Buradasınız
DİSK’ten Eş Zamanlı Eylem: Kıdem Tazminatına Dokunma!

DİSK, kıdem tazminatının fona aktarılarak gasp edilmek istenmesine karşı 7 Haziranda Türkiye’nin pek çok bölgesinde eş zamanlı eylemler gerçekleştirdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Antalya, Adana gibi büyük kentlerde gerçekleştirilen eylemlerde, kıdem tazminatının işçilerin iş güvencesi olduğu ve DİSK’in sonuna kadar kıdem tazminatına sahip çıkacağı dile getirildi. Ankara’da Çalışma Bakanlığı, İstanbul’da ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde basın açıklamaları gerçekleştirildi.
Ankara
Sosyal-İş, Nakliyat-İş, Birleşik Metal-İş, Genel-İş üyesi işçiler ve sendikacılar Çalışma Bakanlığına yürüdüler. Eyleme demokratik kitle örgütleri ve emekten yana siyasi partiler de destek verdiler. Yürüyüş boyunca ve eylem anında işçiler, sloganlarla kıdem tazminatına sahip çıktıklarını dile getirdiler ve grev yasaklarını protesto ettiler: Grev Hakkımız Söke Söke Alırız, Kıdemi Değil Taşeronu Kaldır, AKP Yasanı Al Başına Çal, İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek.
Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Fon dayatmasına sonuna kadar direneceğiz! Direnmekle yetinmeyecek, kıdem tazminatı hakkının geliştirilmesi ve garanti altına alınması için taleplerimizi yükselteceğiz!” dedi. Beko, konuşmasının sonunda, geçmişte kurulan fonların nasıl yağmalandığını, işsizlik fonunun nasıl patronlara peşkeş çekildiğini hatırlattı ve olası kıdem fonunun da başına aynı şeyin geleceğini dile getirdi. Beko, şu hususların alını çizdi: “Kıdem tazminatını leş kargalarına yedirtmeyeceğiz. Bugün gündemde olması gereken iş cinayetleridir. 15 Temmuz sonrası 150 bin kişi işinden oldu. 85’e yakın belediyeye kayyum atandı, buralardan 2000 kişi işten çıkarıldı. Belediye işçisinin hakları 4857 sayılı kanunda bellidir. İşe iade hakları var, dava açma hakları var. Ama hiçbirini kullanamıyorlar. Bugün gündemde olması gereken bu sorunlardır.”
İstanbul
Saat 12.30’da Tophane Tramvay durağında toplanan DİSK’e bağlı sendika üyesi işçiler, işyeri temsilcileri ve sendikacılar, sloganlarla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne yürüdüler. “Kıdem Tazminatımız İş Güvencemizdir Dokunma!” yazılı pankart ve çeşitli dövizler taşıyan işçiler, eylem boyunca sık sık “Kıdeme Uzanan Eller Kırılır”, “Genel Grev Genel Direniş”, “Birleşen İşçiler Yenilmezler!” sloganlarını attılar. Eyleme demokratik kitle örgütleri de destek verdiler.
Müdürlüğün önünde DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Kıdem tazminatının kazanılmış bir hak olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, geçmiş işçi kuşaklarından bugünün işçilerine miras kalan bu hakkı gelecek işçi kuşaklarına bırakmanın borç olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, AKP’nin kıdem tazminatını fona devretmek yoluyla gasp etmeye çalıştığını, üstelik gerçek niyetini işçi ve emekçilerden gizleyerek anayasal bir suç işlediğini söyledi. DİSK’in pek çok bölgede eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenlediğini söyleyen Çerkezoğlu, Mersin ve Gaziantep’te gerçekleştirilmek istenilen basın açıklamalarının OHAL bahanesiyle engellendiğine dikkat çekti. DİSK üyesi işçiler engellemeleri protesto ettiler.
Çerkezoğlu’nun ardından DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi basın açıklamasını yaptı. 80 yıllık temel bir işçi hakkı olan kıdem tazminatının patronlar ve hükümet tarafından gasp edilmek istendiğini belirten Çiftçi, taviz vermeyeceklerini dile getirdi. Hükümeti fon ısrarından vazgeçmeye çağıran Çiftçi, kıdem tazminatına yönelik ihlallere son vermek için bu hakkın güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. DİSK’in taleplerini sıralayan Çiftçi şöyle konuştu; “Eğer dertleri işçilerin kıdem tazminatı alması ise yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimiz nettir!
- Hiçbir ayrım olmaksızın bütün çalışanların kıdem tazminatına erişebilmesi, bu haktan yararlanması sağlanmalıdır.
- Kıdem tazminatının fona devri gündemden çıkarılmalı, kıdem tazminatı doğrudan işverenin yükümlülüğü olarak kalmalıdır.
- Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.
- Kıdem tazminatında tavan kaldırılmalıdır.
- İşverenin icra ve iflası hallerinde diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.
- İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem tazminatı alacakları ücret alacağı sayılmalı ve kanunlarca düzenlenmiş olan “ücret garanti” uygulaması kapsamına alınmalıdır.
- Kıdem tazminatı ödemekten kaçınan işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir.
- Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasası sistemi içine alınmalıdır.
Eylemde metal, cam ve petrokimya sektörlerindeki grev yasakları da protesto edildi, grev yasaklarına karşı mücadele eden işçilere dayanışma mesajları gönderildi.
Bahara Ant Olsun
- TÜPRAŞ İşçileri Sefalet Zammını Kabul Etmiyor
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Metal İşçileri: “İşçinin Hakkı İşçiye!”
- Kıdem Tazminatı Hakkımız Egemenlerin Ağzını Sulandırıyor
- “Olmaz Öyle Şey”
- Sendika Biziz!
- Engel Olduk, Yine Olabiliriz!
- Su Uyur Düşman Uyumaz
- Kötü Gün Dostu Kıdem
- Patronların Oyununa Kanmamak İçin UİD-DER’e
- Kıdem Tazminatı Bize Mirastır
- Sağlıklı ve Güvenli Çalışma İçin Kıdem Tazminatına Sahip Çık
- Kıdemden Elinizi Çekin!
- Kıdem Tazminatı Sınıfımızın Bize Mirasıdır
- Kıdem Tazminatımızın Patronların Cebine Girmesine İzin Vermeyeceğiz!
- Gebze Sendikalar Birliği: Kıdem Tazminatımızı Gasp Ettirmeyeceğiz!
- Kıdem Tazminatı Maliyet Değil Haktır!
- İçimiz Isınır mı?
- Dün Ayağa Kalkmışlardı, Peki Ya Bugün?
- Kıdem Tazminatını Gasp Ettirmeyelim
- Burjuva Medyanın Dezenformasyonlarına Kanmayalım!
- Kıdem Tazminatı: Yalanlar ve Gerçekler!
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...