Buradasınız
1 Mayıs’a Doğru: İşçiler Konuşuyor /2
1 Mayıs’a doğru ilerlerken çeşitli sektörlerden işçilerle ve direnişteki sınıf kardeşlerimizle yaptığımız söyleşileri sürdürüyoruz. Aşağıda, Esenyurt Belediyesi’nde çalışırken işten atılan direnişçi işçilerle yaptığımız söyleyişi yayınlıyoruz.
UİD-DER: Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a katılmak siz direnişçi işçiler için ne ifade ediyor?
Fatih: İşçi olduğum için ve sendika temsilcisi olduğum için 1 Mayıs etkinliklerine daha önce de katıldım. Ama bu sene daha farklı katılacağız, daha coşkulu ve daha bilinçli. İnsan kapının önüne konduğu zaman bazı şeyleri daha iyi anlıyor.
Doğan: Daha önce de 1 Mayıs’a katıldım. Senenin o bir gününde gücümüzü göstermemiz lazım. Bayram gibi kutlayamayız, işimizden atıldık, haksızlığa uğradık. O yüzden bizim için bu sene daha önemli, daha coşkulu kutlayacağız 1 Mayıs’ı.
UİD-DER: Krizin faturasını ödememek için ne yapılmalı?
Fatih: Krizin faturası sermayeye karşı birlik olursak ödenmez.
UİD-DER: Direnişçi işçiler 1 Mayıs’ta hangi talepleri dile getirmeliler? Örneğin, bu seneki 1 Mayıs’ın ortak sloganı “işten atmaları geri püskürtmek için 1 Mayıs’a” olabilir mi?
Fatih: İşten atmaların çok zorlaştırılması gerekiyor. Esnek çalışmalara da hayır demek gerek.
Doğan: Biz işten atmalara hayır demediğimiz için çok fazla işçi işsiz kalıyor. Bununla da kalmıyor, bırakalım işten atmaların yasaklanmasını, işten atmaların daha da kolaylaşması için yasalar çıkartılıyor.
UİD-DER: 1 Mayıs’ın kitlesel ve coşkulu olması, işçilere güven vermesi ve patronların yüreğine korku salması için sendikalar nasıl bir hazırlık yapmalılar? Sendikanızın 1 Mayıs’a ilişkin hazırlıkları nelerdir, yeterli buluyor musunuz?
Fatih: Sendikacılar şapka, önlük, flama dağıtmayı, iki tane ses arabası getirip “bir şey yapmalı” diye bağırtmayı hazırlık sayıyorlar. Ağalık yapacaklarına işçi liderliği yapmalılar, gerçekten önümüzde yürümeliler.
Doğan: Sendikaların, üyelerinin tamamına ulaşması lazım… Çağrılar çok yetersiz. Aslında sendikalar üyesi olmayan işçileri de alanlara yığmalı, ama kendi üyelerine bile ulaşmaktan acizler.
UİD-DER: Devletin ve patronların 1 Mayıs’ın içeriğini boşaltmak ve katılımı azaltmak için her daim yaptığı karalamalar ve baskılara karşı ne yapmalıyız? Çevrenizden bu korkular yüzünden katılmayanlar oluyor mu?
Fatih: Bunu özellikle medya yoluyla yapıyorlar. Hep olayları gösteriyorlar. Bu aynı zamanda medya patronlarının sınıfsal tutumudur. Ben 2002’de 1 Mayıs’a ilk defa gidecektim, ama dayak yerim diye, gaz yerim diye korktum, gitmedim. Ama şimdi direnişimiz sayesinde biber gazının müptelası oldum. Şimdi anlıyorum: Direnişte olduğumuz için bize komünist de diyorlar, terörist de diyorlar, yan gelip yatıyorlar da diyorlar.
UİD-DER: İlk kez 1 Mayıs’a katılacak olan işçi kardeşlerimize ne söylemek istersiniz?
Doğan: Gelsinler meydanlara hep birlikte slogan atalım. Oralarda milyonlarca kişi olursak, dayak yiyen biz olmayız.
Fatih: Biz işçiyiz, baskılara aldırmayalım. İster kabul etsinler ister etmesinler bugün cop yemekten korkanlar yarın daha büyük darbeler yer. Nasıl ki patron patronu kolluyorsa, işçiler de birbirleriyle el ele vermeli, birlik olmalı.
UİD-DER: Teşekkürler.
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- Zeytinliklerin, ormanların, tarım arazilerinin sermayeye peşkeş çekilmesinin önünü açacak olan ve kamuoyunda “süper talan yasası” olarak adlandırılan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel...
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...