Buradasınız
Bostancı’da 8 Mart Şenliği Sohbetlerimiz
7 Mart Pazar günü Bostancı temsilciliğimizde dostlarımızla birlikte 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Gününü kutladık. 8 Mart, emekçi kadınların, daha güzel dünya için yaşam kavgası verenlerin, sınıfsız sömürüsüz bir dünyaya duyulan özlemin haykırıldığı bir gündür. Bostancı temsilciliğimizde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, etkinliğimize katılan işçi arkadaşlarımız, işte böyle bir dünyaya duydukları özlemlerini dile getirdiler. Çeşitli sektörlerden işçilerle bir de söyleşi gerçekleştirdik:
Sağlık sektöründen taşeron işçisi bir kadın
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinliği çok güzel buldum. İşyerimdeki arkadaşlara da anlatacağım.
UİD-DER’in çalışmaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Çok beğeniyorum. İşyerimde sorunlarla nasıl mücadele etmem gerektiğini dernekteki etkinliklerden öğreniyorum.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
İşyerinde pek çok sorun var. Ancak var olan sendika sorunlarımıza çare olamadığı gibi mücadele etmeye çalıştığımızda da bize engel oluyor. Taşeron şirkete bağlı olduğumuz için kreş, emzirme odası ve servis hakkımız yok. Mücadele eden işçiye daha fazla baskı yapılıyor. Örgüt dediğimizde de insanlar tarafından yanlış anlaşılıyor.
Bu sorunları çözmek için sizce nasıl mücadele etmeliyiz?
Mücadele etmeli ve örgütlenmeliyiz. Bunun için bilinçlenmeliyiz. UİD-DER’e geldikten sonra gözüm daha da açıldı, benim rahatsız olduğum şeylerin neden kaynaklandığını daha iyi görmeye başladım.
Kadın işçilerin sorunları erkek cinsinden mi kaynaklanıyor?
Hayır. Patronlardan kaynaklanıyor. Erkek işçi kardeşlerimizle beraber omuz omuza mücadele ediyoruz.
McDonalds’ta çalışan bir kadın işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok güzel buldum. İyi ki gelmişim. Mücadeleye bakış açım değişti.
UİD-DER’in çalışmaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Arkadaşlarımdan duyduğum kadarı ile biliyordum. Geldim kendim de çok beğendim. Bundan sonra da katılmaya çalışacağım.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
Çalıştığım işyerinde kadın olmamdan kaynaklı bir sorun yaşamıyorum. Ama işyerimde kreş, emzirme odası ve servis yok.
Bu sorunları çözmek için sizce nasıl mücadele etmeliyiz?
Öncelikle buraya geldikten sonra mücadeleye bakış açım değişti. Mücadele farklı bir şey, burada farkına vardım. Tabii ki mücadele etmek gerekiyor. Ama arkadaşlarımın çoğu işten atılma korkusu yüzünden mücadeleye soğuk bakıyorlar. Fakat işyerimde krizden dolayı da ücretsiz izinler uygulamaya koyuldu.
Kadın işçilerin sorunları erkek cinsinden mi kaynaklanıyor?
Bu konu ile ilgili net bir şey diyemeyeceğim.
Tümtis üyesi bir sendikalı erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok güzel. Bunun daha çok insana ulaşmasını sağlamalıyız.
UİD-DER’in çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Dediğim gibi daha çok insana ulaşmalıyız. Bir de 8 Mart gibi günleri bir güne değil 365 güne yaymalı ve öyle yaşamalıyız.
Kadın işçilerin fabrikalarda, sokakta ve evde yaşadığı çifte ezilmişliğe karşı erkek işçiler ne yapmalıdır?
İşyerimde daha çok erkekler çalışıyor. Kadın işçi yok. Ama çevremde böyle çalışan işçiler ve akrabalarım var. Dayım kendi işyerinde kız kardeşini çalıştırıyor. Ama kız kardeşi olmasına rağmen onu bile iş çıkışında çantasına kadar arayıp hırsız muamelesi yapıyor. Sermaye sahibi olan böyle oluyor.
Kadınların yaşadığı taciz, tecavüz, dayak vb. baskılara karşı erkek işçiler ne yapmalılar?
Toplum kültür olarak çok geri ve bilinçsiz. Bunu değiştirmek lazım. Bunun için birleşerek örgütlü bir biçimde mücadele etmeliyiz.
Ev kadını
Etkinliği nasıl buldunuz?
Çok güzel. İyi ki gelmişim. Özellikle müzik bölümü çok hoşuma gitti.
UİD-DER’in çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Birkaç etkinliğinize geldim. Çok beğendim. Ama çocuktan kaynaklı çok fazla katılamıyorum. Eşimdeki değişimden dolayı da sempatim artıyor. Ben de gidip gelmek istiyorum. Evde tek başına kalmak yani yalnız olmak hoşuma gitmiyor. İnsan sürekli yalnız kaldıkça daha çok içine kapanıyor. Ben de konuşmak ve açılmak istiyorum.
Ev kadınlarının yaşadıkları sorunlar nelerdir?
Evde yaşadığım tek sorun şu anda ekonomik sorunlar. Eşimin iş bulamamasından dolayı maddi sorunlar yaşıyoruz. Faturalar birikiyor. Çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. İstediğimiz şeyleri alamıyoruz. Kiramızı veremedik. Çocuğumuza ihtiyacı olan şeyleri alamamanın verdiği ezikliği yaşıyoruz.
Kriz aile ekonomisini etkiledi mi?
Evet. Eşim işsiz. Ben de çocuğa bakacak kimse olmadığından dolayı çalışamıyorum. Eşim UİD-DER’e gidip geliyor. Ve onda derneğe gitmeye başladığından beri değişiklikler olmaya başladı. Artık ailesine daha sevecen davranıyor. Oğluna ve bana daha çok ilgi gösteriyor. Daha bir olumlu konuşmalar yapıyor. Ve ondaki bu değişim beni çok mutlu ediyor.
Mesleği şoförlük olan bir erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinliği çok güzel buldum. İyi ki gelmişim.
UİD-DER’in çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Çalışmalarınızı arkadaşımdan duydum. O kadar çok anlattı ki merak edip gelmeye karar verdim. Bundan sonra da katılmaya çalışacağım.
Kadınların yaşadığı taciz, tecavüz, dayak vb. baskılara karşı erkek işçiler ne yapmalılar?
Haklarımızı öğrenmeli ve işyerlerimizde bunları çevremize anlatmalıyız. Eşitlikten yana olmalı ve ayrımcılık yapılmasına izin vermemeliyiz. Ben babamdan böyle gördüm.
Mesleği kuaförlük olan bir erkek işçi
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Etkinlik çok güzel, çok keyifliydi. İlk kez geldim etkinliğinize. Herkes çok samimi ve sıcakkanlı.
Kadın işçilerin fabrikalarda, sokakta ve evde yaşadığı çifte ezilmişliğe karşı erkek işçiler ne yapmalıdır?
Küçükken annemin başına gelenleri hatırlıyorum. Telekom’da temizlik işçisi olarak yıllarca çalıştı. Onların yemeğini yaptı, masalarını, tuvaletlerini, ortalığı temizledi. Canını dişine takarak çalışıyordu. Bir gün annesini araması gerekmiş ve sadece 2 dakika telefon görüşmesi yaptığı için işten çıkarıldı. Orada çalışanlar tepki gösterseydi belki işten çıkaramazlardı. Birlikte olmamız gerekiyor. Kadınlar ve erkekler omuz omuza olmalıyız.
İGDAŞ işçisi bir kadın
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Çok beğendim. Disiplininize hayran kaldım. Arkasında ciddi bir emek olduğu belli oluyor. Yakın zamanda bu kadar disiplinli bir başka grup görmedim. Mitinglerde de duruşunuz çok önemli. Müthiş bir disipline sahipsiniz.
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? İşyerinizde kreş, emzirme odası, servis var mı?
Çalıştığım işyerinde siyasi görüşlerim yüzünden sorunlar yaşıyorum. İşyerim AKP tabanlı işçilerden oluşuyor. Bu yüzden karşıt görüşlü insanlara karşı hemen bir cephe alınıyor. İşyerimde kadın işçilere kreş için 400-500 TL’lik bir ödeme yapılıyor. Servisler isteğe göre evinden veya gelebileceği bir yerden kadın işçiyi ve çocuğunu alıyor.
Bu sorunları çözmek için nasıl mücadele etmeliyiz?
Duruşumuza ve kimliğimize sahip çıkmalı ve direngen tavrımızı sürdürmeliyiz. Bir arada mücadeleyi örgütlemeliyiz.
Sincan’da İşçiler Mücadele Ediyor
Aydınlı’da 8 Mart Şenliği
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...