Buradasınız
Dünya İşçi Sınıfı Sömürüye, Baskı ve Yoksulluğa Karşı Meydanlarda!

İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. İngiltere işçi sınıfı hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyor. Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. Fransa'da Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor.
İran’da emekçi isyanı içeride grevlerle dışarıda dayanışmayla büyüyor
İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. Emekçilerin isyanı pek çok şehirde eylemlerle, işçi grevleriyle, ön saflarda yer alan emekçi kadınların ve öğrencilerin direnişiyle devam ediyor. Çeşitli ülkelerde de İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri düzenleniyor. İran’dan göç etmiş olanlar eylemlere kitlesel olarak katılıyor ve molla rejiminin zorbalığını protesto ediyorlar. 22 Ekimde, Avrupa’nın diğer ülkelerinden ve Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçilerin katılımıyla Berlin’de gerçekleşen 100 bin kişilik protesto, şu ana kadar yapılan en kitlesel dayanışma eylemlerinden biri oldu. Berlin Zafer Sütunu önünde başlayan yürüyüşte “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganı yankılandı. Aynı gün Washington’da, Los Angeles’ta, Kanada kenti Toronto’da ve birçok şehirde binlerce insan bir araya gelerek İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri gerçekleştirdi.
12 binden fazla insanın gözaltına alındığı, yaklaşık 250 kişinin katledildiği İran’daki eylemlerde emekçi kadınlar, erkekler, genç işçiler ve öğrenciler zalim molla rejimine meydan okumaya devam ediyor. Ülkenin her köşesinde isyan bayrağını dalgalandıran İranlı emekçiler, doğrudan rejimi hedef alan eylem ve taleplerle mücadelelerini büyütüyorlar. Üniversite ve liselerde öğrenciler dersleri boykot edip okullarını direniş alanına çevirirken pek çok şehirde esnaf dükkânlarını kapatarak rejim karşıtı eylemlerde yerini alıyor. Petrokimyadan metale birçok sektörde işçiler iş durdurarak, fabrika önlerinde protestolar düzenliyor, genel grev çağrılarını yükselterek İran’daki isyanı bir adım öteye taşıyorlar.
İran ekonomisinin kalbi konumundaki petrokimya sektöründe başlayan grevleri, işçi mücadelesinin güçlü merkezlerinden biri olan Haft Tapeh şeker fabrikası işçilerinin grevi takip etmişti. İsyan halkasını her geçen gün farklı sektörlerden yeni fabrikaların katılımıyla genişleten İran işçi sınıfı, korku duvarlarını yıkarak İranlı egemenlerin uykularını kaçırıyor. Protestoların ivme kazandığı 22 Ekimde Tebriz’de bulunan Aidin çikolata fabrikasındaki işçiler de greve çıkarak fabrika önünde kitlesel bir gösteri düzenlediler. Grev hareketine kamyon şoförleri ve ardından öğretmenler de katıldı, öğretmenler 23-25 Ekimde greve çıktı.
İşçi grevleri büyüdükçe, İran’ın cesur emekçi kadınlarının ve gençlerinin başını çektiği protestolar yayıldıkça korkusu artan molla rejimi baskıyı ve şiddeti arttırıyor; katliamlarla, gözaltılarla grevleri ve isyanı bastırmaya çalışıyor. Ancak rejimin baskı ve zulmü karşısında İranlı emekçilerin mücadelesi içeride grev ve direnişlerle, dışarıda uluslararası dayanışma ve destekle büyüyor.
İngiltere
İngiltere’de resmi enflasyon yüzde 10,1 ile çift hanelere çıkarak 40 yılın rekorunu tazeledi. Enflasyonun bile altında kalan zam teklifleri işçilerin öfkesini arttırıyor, yaz aylarından bu yana süren grev dalgası büyüyor. Hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyen İngiltere işçi sınıfı, grev yazını grev kışına çeviriyor.
Demiryolu şirketi Network Rail ile görüşmelerini sürdüren RMT sendikası enflasyonun altında kalan yüzde 8’lik zam teklifine karşı Kasım ayında yeniden greve gideceklerini duyurdu. On binlerce demiryolu işçisi yaz ayları boyunca gerçekleştirdikleri tarihi grevlerle İngiltere’de işçi sınıfı hareketinin yükselişinde başı çekmiş, farklı sektörlerden işçilere de cesaret ve ilham vermişti. Demiryolu işçileri Kasım ayında yeniden greve çıkacaklar, haksızlıklara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha gösterecekler.
Yaz ayları boyunca aralıklarla iş durduran on binlerce iletişim işçisi de 24 Ekimde greve gitti. Britanya Telekom ve Openreach şirketlerinde çalışan, İletişim İşçileri Sendikası CWU’da örgütlü 40 binin üzerinde işçi kötüleşen çalışma koşullarına, işçi haklarına yönelik saldırılara ve düşük ücretlere karşı mücadele etmeye devam ediyor. İngiltere genelinde yaklaşık 320 bin sağlık işçisi ve 70 binin üzerinde eğitim emekçisi de greve hazırlanıyor. Çeşitli sendikalarda örgütlü sağlık işçileri, yüzde 4’lük zam dayatmasına karşı harekete geçiyorlar.
İngiltere’de işyerleri grev alanı olurken sokaklar da direniş alanına dönüyor. Hayat pahalılığına ve işçi sınıfının büyüyen sorunlarına karşı Halklar Meclisinin (the People’s Assembly) çağrısıyla işçiler, sendikalar ve çeşitli kitle örgütleri 5 Kasımda düzenlenecek büyük bir yürüyüşe hazırlanıyorlar. Çağrı sloganı “Grev, Protesto, Direniş” olan protestonun taleplerine başbakan Liz Truss’un istifasının ardından “Genel Seçim Şimdi” talebi de eklendi. İşçi haklarına yönelik saldırı planlarıyla, militan sendikacılığı bitirme vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Truss, İngiltere tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu. Görevde olduğu süre boyunca işçi ve emekçi düşmanı politikaları hayata geçirmeye çalışmasıyla emekçi kitlelerin tepkisini topladı. Muhafazakâr Parti hükümeti siyasi bir krizle sarsılırken, işçi ve emekçiler kaderlerini patronlar sınıfının eline bırakmak niyetinde değil! İngiltere işçi sınıfı, grev dalgasıyla, işyerlerinde yükselttiği mücadeleyle, kitlesel protestolarla kendi yolunu çiziyor.
Almanya
Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. 22 Ekimde Almanya’nın 6 şehrinde bir araya gelen on binler enflasyona, hayat pahalılığına ve haksız savaşlara “Artık Yeter” dedi. Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di ve Eğitim ve Bilim Sendikası GEW sendikalarının yanı sıra çeşitli emek ve çevre örgütleri de eylemlerde yerini aldı.
Berlin, Duesseldorf, Hannover, Stuttgart, Dresden ve Frankfurt’ta bir araya gelen kitleler “Fiyatlar Düşürülsün, Ücretler Arttırılsın”, “Krize Karşı Dayanışma” sloganlarını haykırdı. Yüzde 10,9 ile son 25 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşan Almanya’da işçi ve emekçiler hükümetin açıkladığı “yardım paketine” tepki gösterdi. Şirketlerin yükünü hafifleten paketlerle krizin yükünü işçilerin sırtına yıkan hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden sendikalar, kiraların dondurulmasını, enerji fiyatlarına üst sınır getirilmesini, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını, askeri harcamalara ayrılan milyarlarca avroluk fonların iptal edilmesini talep etti. Önümüzdeki haftalarda da eylemlere devam edilecek.
Fransa
Tüm dünyada artan hayat pahalılığı Fransa’da da kendini daha fazla hissettiriyor. Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor. Pek çok sektörden işçi, grev yasaklarına karşı başta Paris olmak üzere birçok kentte kitlesel eylemlerle dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyor.
16 Ekimde Paris’te 140 bini aşkın işçi ve emekçi meydanlarda buluştu. Macron hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı bir araya gelen işçiler “Rafineri İşçilerine Tam Destek”, “Biz de TotalEnergies’in CEO’su Gibi Yüzde 52 Maaş Artışı İstiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. 18 Ekimde rafineri ve nükleer santral işçilerinin yanı sıra sağlık, ulaşım ve eğitim işçileri de bir günlük greve çıktı. Meydanlar yine on binlerce işçinin sloganlarıyla yankılandı. Yapılan konuşmalarda patronların devasa kârlar elde etmelerine rağmen, kriz bahanesiyle işçilerin taleplerini kabul etmemelerine tepki gösterildi. Ücretlerin en az enflasyon oranında arttırılması ve grev hakkının güvence altına alınması talep edildi. CGT, 27 Ekim ve 10 Kasım için ülke genelinde bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. İşçiler hayat pahalılığına karşı haklarını korumakta kararlı olduklarını dile getirerek mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Ayrıca İspanya, Yunanistan, Belçika, İtalya, Macaristan, Arjantin gibi sayısız ülkedeişçiler sıklaşan aralıklarla meydanlara iniyor. Kabaran faturalara, artan hayat pahalılığına, eriyen ücretlere, kötü çalışma koşullarına karşı taleplerini haykırmaya devam ediyorlar. Hükümetlerin yoksullaştırma politikalarına öfke duyan emekçiler, önümüzdeki aylarda kent meydanlarını daha fazla eylem alanına dönüştürmeye hazırlanıyor!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Fitre Asgari Ücretliye, Emekliye Veriliyorsa…
- Fiyonklu Kazıklar Çoğalırken
- Özlemini Çektiğimiz Güzel Günler İçin Birleşelim!
- İşçi Dayanışması 203. Sayı Çıktı!
- Uyanmak İçin Sabırsızlanacağımız Günler İçin
- “Hey Kızlar Siz de Katılın Bize!”
- Hak Verilmez, Alınır!
- Hüsrevlerin Değil Ferhatların Destanıdır Hatırlanan
- Büyük Resmi Görelim, Birliğimizi Örelim!
- Sendikalaşmak Türkiye’de Neden Zor?
- “Aile Yılı” İlan Edenler Neyin Peşinde?
- Katliamların Sorumlusu Kim?
- Patronlar Çok Para Kazanırken…
- Örgütlüysek Her Şeyiz, Örgütsüzsek Hiçbir Şey!
- İşçi Dayanışması 202. Sayı Çıktı!
- Onlar “Kazanalım” Dedikçe Biz Kaybediyoruz
- Ekranlar ve Çocuklarımız
- Suriyeliler Geri Dönecek mi?
- Asgari Ücret Nasıl Yükseltilir?
- Kumarla Köşeyi Dönenler Neye Dönüyor?
Son Eklenenler
- İzmir’de tütün fabrikaları bir süredir grevdeler. Bunlardan biri de İzmir Pınarbaşı’nda 1970’lerde kurulan TTL fabrikası… TTL Tütün, 2000’li yıllarda Torbalı’da yeni bir tesise taşındı. Burada yaklaşık 300 işçi tütün üretiminde çalışıyor ve büyük...
- Mücadele etmek, örgütlenmek ve dayanışma içinde olmak! Bu kavramlar biz işçilerden ne kadar uzak olabilir ki? Bir yerde haksızlık varsa o haksızlık dolaylı ya da doğrudan bizi etkiliyor. Aynı durum hak mücadelesi için de geçerli. Bu nedenle bir...
- Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mercan Makina’da sendikal baskılar ve işten atma saldırısına karşı 20 Martta direniş başladı.
- BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in 17 Şubatta tutuklanması ve Antep’teki tekstil işçilerinin hak arama mücadelesine yönelik baskılar, 20 Şubatta İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde çeşitli sendikalar tarafından protesto edildi.
- Rejimin toplumsal muhalefeti sindirmeye, tamamen ezmeye yönelik saldırıları artarak sürüyor. Bir süredir “Kent Uzlaşısı” ile kazanılmış CHP’li ilçe belediyelerine operasyonlar düzenleyen, seçilmiş belediye başkanlarını hapse atarak yerlerine...
- Şubat ayında greve çıkan Tekgıda-İş Sendikasında örgütlü Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve TTL Tütün işçileri, İzmir’de aileleriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Üç aydır ücretleri ödenmeyen Doruk Madencilik işçileri, şirketin Ankara’da bulunan...
- Diyanet İşleri Başkanlığı, bir yoksulun günlük gıda ihtiyacını göz önüne alarak belirlenen Ramazan fitresinin asgari ücret veya emekli aylığı alanlara da verilebileceğini açıkladı. Bu sözler Türkiye’de işçi ve emekçilerin nasıl bir yoksulluğa mahkûm...
- Sırbistan’da 2024’te Novi Sad şehrinin bir tren istasyonunda 15 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine gerçekleşen kitlesel protestolar sonucunda Bakanlar ve Başbakan istifa etmek zorunda kaldı. Ancak bunlarla yetinmeyen, yolsuzlukların son bulmasını ve...
- İngiltere’de emperyalistlerin savaşına karşı emekçilerin barış sesi yükselmeye devam ediyor. 25. Ulusal Eylem Gününde çeşitli şehirlerden başkent Londra’ya akan on binler, İsrail saldırısı altındaki Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu...
- İşçi sınıfının kapitalist sömürüye karşı mücadelesini, dayanışmasını güçlendirmek için çalışan UİD-DER’in, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği etkinlikler 16 Martta devam etti. UİD-DER’in İstanbul Avrupa ve Anadolu...
- Dünyanın pek çok ülkesinde işçi ve emekçiler, gençler eşitlik ve özgürlük talepleriyle, daha iyi bir yaşam özlemiyle bir araya geliyor, meydanlara çıkıyor. Almanya’da yapılan görkemli eylemlere katılan insanlar bu eylemlerine “iyi insanların isyanı...
- Geçtiğimiz günlerde, sigorta girişleri 1 Ekim 2008’den sonra olanların, emekli olduktan sonra çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesileceği gündeme geldi. Üç kuruşluk emekli maaşıyla değil geçinmek, zorunlu gıda harcamasını bile karşılamak...
- Gece vardiyasında çalıştığımız bir gün elektrik kesildi. Biz de karanlıkta ayrı ayrı beklemek yerine üretimdeki arkadaşlarla yan yana geldik. Haliyle sohbet etme şansımız oldu. Bir ablamız iş kazası geçirmiş ve işvereni dava etmiş. İş güvenliği...