Buradasınız
Dünya Meydanlarında 8 Mart Coşkusu

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca emekçi kadın 8 Mart coşkusuyla bir kez daha alanlardaydı! Sömürüye, savaşlara, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına, şiddete, adaletsizliğe, işsizliğe ve yoksulluğa karşı taleplerini dile getirdi. Emekçi kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembolü olan 8 Mart’ta, emekçi kadınlar kapitalist egemenlere seslendi: “Boyun eğmiyoruz, mücadele ediyoruz!” Dünya meydanları bir kez daha emekçi kadınların sömürüye, çifte ezilmişliğe karşı öfkesine ve kararlılığına şahit oldu.
Şili
Şilili milyonlarca işçi ve emekçi geçtiğimiz aylarda hayat pahalılığına ve eşitsizliğe karşı kitlesel protestolar başlatmış, gençler, emekçi kadınlar bu gösterilerde en ön saflarda yer almıştı. Şilili emekçi kadınların düzenlediği kalabalık ve coşkulu gösteriler tüm dünyada emekçi kadınlara ilham vermişti. 8 Mart’ta da 1 milyondan fazla emekçi kadın başkent Santiago’da bir araya gelerek taleplerini ve bu düzene karşı öfkelerini dile getirdi. Danslarla, şarkılarla 8 Mart’ın coşkusunu yaşayan emekçi kadınlar, 9 Martta ise genel greve katılarak mücadelelerini büyüttüler. İşçiler iş kıyafetleriyle, öğrenciler ise üniformalarıyla başkent sokaklarında bir araya geldiler, Devlet Başkanı Piñera’nın ofisine yürüdüler. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele şiarları yükselten emekçi kadınlar, eşitlik taleplerini yinelediler.
Arjantin
Ekonomik krizin ağır sonuçlarıyla yüz yüze olan emekçi kadınlar, 8 Mart’ta bir araya gelerek “Krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz” dediler. Emekçi kadınlar sorumlusu olmadıkları krizin bedelinin kendilerine ödetilmesini protesto ettiler. Krizin asıl sorumlusunun emekçileri ve ülkeyi yağmalayan iktidar ve patronlar sınıfı olduğunu belirttiler. Eşitlik isteyen kadınlar, kadına yönelik şiddetin son bulmasını ve ücretsiz kürtaj hakkının yasalaşmasını talep ettiler.
Meksika
8 Mart’ta Meksikalı on binlerce emekçi kadın, başkent Mexico City’de sokakları doldurdu. “Özgür ve güvende değiliz” diyen emekçiler, yaşamları için mücadele etmek zorunda olduklarını dile getirdiler. Emekçi kadınların içine düşürüldüğü durumun asıl sorumlularının her fırsatta kadın emeğini hiçe sayan ve aşağılayan kapitalistler ve iktidar sahipleri olduğunu vurguladılar. Tıpkı Şilili emekçi kadınlar gibi Meksika’daki emekçi kadınlar da 9 Martta grevdeydi. Kamu ve özel kesimde çalışan emekçiler işlerine, öğrenci kadınlar ise okullara gitmeyerek hayatta tuttukları yerin büyüklüğünü gösterdiler. Günde ortalama 10 kadının öldürüldüğü Meksika’da, kadına yönelik şiddetin ve istismarın son bulması için talepler yükseltildi.
Almanya
Almanya’da ise Berlin başta olmak üzere pek çok şehirde binlerce kadın “grevdeyiz” diyerek alanlardaydı. Berlin’de “Eğlence günü değil, mücadele günü” yazılı pankartın ardında yürüyen kadınlar, son dönemde artan ırkçı ve faşist saldırılara karşı öfkelerini haykırdılar. Irkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele şiarları yükselten emekçi kadınlar, mültecilerle dayanışmayı güçlendirme çağrıları yaptılar. “Kadınların mücadelesi insanlığın mücadelesidir” diyen kadınlar, daha iyi ücret, güvenceli çalışma koşulları için mücadele edeceklerini belirttiler. 8 Mart’tın tarihsel önemine değinilen konuşmaların yapıldığı mitinglerde, yılın her gününün mücadele günü olduğu ve daha iyi bir dünya için sendikalarda, mücadele örgütlerinde bir araya gelmenin önemi vurgulandı.
Norveç
8 Mart Norveç’te de onlarca farklı noktada çeşitli etkinlik ve gösterilerle kutlandı. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini, çalışma saatlerinin düşürülmesini ve silah satışlarının durdurulmasının talep eden Norveçli emekçi kadınlar, taleplerinin karşılanması için örgütlü mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladılar.
Irak
Bağdat Tahrir meydanında bir araya gelen Iraklı emekçiler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlük için taleplerini haykırdılar. “Devrimin kaynağıyız” yazılı dövizler taşınan yürüyüşlerde, erkek işçiler de emekçi kadın kardeşlerinin yanında yer alarak mücadelelerine destek verdiler.
Endonezya
Başkent Jakarta’nın merkezinde toplanan Endonezyalı emekçi kadınlar ise hükümet sarayına yürüdüler. “Erkeklerden değil, ataerkillikten nefret ediyorum” yazılı dövizler taşıdılar. Kadına yönelik şiddetin kaynağının devletin ve sömürü düzeninin ataerkil yapısından kaynaklandığını haykırdılar. Cinsiyet ayrımcılığını körükleyen yasaların kaldırılmasını, emekçi kadınlara iş imkânı yaratacağı iddia edilen ama esnek çalışmayı yaygınlaştıran düzenlemeler içeren torba yasanın gündemden çekilmesini talep ettiler. “Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran devlettir” yazılı dövizler ve pankartlarla öfkelerini dile getiren emekçi kadınlar tıpkı Irak’ta olduğu gibi erkek işçilerin desteğini alarak eylemlerini büyüttüler.
Pakistan
Pakistan’da da tüm baskı ve tehditlere rağmen binlerce emekçi kadın meydanlara inerek, toplumsal cinsiyet ayrımına, kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe karşı sloganlar yükselti. 8 Mart yaklaşırken bazı mahkemeler yürüyüşlerin engellenmesi için kararlar çıkarmaya çalıştı. Bazı dini gruplar kadın eylemlerinin şiddetle bastırılmasını talep etti, 8 Mart karşıtı mitingler düzenledi. Emekçi kadınlar her şeye rağmen “Aurat March” olarak adlandırdıkları yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Coşkulu sloganlarla toplumsal cinsiyet eşitliği ve asgari ücretin yükseltilmesini talep ettiler.
Filipinler
Filipinler’de emekçi kadınlar başkanlık sarayına doğru bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eşit işe eşit ücret ve iş güvencesi taleplerini yükselttiler. Baskıcı, faşizan, işçi ve kadın düşmanı Duterte rejimine karşı öfkelerini dile getirdiler. Kadınların her türlü yol ve yöntemle aşağılandığı, çifte ezilmişliğe mahkûm edildiği erkek-egemen kapitalist sisteme karşı mücadele edeceklerini vurguladılar.
İspanya
Koronavirüs salgınının can aldığı İspanya’da emekçi kadınlar kapitalizmin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu dile getirerek meydanlara çıktılar. Yüz binlerce kadın, başta Madrid olmak üzere pek çok kentte meydanlara aktı, taleplerini haykırdı. Eşit işe eşit ücret talep eden kadınlar ekonomik krizin faturasının işçi sınıfına kesilmesi karşısında sessiz kalmayacaklarını vurguladılar.
Kırgızistan
Kırgızistan hükümeti 8 Mart’a günler kala koronavirüs bahanesiyle 1 Temmuza kadar tüm gösteri ve yürüyüşleri yasakladığını duyurmuştu. Ancak Kırgız kadınlar bu yasağı tanımayacaklarını dile getirerek başkent Bişkek’te bir araya geldiler. Eşitlik için mücadele edeceklerini, kadına yönelik baskı ve şiddete sessiz kalmayacaklarını haykırdılar. Yüzleri maskeli bir grup erkek kadınların eylemine saldırdı, kadınların taleplerini içeren döviz ve pankartları yırtarak parçaladı. Bu saldırı karşısında polis saldırganları değil kadınları gözaltına aldı. Bu tutum kadın-erkek egemenlerin emekçi kadınlara bakışını ortaya koyarken farklı ülkelerden emekçi kadınlar saldırıya tepki gösterdiler, Kırgızistan’ın emekçi kadınlarıyla dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.
Türkiye
Türkiye’de de dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi emekçi kadınlar sömürüye, savaşa, işsizliğe, yoksulluğa ve cinsiyet ayrımcılığına karşı öfkeliler. Artan baskılara rağmen bu yıl da Türkiye’nin onlarca şehrinde emekçi kadınlar öfkelerini haykırmak, taleplerini dile getirmek için meydanlarda, sokaklarda yerlerini aldılar. İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen mitingde krizin yükünü, savaşı ve eşitsizliği protesto ettiler. 8 Mart akşamında ise İstiklal Caddesi’nde yürümek isteyen kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da polis şiddeti ile karşı karşıyaydılar. Polis şiddeti ile onlarca kadın yaralanırken, onlarcası da gözaltına alındı. Ancak tüm baskı ve zorbalığa rağmen kadınlar taleplerini haykırmaya devam ederek dirençlerini ortaya koydular.
- Yıkanan Eller, Hayatları Kurtulan Anneler ve Geleceğimiz
- Anna’nın Annesi ve Anneler Günü
- Nefes Almak İçin…
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: 8 Mart Yol Gösteriyor, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Emekçi Kadın, Yaşam, Mücadele, Dönüşüm
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- UİD-DER Kadın Komitesi: Sorunlar, Engeller Mücadeleyle Aşılır!
- Güvencesiz ve Esnek Çalışma Modellerine Bir Yenisi Eklendi: “Komşu Annelik”
- Bu Televizyonlar Neleri Gösterir, Neleri Göstermez?
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Anastasya, Dilan ve Hafızamız
- Gerçek Adalet Mücadelemizle Gelir
- Geleceğe Dönüşmek, Geleceği Büyütmek
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Ağıt Yakmasın Analar, Umut Türküleri Söylesin
- Nurten Abladan Bugünün Emekçi Kadınlarına
- “Kendimiz İçin Yürüdük…”
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
Son Eklenenler
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- Zeytinliklerin, ormanların, tarım arazilerinin sermayeye peşkeş çekilmesinin önünü açacak olan ve kamuoyunda “süper talan yasası” olarak adlandırılan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel...
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) şirketleri İZDOĞA, İZBETON, İZULAŞ ve 185 İZSU çağrı merkezinde işten atılan 368 Belediye-İş Sendikası üyesi işçi, işlerine geri alınma talebiyle mücadele ediyor. İşten atılan işçiler arasında 1,5 senelik genç...
- İranlı sınıf kardeşlerimiz, Sizlere Türkiye’den yazıyoruz. Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) üyesi işçiler olarak sizleri en içten duygularımızla selamlıyoruz. On yıllardır Filistin halkına yönelik zulmünü sürdüren İsrail, bugün ABD’...
- 11 Temmuzda Brezilya’nın birçok kentinde on binler, emek karşıtı politikaları ve saldırgan uygulamalarıyla tanınan eski başkan Bolsonaro’nun yargılanma sürecine müdahale ettiği gerekçesiyle Trump’ı protesto etti. Kenya’da geçtiğimiz yıl vergi...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 14 Temmuzda Ankara’da bulunan Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taleplerini ve mücadele programını açıkladı. Basın...
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...