Buradasınız
Dünya Meydanlarında 8 Mart Coşkusu
Dünyanın dört bir yanında milyonlarca emekçi kadın 8 Mart coşkusuyla bir kez daha alanlardaydı! Sömürüye, savaşlara, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına, şiddete, adaletsizliğe, işsizliğe ve yoksulluğa karşı taleplerini dile getirdi. Emekçi kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembolü olan 8 Mart’ta, emekçi kadınlar kapitalist egemenlere seslendi: “Boyun eğmiyoruz, mücadele ediyoruz!” Dünya meydanları bir kez daha emekçi kadınların sömürüye, çifte ezilmişliğe karşı öfkesine ve kararlılığına şahit oldu.
Şili
Şilili milyonlarca işçi ve emekçi geçtiğimiz aylarda hayat pahalılığına ve eşitsizliğe karşı kitlesel protestolar başlatmış, gençler, emekçi kadınlar bu gösterilerde en ön saflarda yer almıştı. Şilili emekçi kadınların düzenlediği kalabalık ve coşkulu gösteriler tüm dünyada emekçi kadınlara ilham vermişti. 8 Mart’ta da 1 milyondan fazla emekçi kadın başkent Santiago’da bir araya gelerek taleplerini ve bu düzene karşı öfkelerini dile getirdi. Danslarla, şarkılarla 8 Mart’ın coşkusunu yaşayan emekçi kadınlar, 9 Martta ise genel greve katılarak mücadelelerini büyüttüler. İşçiler iş kıyafetleriyle, öğrenciler ise üniformalarıyla başkent sokaklarında bir araya geldiler, Devlet Başkanı Piñera’nın ofisine yürüdüler. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele şiarları yükselten emekçi kadınlar, eşitlik taleplerini yinelediler.
Arjantin
Ekonomik krizin ağır sonuçlarıyla yüz yüze olan emekçi kadınlar, 8 Mart’ta bir araya gelerek “Krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz” dediler. Emekçi kadınlar sorumlusu olmadıkları krizin bedelinin kendilerine ödetilmesini protesto ettiler. Krizin asıl sorumlusunun emekçileri ve ülkeyi yağmalayan iktidar ve patronlar sınıfı olduğunu belirttiler. Eşitlik isteyen kadınlar, kadına yönelik şiddetin son bulmasını ve ücretsiz kürtaj hakkının yasalaşmasını talep ettiler.
Meksika
8 Mart’ta Meksikalı on binlerce emekçi kadın, başkent Mexico City’de sokakları doldurdu. “Özgür ve güvende değiliz” diyen emekçiler, yaşamları için mücadele etmek zorunda olduklarını dile getirdiler. Emekçi kadınların içine düşürüldüğü durumun asıl sorumlularının her fırsatta kadın emeğini hiçe sayan ve aşağılayan kapitalistler ve iktidar sahipleri olduğunu vurguladılar. Tıpkı Şilili emekçi kadınlar gibi Meksika’daki emekçi kadınlar da 9 Martta grevdeydi. Kamu ve özel kesimde çalışan emekçiler işlerine, öğrenci kadınlar ise okullara gitmeyerek hayatta tuttukları yerin büyüklüğünü gösterdiler. Günde ortalama 10 kadının öldürüldüğü Meksika’da, kadına yönelik şiddetin ve istismarın son bulması için talepler yükseltildi.
Almanya
Almanya’da ise Berlin başta olmak üzere pek çok şehirde binlerce kadın “grevdeyiz” diyerek alanlardaydı. Berlin’de “Eğlence günü değil, mücadele günü” yazılı pankartın ardında yürüyen kadınlar, son dönemde artan ırkçı ve faşist saldırılara karşı öfkelerini haykırdılar. Irkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele şiarları yükselten emekçi kadınlar, mültecilerle dayanışmayı güçlendirme çağrıları yaptılar. “Kadınların mücadelesi insanlığın mücadelesidir” diyen kadınlar, daha iyi ücret, güvenceli çalışma koşulları için mücadele edeceklerini belirttiler. 8 Mart’tın tarihsel önemine değinilen konuşmaların yapıldığı mitinglerde, yılın her gününün mücadele günü olduğu ve daha iyi bir dünya için sendikalarda, mücadele örgütlerinde bir araya gelmenin önemi vurgulandı.
Norveç
8 Mart Norveç’te de onlarca farklı noktada çeşitli etkinlik ve gösterilerle kutlandı. Çalışma koşullarının iyileştirilmesini, çalışma saatlerinin düşürülmesini ve silah satışlarının durdurulmasının talep eden Norveçli emekçi kadınlar, taleplerinin karşılanması için örgütlü mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladılar.
Irak
Bağdat Tahrir meydanında bir araya gelen Iraklı emekçiler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlük için taleplerini haykırdılar. “Devrimin kaynağıyız” yazılı dövizler taşınan yürüyüşlerde, erkek işçiler de emekçi kadın kardeşlerinin yanında yer alarak mücadelelerine destek verdiler.
Endonezya
Başkent Jakarta’nın merkezinde toplanan Endonezyalı emekçi kadınlar ise hükümet sarayına yürüdüler. “Erkeklerden değil, ataerkillikten nefret ediyorum” yazılı dövizler taşıdılar. Kadına yönelik şiddetin kaynağının devletin ve sömürü düzeninin ataerkil yapısından kaynaklandığını haykırdılar. Cinsiyet ayrımcılığını körükleyen yasaların kaldırılmasını, emekçi kadınlara iş imkânı yaratacağı iddia edilen ama esnek çalışmayı yaygınlaştıran düzenlemeler içeren torba yasanın gündemden çekilmesini talep ettiler. “Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran devlettir” yazılı dövizler ve pankartlarla öfkelerini dile getiren emekçi kadınlar tıpkı Irak’ta olduğu gibi erkek işçilerin desteğini alarak eylemlerini büyüttüler.
Pakistan
Pakistan’da da tüm baskı ve tehditlere rağmen binlerce emekçi kadın meydanlara inerek, toplumsal cinsiyet ayrımına, kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe karşı sloganlar yükselti. 8 Mart yaklaşırken bazı mahkemeler yürüyüşlerin engellenmesi için kararlar çıkarmaya çalıştı. Bazı dini gruplar kadın eylemlerinin şiddetle bastırılmasını talep etti, 8 Mart karşıtı mitingler düzenledi. Emekçi kadınlar her şeye rağmen “Aurat March” olarak adlandırdıkları yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Coşkulu sloganlarla toplumsal cinsiyet eşitliği ve asgari ücretin yükseltilmesini talep ettiler.
Filipinler
Filipinler’de emekçi kadınlar başkanlık sarayına doğru bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eşit işe eşit ücret ve iş güvencesi taleplerini yükselttiler. Baskıcı, faşizan, işçi ve kadın düşmanı Duterte rejimine karşı öfkelerini dile getirdiler. Kadınların her türlü yol ve yöntemle aşağılandığı, çifte ezilmişliğe mahkûm edildiği erkek-egemen kapitalist sisteme karşı mücadele edeceklerini vurguladılar.
İspanya
Koronavirüs salgınının can aldığı İspanya’da emekçi kadınlar kapitalizmin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu dile getirerek meydanlara çıktılar. Yüz binlerce kadın, başta Madrid olmak üzere pek çok kentte meydanlara aktı, taleplerini haykırdı. Eşit işe eşit ücret talep eden kadınlar ekonomik krizin faturasının işçi sınıfına kesilmesi karşısında sessiz kalmayacaklarını vurguladılar.
Kırgızistan
Kırgızistan hükümeti 8 Mart’a günler kala koronavirüs bahanesiyle 1 Temmuza kadar tüm gösteri ve yürüyüşleri yasakladığını duyurmuştu. Ancak Kırgız kadınlar bu yasağı tanımayacaklarını dile getirerek başkent Bişkek’te bir araya geldiler. Eşitlik için mücadele edeceklerini, kadına yönelik baskı ve şiddete sessiz kalmayacaklarını haykırdılar. Yüzleri maskeli bir grup erkek kadınların eylemine saldırdı, kadınların taleplerini içeren döviz ve pankartları yırtarak parçaladı. Bu saldırı karşısında polis saldırganları değil kadınları gözaltına aldı. Bu tutum kadın-erkek egemenlerin emekçi kadınlara bakışını ortaya koyarken farklı ülkelerden emekçi kadınlar saldırıya tepki gösterdiler, Kırgızistan’ın emekçi kadınlarıyla dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.
Türkiye
Türkiye’de de dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi emekçi kadınlar sömürüye, savaşa, işsizliğe, yoksulluğa ve cinsiyet ayrımcılığına karşı öfkeliler. Artan baskılara rağmen bu yıl da Türkiye’nin onlarca şehrinde emekçi kadınlar öfkelerini haykırmak, taleplerini dile getirmek için meydanlarda, sokaklarda yerlerini aldılar. İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen mitingde krizin yükünü, savaşı ve eşitsizliği protesto ettiler. 8 Mart akşamında ise İstiklal Caddesi’nde yürümek isteyen kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da polis şiddeti ile karşı karşıyaydılar. Polis şiddeti ile onlarca kadın yaralanırken, onlarcası da gözaltına alındı. Ancak tüm baskı ve zorbalığa rağmen kadınlar taleplerini haykırmaya devam ederek dirençlerini ortaya koydular.
- Bu Televizyonlar Neleri Gösterir, Neleri Göstermez?
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Anastasya, Dilan ve Hafızamız
- Gerçek Adalet Mücadelemizle Gelir
- Geleceğe Dönüşmek, Geleceği Büyütmek
- UİD-DER Kadın Komitesi’nden Polonez Direnişine Dayanışma Ziyareti
- Ağıt Yakmasın Analar, Umut Türküleri Söylesin
- Nurten Abladan Bugünün Emekçi Kadınlarına
- “Kendimiz İçin Yürüdük…”
- Direnç Çiçekleri İşçi Sınıfının Bağrında Filizlenir
- Anne Karnında Başlayan Eşitsizlik
- Clara Zetkin ve Ölümsüz Mirası
- Değişen Dünyam ve Dünyayı Değiştirme İsteğim
- Acımız Öfkeye, Öfkemiz Mücadeleye Dönüşsün!
- Emekçi Kadın Mücadeleyle Güzelleşir
- Emekçi Kadınlar Haydi 1 Mayıs’a!
- Yaşıyoruz Sanıyoruz
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
Son Eklenenler
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...
- İşçi Dayanışması’nın ilk sayısı 2008 Nisan ayında yayın hayatına başlamıştı. Elbette çıkarken kardelenler gibi toprağında kök saldıktan sonra filiz vermişti. İşte o günden beridir 1 Mayıs meydanlarında kırmızı şapka ve önlüklerle gelincik tarlası...
- 24 Ocak 1980’de, sermaye sınıfının ortak talepleri doğrultusunda bir dizi ekonomik karar alınmıştı. Adına “yapısal dönüşüm programı” denilen bu kararların alınmasında IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist güçler, bu süre zarfında kurulan hükümetler,...
- Sonradan görme bir burjuva olan Turkuaz Tekstilin sahibi Nihat Zeybekçi, asgari ücreti vatan-millet-Sakarya’ya bağlamak için cambazlık yapıyor. Asgari ücret 660 dolara karşılık geliyormuş. 2003’te asgari ücret 100 dolar ediyormuş. Bunlar yanıltıcı...