Buradasınız
Dünya İşçi Sınıfı Sömürüye, Baskı ve Yoksulluğa Karşı Meydanlarda!

İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. İngiltere işçi sınıfı hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyor. Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. Fransa'da Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor.
İran’da emekçi isyanı içeride grevlerle dışarıda dayanışmayla büyüyor
İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. Emekçilerin isyanı pek çok şehirde eylemlerle, işçi grevleriyle, ön saflarda yer alan emekçi kadınların ve öğrencilerin direnişiyle devam ediyor. Çeşitli ülkelerde de İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri düzenleniyor. İran’dan göç etmiş olanlar eylemlere kitlesel olarak katılıyor ve molla rejiminin zorbalığını protesto ediyorlar. 22 Ekimde, Avrupa’nın diğer ülkelerinden ve Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçilerin katılımıyla Berlin’de gerçekleşen 100 bin kişilik protesto, şu ana kadar yapılan en kitlesel dayanışma eylemlerinden biri oldu. Berlin Zafer Sütunu önünde başlayan yürüyüşte “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganı yankılandı. Aynı gün Washington’da, Los Angeles’ta, Kanada kenti Toronto’da ve birçok şehirde binlerce insan bir araya gelerek İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri gerçekleştirdi.
12 binden fazla insanın gözaltına alındığı, yaklaşık 250 kişinin katledildiği İran’daki eylemlerde emekçi kadınlar, erkekler, genç işçiler ve öğrenciler zalim molla rejimine meydan okumaya devam ediyor. Ülkenin her köşesinde isyan bayrağını dalgalandıran İranlı emekçiler, doğrudan rejimi hedef alan eylem ve taleplerle mücadelelerini büyütüyorlar. Üniversite ve liselerde öğrenciler dersleri boykot edip okullarını direniş alanına çevirirken pek çok şehirde esnaf dükkânlarını kapatarak rejim karşıtı eylemlerde yerini alıyor. Petrokimyadan metale birçok sektörde işçiler iş durdurarak, fabrika önlerinde protestolar düzenliyor, genel grev çağrılarını yükselterek İran’daki isyanı bir adım öteye taşıyorlar.
İran ekonomisinin kalbi konumundaki petrokimya sektöründe başlayan grevleri, işçi mücadelesinin güçlü merkezlerinden biri olan Haft Tapeh şeker fabrikası işçilerinin grevi takip etmişti. İsyan halkasını her geçen gün farklı sektörlerden yeni fabrikaların katılımıyla genişleten İran işçi sınıfı, korku duvarlarını yıkarak İranlı egemenlerin uykularını kaçırıyor. Protestoların ivme kazandığı 22 Ekimde Tebriz’de bulunan Aidin çikolata fabrikasındaki işçiler de greve çıkarak fabrika önünde kitlesel bir gösteri düzenlediler. Grev hareketine kamyon şoförleri ve ardından öğretmenler de katıldı, öğretmenler 23-25 Ekimde greve çıktı.
İşçi grevleri büyüdükçe, İran’ın cesur emekçi kadınlarının ve gençlerinin başını çektiği protestolar yayıldıkça korkusu artan molla rejimi baskıyı ve şiddeti arttırıyor; katliamlarla, gözaltılarla grevleri ve isyanı bastırmaya çalışıyor. Ancak rejimin baskı ve zulmü karşısında İranlı emekçilerin mücadelesi içeride grev ve direnişlerle, dışarıda uluslararası dayanışma ve destekle büyüyor.
İngiltere
İngiltere’de resmi enflasyon yüzde 10,1 ile çift hanelere çıkarak 40 yılın rekorunu tazeledi. Enflasyonun bile altında kalan zam teklifleri işçilerin öfkesini arttırıyor, yaz aylarından bu yana süren grev dalgası büyüyor. Hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyen İngiltere işçi sınıfı, grev yazını grev kışına çeviriyor.
Demiryolu şirketi Network Rail ile görüşmelerini sürdüren RMT sendikası enflasyonun altında kalan yüzde 8’lik zam teklifine karşı Kasım ayında yeniden greve gideceklerini duyurdu. On binlerce demiryolu işçisi yaz ayları boyunca gerçekleştirdikleri tarihi grevlerle İngiltere’de işçi sınıfı hareketinin yükselişinde başı çekmiş, farklı sektörlerden işçilere de cesaret ve ilham vermişti. Demiryolu işçileri Kasım ayında yeniden greve çıkacaklar, haksızlıklara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha gösterecekler.
Yaz ayları boyunca aralıklarla iş durduran on binlerce iletişim işçisi de 24 Ekimde greve gitti. Britanya Telekom ve Openreach şirketlerinde çalışan, İletişim İşçileri Sendikası CWU’da örgütlü 40 binin üzerinde işçi kötüleşen çalışma koşullarına, işçi haklarına yönelik saldırılara ve düşük ücretlere karşı mücadele etmeye devam ediyor. İngiltere genelinde yaklaşık 320 bin sağlık işçisi ve 70 binin üzerinde eğitim emekçisi de greve hazırlanıyor. Çeşitli sendikalarda örgütlü sağlık işçileri, yüzde 4’lük zam dayatmasına karşı harekete geçiyorlar.
İngiltere’de işyerleri grev alanı olurken sokaklar da direniş alanına dönüyor. Hayat pahalılığına ve işçi sınıfının büyüyen sorunlarına karşı Halklar Meclisinin (the People’s Assembly) çağrısıyla işçiler, sendikalar ve çeşitli kitle örgütleri 5 Kasımda düzenlenecek büyük bir yürüyüşe hazırlanıyorlar. Çağrı sloganı “Grev, Protesto, Direniş” olan protestonun taleplerine başbakan Liz Truss’un istifasının ardından “Genel Seçim Şimdi” talebi de eklendi. İşçi haklarına yönelik saldırı planlarıyla, militan sendikacılığı bitirme vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Truss, İngiltere tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu. Görevde olduğu süre boyunca işçi ve emekçi düşmanı politikaları hayata geçirmeye çalışmasıyla emekçi kitlelerin tepkisini topladı. Muhafazakâr Parti hükümeti siyasi bir krizle sarsılırken, işçi ve emekçiler kaderlerini patronlar sınıfının eline bırakmak niyetinde değil! İngiltere işçi sınıfı, grev dalgasıyla, işyerlerinde yükselttiği mücadeleyle, kitlesel protestolarla kendi yolunu çiziyor.
Almanya
Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. 22 Ekimde Almanya’nın 6 şehrinde bir araya gelen on binler enflasyona, hayat pahalılığına ve haksız savaşlara “Artık Yeter” dedi. Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di ve Eğitim ve Bilim Sendikası GEW sendikalarının yanı sıra çeşitli emek ve çevre örgütleri de eylemlerde yerini aldı.
Berlin, Duesseldorf, Hannover, Stuttgart, Dresden ve Frankfurt’ta bir araya gelen kitleler “Fiyatlar Düşürülsün, Ücretler Arttırılsın”, “Krize Karşı Dayanışma” sloganlarını haykırdı. Yüzde 10,9 ile son 25 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşan Almanya’da işçi ve emekçiler hükümetin açıkladığı “yardım paketine” tepki gösterdi. Şirketlerin yükünü hafifleten paketlerle krizin yükünü işçilerin sırtına yıkan hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden sendikalar, kiraların dondurulmasını, enerji fiyatlarına üst sınır getirilmesini, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını, askeri harcamalara ayrılan milyarlarca avroluk fonların iptal edilmesini talep etti. Önümüzdeki haftalarda da eylemlere devam edilecek.
Fransa
Tüm dünyada artan hayat pahalılığı Fransa’da da kendini daha fazla hissettiriyor. Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor. Pek çok sektörden işçi, grev yasaklarına karşı başta Paris olmak üzere birçok kentte kitlesel eylemlerle dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyor.
16 Ekimde Paris’te 140 bini aşkın işçi ve emekçi meydanlarda buluştu. Macron hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı bir araya gelen işçiler “Rafineri İşçilerine Tam Destek”, “Biz de TotalEnergies’in CEO’su Gibi Yüzde 52 Maaş Artışı İstiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. 18 Ekimde rafineri ve nükleer santral işçilerinin yanı sıra sağlık, ulaşım ve eğitim işçileri de bir günlük greve çıktı. Meydanlar yine on binlerce işçinin sloganlarıyla yankılandı. Yapılan konuşmalarda patronların devasa kârlar elde etmelerine rağmen, kriz bahanesiyle işçilerin taleplerini kabul etmemelerine tepki gösterildi. Ücretlerin en az enflasyon oranında arttırılması ve grev hakkının güvence altına alınması talep edildi. CGT, 27 Ekim ve 10 Kasım için ülke genelinde bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. İşçiler hayat pahalılığına karşı haklarını korumakta kararlı olduklarını dile getirerek mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Ayrıca İspanya, Yunanistan, Belçika, İtalya, Macaristan, Arjantin gibi sayısız ülkedeişçiler sıklaşan aralıklarla meydanlara iniyor. Kabaran faturalara, artan hayat pahalılığına, eriyen ücretlere, kötü çalışma koşullarına karşı taleplerini haykırmaya devam ediyorlar. Hükümetlerin yoksullaştırma politikalarına öfke duyan emekçiler, önümüzdeki aylarda kent meydanlarını daha fazla eylem alanına dönüştürmeye hazırlanıyor!
- Çekya’da Emeklilik Hakkı İçin Mücadele
- Fransa’da İşçi Sınıfı Macron’a Meydan Okuyor!
- İran’da Kız Öğrencilerin Zehirlenmesi Bize Neyi Gösteriyor?
- Fransa İşçi Sınıfı Ayakta: Geri Adım Atmayacağız!
- İngiltere’de Kitlesel Grev ve Eylemlerle İşçilerin Mücadelesi Sürüyor!
- 8 Mart’ta Dünya Meydanları İsyan Meydanlarına Dönüştü!
- Fransa’da Yeniden Genel Grev
- Almanya’da “Uyarı Grevleri” Devam Ediyor
- Japonya ve Kore Demiryolu İşçileri “Savaşa Hayır” Diyor
- Japonya’da Savaşa ve Nükleer Silahlanmaya Karşı Mücadele Büyüyor
- Tunus ve Almanya’da İşçi Eylemleri
- Japonya’nın Savaş Hazırlıkları Çiftçileri Vurdu
- İspanya’da Yüz Binler Haykırdı: Sağlık Temel İnsan Hakkıdır!
- Fransa’da Milyonlar Yine Meydanlarda!
- İngiltere’de 500 Bin İşçi Grevde!
- Fransa’da Milyonlar Ayakta!
- Peru: Emekçilerin İsyanı Büyüyor!
- Venezuela: İşçiler Sefalet Koşullarını Kabul Etmiyor
- Fransa: Fırın İşçileri Artan Enerji Fiyatlarına Karşı Sokaklarda!
- Milyonlar İsyanda, Milyonlar Meydanlarda!
- İşçi Dayanışması 180. Sayı Çıktı!
- Doğa, İnsan ve Kapitalizm
- İnsan, Kent, Kültür, Tarih: İnsanlık Betonla Kalkınamaz!
- Değişmeyen Kirli Oyun: Ezilenleri Birbirine Kırdırmak!
- Emekçi Dayanışmasını Güçlendirelim!
- Emekçilerin Kader Planı!
- Bir Fotoğraf Karesinin Düşündürdükleri
- “Asrın Felaketi” mi, Asrın Kötülüğü mü?
- Emekçi Kadınlar: Şimdi Dayanışma Zamanı!
- Silkinip Ayağa Kalkmak Zorundayız!
- İşçi Dayanışması 179. Sayı Çıktı!
- İşçi Sınıfının Zincirleri ve Potansiyeli
- Garp Cephesinde Değişen Ne?
- İnsan Ne, Bencil Olan Kim?
- Bugün Herkes Dünyanın Döndüğünde Hemfikir Ama…
- Ücretler Artarsa Enflasyon Artar!
- Değişimi Asıl Yaratacak Olan Biziz!
- İşçi Dayanışması 178. Sayı Çıktı!
- Sözcüklerin Anlamı: Kimin Düşüncesi, Kimin Penceresi?
- Sınıflar, Siyaset ve Genel Oy Hakkı
Son Eklenenler
- Değişim Yaratacak ve Yeni Bir Dönem Açacak Olan Emekçilerin İradesidir! İşçi Sınıfı 1 Mayıs’ta Asrın Kötülüğüne ve Yağmacı Enkaz Düzenine “Artık Yeter” Diyecek!
- Fransa’dan sonra Doğu Avrupa ülkesi Çekya hükümeti de emeklilik yaşını yükseltmek üzere hazırlıklara girişti. Hükümet, 65 olan emeklilik yaşını 68’e çıkarmak istiyor. İşçilerse zaten mezarda emeklilik demek olan 65 yaş sınırının daha da...
- Fransa işçi sınıfı Macron hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkarmasına genel grevlerle karşı koymaya devam ediyor. Ülkede, 23 Marttan sonra 28 Martta da milyonlarca işçinin katıldığı grevler gerçekleştirildi. Böylelikle Fransa işçi sınıfı Ocak...
- 27 Martta Almanya’da son yılların en büyük grevi yaşandı. Havaalanları, demiryolları, limanlar tramvay, otobüs ve metrolar 24 saat boyunca çalışmadı. Ulaşım ve kamu hizmetleri durdu. Grev alanlarında mitingler, gösteriler yapıldı.
- Çalışma koşullarının düzeltilmesi, baskıların son bulması ve ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapılması talebiyle direnişte olan Mata Otomotiv işçileri, direnişlerinin 30. gününde Ankara’daydı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan...
- Ben Güneş, 17 yaşındayım. Nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum. Burası artık Hatay diyebileceğim bir yer değil, benim alıştığım Hatay değil. Çok garip bir şey, doğup büyüdüğüm yerin böyle yıkılışını görmek… Bunu yaşayacağımızı düşünmedim hiç. Tabii...
- İstanbul/Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv işçileri, 27 Martta Ankara’ya yürümek üzere İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde toplandılar. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen ve haklı taleplerini duyurmak için Ankara’ya yürümek isteyen...
- Mata Otomotiv’de 27 Şubatta üretimi durduran 1000 işçi, hakları için 27 Martta Ankara’ya yürüyor. Mata işçileri, iş güvenliği önlemlerinin alınması, yönetim ve amirlerin uyguladığı baskının son bulması ve yüzde 20 ek zam yapılması için işten kaçınma...
- Tıpkı depremden önce olduğu gibi depremden sonra da devlet yetkilileri sorumluluklarından kaçmaya devam ediyorlar. Hatta umursamazlıkta adeta birbirleriyle yarış halindeler! İlk imdada koşanın devlet olmasını bekleyen depremzedeler hayal kırıklığına...
- Depremzede emekçiler bu kış günlerinde sıcak bir yuvadan yoksunlar. Çoğunun giyecek doğru düzgün bir kıyafeti ya da belki sarılacak bir battaniyesi yok. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Kimisi sıcak bir çorbadan yoksun. Deprem bölgesinde...
- DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’...
- İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda 30 Kasım 2022 tarihinden beri zehirlenme vakaları görülüyor. İlk olarak Şiilerin kutsal saydığı Kum kentinde bulunan Kum Kız Sanat Okulunda görülen zehirlenme vakası, kısa sürede diğer okullarda da...
- Depremin üzerinden haftalar geçti ama ihmaller, keyfi tutumlar, umursamazlık, akıl almaz söylemler depremin sonuçlarını felakete çevirdi. Erdoğan depremin üçüncü gününde deprem bölgesine korumalarının da içinde bulunduğu upuzun bir konvoyla gitti. O...