Buradasınız
Bostancı’da 8 Mart Şenliği Sohbetlerimiz
7 Mart Pazar günü Bostancı temsilciliğimizde dostlarımızla birlikte 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Gününü kutladık. 8 Mart, emekçi kadınların, daha güzel dünya için yaşam kavgası verenlerin, sınıfsız sömürüsüz bir dünyaya duyulan özlemin haykırıldığı bir gündür. Bostancı temsilciliğimizde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, etkinliğimize katılan işçi arkadaşlarımız, işte böyle bir dünyaya duydukları özlemlerini dile getirdiler. Çeşitli sektörlerden işçilerle bir de söyleşi gerçekleştirdik:
Sağlık sektöründen taşeron işçisi bir kadın
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinliği çok güzel buldum. İşyerimdeki arkadaşlara da anlatacağım.
UİD-DER’in çalışmaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Çok beğeniyorum. İşyerimde sorunlarla nasıl mücadele etmem gerektiğini dernekteki etkinliklerden öğreniyorum.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
İşyerinde pek çok sorun var. Ancak var olan sendika sorunlarımıza çare olamadığı gibi mücadele etmeye çalıştığımızda da bize engel oluyor. Taşeron şirkete bağlı olduğumuz için kreş, emzirme odası ve servis hakkımız yok. Mücadele eden işçiye daha fazla baskı yapılıyor. Örgüt dediğimizde de insanlar tarafından yanlış anlaşılıyor.
Bu sorunları çözmek için sizce nasıl mücadele etmeliyiz?
Mücadele etmeli ve örgütlenmeliyiz. Bunun için bilinçlenmeliyiz. UİD-DER’e geldikten sonra gözüm daha da açıldı, benim rahatsız olduğum şeylerin neden kaynaklandığını daha iyi görmeye başladım.
Kadın işçilerin sorunları erkek cinsinden mi kaynaklanıyor?
Hayır. Patronlardan kaynaklanıyor. Erkek işçi kardeşlerimizle beraber omuz omuza mücadele ediyoruz.
McDonalds’ta çalışan bir kadın işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok güzel buldum. İyi ki gelmişim. Mücadeleye bakış açım değişti.
UİD-DER’in çalışmaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile biliyordum. Geldim kendim de çok beğendim. Bundan sonra da katılmaya çalışacağım.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
Çalıştığım işyerinde kadın olmamdan kaynaklı bir sorun yaşamıyorum. Ama işyerimde kreş, emzirme odası ve servis yok.
Bu sorunları çözmek için sizce nasıl mücadele etmeliyiz?
Öncelikle buraya geldikten sonra mücadeleye bakış açım değişti. Mücadele farklı bir şey, burada farkına vardım. Tabii ki mücadele etmek gerekiyor. Ama arkadaşlarımın çoğu işten atılma korkusu yüzünden mücadeleye soğuk bakıyorlar. Fakat işyerimde krizden dolayı da ücretsiz izinler uygulamaya koyuldu.
Kadın işçilerin sorunları erkek cinsinden mi kaynaklanıyor?
Bu konu ile ilgili net bir şey diyemeyeceğim.
Tümtis üyesi bir sendikalı erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok güzel. Bunun daha çok insana ulaşmasını sağlamalıyız.
UİD-DER’in çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Dediğim gibi daha çok insana ulaşmalıyız. Bir de 8 Mart gibi günleri bir güne değil 365 güne yaymalı ve öyle yaşamalıyız.
Kadın işçilerin fabrikalarda, sokakta ve evde yaşadığı çifte ezilmişliğe karşı erkek işçiler ne yapmalıdır?
İşyerimde daha çok erkekler çalışıyor. Kadın işçi yok. Ama çevremde böyle çalışan işçiler ve akrabalarım var. Dayım kendi işyerinde kız kardeşini çalıştırıyor. Ama kız kardeşi olmasına rağmen onu bile iş çıkışında çantasına kadar arayıp hırsız muamelesi yapıyor. Sermaye sahibi olan böyle oluyor.
Kadınların yaşadığı taciz, tecavüz, dayak vb. baskılara karşı erkek işçiler ne yapmalılar?
Toplum kültür olarak çok geri ve bilinçsiz. Bunu değiştirmek lazım. Bunun için birleşerek örgütlü bir biçimde mücadele etmeliyiz.
Ev kadını
Etkinliği nasıl buldunuz?
Çok güzel. İyi ki gelmişim. Özellikle müzik bölümü çok hoşuma gitti.
UİD-DER’in çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Birkaç etkinliğinize geldim. Çok beğendim. Ama çocuktan kaynaklı çok fazla katılamıyorum. Eşimdeki değişimden dolayı da sempatim artıyor. Ben de gidip gelmek istiyorum. Evde tek başına kalmak yani yalnız olmak hoşuma gitmiyor. İnsan sürekli yalnız kaldıkça daha çok içine kapanıyor. Ben de konuşmak ve açılmak istiyorum.
Ev kadınlarının yaşadıkları sorunlar nelerdir?
Evde yaşadığım tek sorun şu anda ekonomik sorunlar. Eşimin iş bulamamasından dolayı maddi sorunlar yaşıyoruz. Faturalar birikiyor. Çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. İstediğimiz şeyleri alamıyoruz. Kiramızı veremedik. Çocuğumuza ihtiyacı olan şeyleri alamamanın verdiği ezikliği yaşıyoruz.
Kriz aile ekonomisini etkiledi mi?
Evet. Eşim işsiz. Ben de çocuğa bakacak kimse olmadığından dolayı çalışamıyorum. Eşim UİD-DER’e gidip geliyor. Ve onda derneğe gitmeye başladığından beri değişiklikler olmaya başladı. Artık ailesine daha sevecen davranıyor. Oğluna ve bana daha çok ilgi gösteriyor. Daha bir olumlu konuşmalar yapıyor. Ve ondaki bu değişim beni çok mutlu ediyor.
Mesleği şoförlük olan bir erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinliği çok güzel buldum. İyi ki gelmişim.
UİD-DER’in çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Çalışmalarınızı arkadaşımdan duydum. O kadar çok anlattı ki merak edip gelmeye karar verdim. Bundan sonra da katılmaya çalışacağım.
Kadınların yaşadığı taciz, tecavüz, dayak vb. baskılara karşı erkek işçiler ne yapmalılar?
Haklarımızı öğrenmeli ve işyerlerimizde bunları çevremize anlatmalıyız. Eşitlikten yana olmalı ve ayrımcılık yapılmasına izin vermemeliyiz. Ben babamdan böyle gördüm.
Mesleği kuaförlük olan bir erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinlik çok güzel, çok keyifliydi. İlk kez geldim etkinliğinize. Herkes çok samimi ve sıcakkanlı.
Kadın işçilerin fabrikalarda, sokakta ve evde yaşadığı çifte ezilmişliğe karşı erkek işçiler ne yapmalıdır?
Küçükken annemin başına gelenleri hatırlıyorum. Telekom’da temizlik işçisi olarak yıllarca çalıştı. Onların yemeğini yaptı, masalarını, tuvaletlerini, ortalığı temizledi. Canını dişine takarak çalışıyordu. Bir gün annesini araması gerekmiş ve sadece 2 dakika telefon görüşmesi yaptığı için işten çıkarıldı. Orada çalışanlar tepki gösterseydi belki işten çıkaramazlardı. Birlikte olmamız gerekiyor. Kadınlar ve erkekler omuz omuza olmalıyız.
İGDAŞ işçisi bir kadın
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok beğendim. Disiplininize hayran kaldım. Arkasında ciddi bir emek olduğu belli oluyor. Yakın zamanda bu kadar disiplinli bir başka grup görmedim. Mitinglerde de duruşunuz çok önemli. Müthiş bir disipline sahipsiniz.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
Çalıştığım işyerinde siyasi görüşlerim yüzünden sorunlar yaşıyorum. İşyerim AKP tabanlı işçilerden oluşuyor. Bu yüzden karşıt görüşlü insanlara karşı hemen bir cephe alınıyor. İşyerimde kadın işçilere kreş için 400-500 TL’lik bir ödeme yapılıyor. Servisler isteğe göre evinden veya gelebileceği bir yerden kadın işçiyi ve çocuğunu alıyor.
Bu sorunları çözmek için nasıl mücadele etmeliyiz?
Duruşumuza ve kimliğimize sahip çıkmalı ve direngen tavrımızı sürdürmeliyiz. Bir arada mücadeleyi örgütlemeliyiz.
Sincan’da İşçiler Mücadele Ediyor
Aydınlı’da 8 Mart Şenliği
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...
- İşçi Dayanışması’nın ilk sayısı 2008 Nisan ayında yayın hayatına başlamıştı. Elbette çıkarken kardelenler gibi toprağında kök saldıktan sonra filiz vermişti. İşte o günden beridir 1 Mayıs meydanlarında kırmızı şapka ve önlüklerle gelincik tarlası...
- 24 Ocak 1980’de, sermaye sınıfının ortak talepleri doğrultusunda bir dizi ekonomik karar alınmıştı. Adına “yapısal dönüşüm programı” denilen bu kararların alınmasında IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist güçler, bu süre zarfında kurulan hükümetler,...