Buradasınız
Emekçi Kadınlarla 8 Mart Söyleşileri/I
UİD-DER’in 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri başladı. “Emekçi Kadınlar Mücadelede Önde” başlığıyla düzenlenen etkinliklerin ilkini 4 Martta Sarıgazi temsilciliğimizde hayata geçirdik. Etkinliğimize çok sayıda kadın işçi katıldı. Etkinliğe katılan bir grup kadın işçiyle sorunlarını ve taleplerini konuştuk.
UİD-DER: Hem bir kadın hem de bir emekçi olarak yaşadığınız sorunlardan bahseder misiniz?
Tekstil işçisi bir kadın-I: 12 yıldır tekstilde çalışıyorum. Mesailer çok fazla. Bazen 13-14 saat çalışıyoruz. 12 yıldır çalışmama rağmen asgari ücret alıyorum.
PTT işçisi bir kadın: Ev işlerinde erkeklerle ortak sorumluluklara sahip olmayı isterdim. Yemek, temizlik vb. işlerde erkeklerle ortak haklara sahip olmalıdır kadınlar. Kocamla birlikte ikimiz de çalışıyoruz, ev işlerini birlikte yapmalıyız. İşyerinde erkek işçiler var, ben orada çalışan tek kadın işçiyim. İşyerinde de kendimi sıkılmadan ifade etmek isterdim.
Avukat bir kadın: 2 yıldır çalışıyorum. Psikolojik mobing (bezdiri) var. Kadın avukatlar şiddete maruz kalıyor. Kadınlar üzerinde bir baskı var. Kadın evinde oturur ve çocuğuna bakar, bunları yaparken de çalışır. Böyle süregelen bir yaşamımız var. Kadınların bilinçlenip el ele vermesi gerekiyor. Erkeklerin de destek vermesi gerekiyor bu mücadeleye.
Tekstil işçisi bir kadın-II: Sorunlarımızın başında, işyerlerinde erkeklerle kadınların eşit olmaması geliyor. Bu nedenle çok işyeri değiştirdim. Aynı işi yapıyoruz ama ücretlerimiz eşit değil. Erkeklere daha üstünmüş gibi davranıyorlar. Kadınlar eziliyor her yerde. Erkeklerin sigortasını yapıyorlar, kadınlara “sen zaten evleneceksin, işten ayrılacaksın sana ne gerek sigorta” diyorlar. Kadınları kandırmaya çalışıyorlar.
Metal işçisi bir kadın: Fabrikada kadın işçiler çok emek harcar fakat bu çalışmanın karşılığını çok az alır. Üç vardiya çalışıyorum. Örneğin fabrikamızdaki kreş, sabah ve gündüz vardiyalarına geldiğimizde açık. Ancak gece vardiyasında kreş kapanıyor. Annelere “çocuklarınızı başka yere bırakın” deniliyor. Bu bir örnek ama kadınların çok sorunu var.
İşsiz bir kadın: Ben kadın ve erkek diye ayırmıyorum. Sorunlar hem erkekleri hem de kadınları ilgilendiriyor. Bu dönemde ortak sorun işsizliktir. İnsanları köle gibi kullanmak istiyorlar.
8 Mart Dünya Emekçi Kadılar Günü’nün anlamını daha önce biliyor muydunuz? Etkinlik sizce yaralı oldu mu? Bu tür etkinliklere sizce daha fazla işçi katılmalı mı?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Bu tarz etkinliklere uzun iş saatlerinden dolayı katılamıyorum. Katılmayı çok isterim.
PTT işçisi bir kadın: İçimde farklı duygular uyandı, heyecanlandım. Haksızlıklara karşı mücadele azmim geldi. Moral buldum. Kendi haklarımı korumam gerektiğini düşündüm. Bu etkinlikte müzikler çok hoşuma gitti. Kendi kendime bazı türküleri ezberliyorum. İşçilerin türkülerini buradan duyuyorum ve ezberliyorum.
Avukat bir kadın: Benim açımdan çok yararlı oldu, diğer emekçi kadınlarla birlikte bu etkinliğe katılmam da iyi oldu.
Tekstil işçisi bir kadın-II: 8 Mart’ı daha önce biliyorduk ama burada daha iyi anladık. Çok hoşumuza gitti. Şarkılarda anlatılanlar çok etkileyiciydi. İnsana özgüven ve cesaret geliyor. Burada insanlarla tanışmak, kendi duygularını anlatmak ve farklı işçileri dinlemek çok iyi oldu.
Metal işçisi bir kadın: Ben gazetelerde araştırdım. Fakat etkinlik bana daha yararlı oldu. Bir kadın olarak doğum, izin gibi haklarımı UİD-DER’de öğrendim. Bütün kadınları da buraya davet ediyorum.
İşsiz bir kadın: Birlikten kuvvet doğar. Buraya daha fazla kadın katılmalıdır. Slâytlarda da gördük, önceki dönemlerde kadınlar daha fazla mücadelenin içindeler. Bu dönemde kadınlar bu mücadelelere daha çok ilgi göstermeli ve katılmalıdırlar.
Avrupa’da, Amerika’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da işçiler, artan yoksullaşmaya karşı mücadele ediyor. Patronlar sınıfına karşı mücadelede, kadın işçiler en önde yürüyor. Türkiye’de de dünyanın başka bölgelerinde de kadın işçilerin mücadeleyi en önde göğüslemeleri size ne düşündürüyor, ne hissettiriyor?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Bu mücadelelerin sonunda mutlaka bir şeyler değişecek. Bundan eminim. Kadınlar bu mücadelede bir şeyler yapmalıdır.PTT işçisi bir kadın: Dünya kadınların fikri üzerine kurulmalıdır. Ev ortamında anne olmadan çocuklar bir arada olmaz. Erkekler kadınlardan cesaret almalıdır. Toplumda da böyle olmalıdır. Bir kadın ön saflarda olacak ki erkek de ondan cesaret alsın.
Avukat bir kadın: Türkiye’de mesleğimden dolayı gördüklerimden pek umutlu değilim. Çalışma şartları çok ağır. İşçiler yasal haklarını bilmiyorlar. UİD-DER gibi işçi örgütleri, işçileri bilinçlendirseler bu durum değişir. Geçen gün bir kadın işçi ağlayarak büroya geldi. İş sözleşmesini feshetmesi için patron tarafından tutuklanmakla tehdit edilmiş. Mahkemelerde işçiler birbirlerinin aleyhine tanıklık ediyorlar. Bu olumsuzlukların böylesi derneklerin çabalarıyla aşılması gerekiyor.
Tekstil işçisi bir kadın-II: İnsan oralarda olmak istiyor. Dünyada olan mücadeleler Türkiye’de olsa ben bu mücadelelere katılırım.
Metal işçisi bir kadın: Benim için bir gururdur bu mücadeleler. Kadın evde pek görülmese de aslında evi, aileyi idare eden kişidir. Kadının iş hayatına girmesi bence yine büyük bir gururdur. Kadın bu mücadelelere önayak olacaktır.
İşsiz bir kadın: Kadınların mücadelede olması gurur vericidir.
İşçi-emekçi kadınların yaşadıkları sorunlardan kurtulmalarının yolu sizce nedir?
Tekstil işçisi bir kadın-I: Evde oturarak bir şeyler değişmez. Bu tür yerlerdeki seminer ve etkinliklere katılmalıyız. Hemen olacak şeyler değil. Bunlar uzun zaman alacak.
PTT işçisi bir kadın: Mücadele etmek gerekiyor. Boyun eğmemeliyiz. Bu tür dernekler kadınları bir arada tutmak için önemlidir. Ben buraya üç kadın arkadaşımı daha çağırdım. Şimdi, onlar gelecek haftalarda da gelecekler. Yoksa onlar da kabuklarına çekilirler.
Avukat bir kadın: Birlik içinde olmak ve örgütlenmektir. İşverenler nedir ki? O bir kişidir işçilerse milyonlarca. İşçiler, birleştiklerinde nasıl bir güce ulaştıklarını görmelidirler.
Tekstil işçisi bir kadın-II: Grevler yapmak gerekiyor. Mücadele etmek gerekiyor. Kadınların gözleri açılmadığından her yerde eziliyorlar. Burada anlatılanları kadınlara anlatmalı. Kadınlar ayaklanmalıdır. Kadınlar sessiz kalmamalıdır. Örneğin tekstil firmalarına tek tek gidip işçilerle konuşmak gerekiyor. Kadın işçilere haklarını sahip çıkmalarını, korkmamalarını söyleyebiliriz.
Metal işçisi bir kadın: Kadınlar dışa dönük olmalıdır. Aman buraya gitmeyeyim, etmeyeyim demeyelim. Kadınlar evde köreliyor. Evden çıkıp hayatı öğrenmelidir kadın. Haklarımızı bilirsek, bir arada olursak kimse bizi yıldıramaz. Bütün işçiler bir arada olursak patronlar bizi ezemez.
İşsiz bir kadın: Tek başına hiçbir şey olmaz. Bir araya gelmek, örgütlenmek gerekiyor. Mücadele etmeden hiçbir şey olmuyor.
UİD-DER: Teşekkür ederiz.
Dünyada İşçi Eylemleri
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...