Buradasınız
Dünya İşçi Sınıfı Sömürüye, Baskı ve Yoksulluğa Karşı Meydanlarda!

İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. İngiltere işçi sınıfı hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyor. Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. Fransa'da Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor.
İran’da emekçi isyanı içeride grevlerle dışarıda dayanışmayla büyüyor
İran’da emekçilerin zalim molla rejimine karşı başlattığı direniş altıncı haftasına girdi. Emekçilerin isyanı pek çok şehirde eylemlerle, işçi grevleriyle, ön saflarda yer alan emekçi kadınların ve öğrencilerin direnişiyle devam ediyor. Çeşitli ülkelerde de İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri düzenleniyor. İran’dan göç etmiş olanlar eylemlere kitlesel olarak katılıyor ve molla rejiminin zorbalığını protesto ediyorlar. 22 Ekimde, Avrupa’nın diğer ülkelerinden ve Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçilerin katılımıyla Berlin’de gerçekleşen 100 bin kişilik protesto, şu ana kadar yapılan en kitlesel dayanışma eylemlerinden biri oldu. Berlin Zafer Sütunu önünde başlayan yürüyüşte “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganı yankılandı. Aynı gün Washington’da, Los Angeles’ta, Kanada kenti Toronto’da ve birçok şehirde binlerce insan bir araya gelerek İranlı emekçilerle dayanışma eylemleri gerçekleştirdi.
12 binden fazla insanın gözaltına alındığı, yaklaşık 250 kişinin katledildiği İran’daki eylemlerde emekçi kadınlar, erkekler, genç işçiler ve öğrenciler zalim molla rejimine meydan okumaya devam ediyor. Ülkenin her köşesinde isyan bayrağını dalgalandıran İranlı emekçiler, doğrudan rejimi hedef alan eylem ve taleplerle mücadelelerini büyütüyorlar. Üniversite ve liselerde öğrenciler dersleri boykot edip okullarını direniş alanına çevirirken pek çok şehirde esnaf dükkânlarını kapatarak rejim karşıtı eylemlerde yerini alıyor. Petrokimyadan metale birçok sektörde işçiler iş durdurarak, fabrika önlerinde protestolar düzenliyor, genel grev çağrılarını yükselterek İran’daki isyanı bir adım öteye taşıyorlar.
İran ekonomisinin kalbi konumundaki petrokimya sektöründe başlayan grevleri, işçi mücadelesinin güçlü merkezlerinden biri olan Haft Tapeh şeker fabrikası işçilerinin grevi takip etmişti. İsyan halkasını her geçen gün farklı sektörlerden yeni fabrikaların katılımıyla genişleten İran işçi sınıfı, korku duvarlarını yıkarak İranlı egemenlerin uykularını kaçırıyor. Protestoların ivme kazandığı 22 Ekimde Tebriz’de bulunan Aidin çikolata fabrikasındaki işçiler de greve çıkarak fabrika önünde kitlesel bir gösteri düzenlediler. Grev hareketine kamyon şoförleri ve ardından öğretmenler de katıldı, öğretmenler 23-25 Ekimde greve çıktı.
İşçi grevleri büyüdükçe, İran’ın cesur emekçi kadınlarının ve gençlerinin başını çektiği protestolar yayıldıkça korkusu artan molla rejimi baskıyı ve şiddeti arttırıyor; katliamlarla, gözaltılarla grevleri ve isyanı bastırmaya çalışıyor. Ancak rejimin baskı ve zulmü karşısında İranlı emekçilerin mücadelesi içeride grev ve direnişlerle, dışarıda uluslararası dayanışma ve destekle büyüyor.
İngiltere
İngiltere’de resmi enflasyon yüzde 10,1 ile çift hanelere çıkarak 40 yılın rekorunu tazeledi. Enflasyonun bile altında kalan zam teklifleri işçilerin öfkesini arttırıyor, yaz aylarından bu yana süren grev dalgası büyüyor. Hayat pahalılığına, büyüyen eşitsizliğe, kitlesel işten atma tehditlerine karşı “Artık Yeter!” diyen İngiltere işçi sınıfı, grev yazını grev kışına çeviriyor.
Demiryolu şirketi Network Rail ile görüşmelerini sürdüren RMT sendikası enflasyonun altında kalan yüzde 8’lik zam teklifine karşı Kasım ayında yeniden greve gideceklerini duyurdu. On binlerce demiryolu işçisi yaz ayları boyunca gerçekleştirdikleri tarihi grevlerle İngiltere’de işçi sınıfı hareketinin yükselişinde başı çekmiş, farklı sektörlerden işçilere de cesaret ve ilham vermişti. Demiryolu işçileri Kasım ayında yeniden greve çıkacaklar, haksızlıklara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha gösterecekler.
Yaz ayları boyunca aralıklarla iş durduran on binlerce iletişim işçisi de 24 Ekimde greve gitti. Britanya Telekom ve Openreach şirketlerinde çalışan, İletişim İşçileri Sendikası CWU’da örgütlü 40 binin üzerinde işçi kötüleşen çalışma koşullarına, işçi haklarına yönelik saldırılara ve düşük ücretlere karşı mücadele etmeye devam ediyor. İngiltere genelinde yaklaşık 320 bin sağlık işçisi ve 70 binin üzerinde eğitim emekçisi de greve hazırlanıyor. Çeşitli sendikalarda örgütlü sağlık işçileri, yüzde 4’lük zam dayatmasına karşı harekete geçiyorlar.
İngiltere’de işyerleri grev alanı olurken sokaklar da direniş alanına dönüyor. Hayat pahalılığına ve işçi sınıfının büyüyen sorunlarına karşı Halklar Meclisinin (the People’s Assembly) çağrısıyla işçiler, sendikalar ve çeşitli kitle örgütleri 5 Kasımda düzenlenecek büyük bir yürüyüşe hazırlanıyorlar. Çağrı sloganı “Grev, Protesto, Direniş” olan protestonun taleplerine başbakan Liz Truss’un istifasının ardından “Genel Seçim Şimdi” talebi de eklendi. İşçi haklarına yönelik saldırı planlarıyla, militan sendikacılığı bitirme vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Truss, İngiltere tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu. Görevde olduğu süre boyunca işçi ve emekçi düşmanı politikaları hayata geçirmeye çalışmasıyla emekçi kitlelerin tepkisini topladı. Muhafazakâr Parti hükümeti siyasi bir krizle sarsılırken, işçi ve emekçiler kaderlerini patronlar sınıfının eline bırakmak niyetinde değil! İngiltere işçi sınıfı, grev dalgasıyla, işyerlerinde yükselttiği mücadeleyle, kitlesel protestolarla kendi yolunu çiziyor.
Almanya
Almanya’da on binlerce kişi yükselen enerji fiyatlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için meydanlara çıktı. 22 Ekimde Almanya’nın 6 şehrinde bir araya gelen on binler enflasyona, hayat pahalılığına ve haksız savaşlara “Artık Yeter” dedi. Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di ve Eğitim ve Bilim Sendikası GEW sendikalarının yanı sıra çeşitli emek ve çevre örgütleri de eylemlerde yerini aldı.
Berlin, Duesseldorf, Hannover, Stuttgart, Dresden ve Frankfurt’ta bir araya gelen kitleler “Fiyatlar Düşürülsün, Ücretler Arttırılsın”, “Krize Karşı Dayanışma” sloganlarını haykırdı. Yüzde 10,9 ile son 25 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşan Almanya’da işçi ve emekçiler hükümetin açıkladığı “yardım paketine” tepki gösterdi. Şirketlerin yükünü hafifleten paketlerle krizin yükünü işçilerin sırtına yıkan hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden sendikalar, kiraların dondurulmasını, enerji fiyatlarına üst sınır getirilmesini, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını, askeri harcamalara ayrılan milyarlarca avroluk fonların iptal edilmesini talep etti. Önümüzdeki haftalarda da eylemlere devam edilecek.
Fransa
Tüm dünyada artan hayat pahalılığı Fransa’da da kendini daha fazla hissettiriyor. Genel İşçi Konfederasyonu CGT üyesi rafineri işçilerinin haftalardır süren mücadelesini yasaklarla engellemek isteyen Macron hükümetine tepkiler artıyor. Pek çok sektörden işçi, grev yasaklarına karşı başta Paris olmak üzere birçok kentte kitlesel eylemlerle dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyor.
16 Ekimde Paris’te 140 bini aşkın işçi ve emekçi meydanlarda buluştu. Macron hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı bir araya gelen işçiler “Rafineri İşçilerine Tam Destek”, “Biz de TotalEnergies’in CEO’su Gibi Yüzde 52 Maaş Artışı İstiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. 18 Ekimde rafineri ve nükleer santral işçilerinin yanı sıra sağlık, ulaşım ve eğitim işçileri de bir günlük greve çıktı. Meydanlar yine on binlerce işçinin sloganlarıyla yankılandı. Yapılan konuşmalarda patronların devasa kârlar elde etmelerine rağmen, kriz bahanesiyle işçilerin taleplerini kabul etmemelerine tepki gösterildi. Ücretlerin en az enflasyon oranında arttırılması ve grev hakkının güvence altına alınması talep edildi. CGT, 27 Ekim ve 10 Kasım için ülke genelinde bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. İşçiler hayat pahalılığına karşı haklarını korumakta kararlı olduklarını dile getirerek mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Ayrıca İspanya, Yunanistan, Belçika, İtalya, Macaristan, Arjantin gibi sayısız ülkedeişçiler sıklaşan aralıklarla meydanlara iniyor. Kabaran faturalara, artan hayat pahalılığına, eriyen ücretlere, kötü çalışma koşullarına karşı taleplerini haykırmaya devam ediyorlar. Hükümetlerin yoksullaştırma politikalarına öfke duyan emekçiler, önümüzdeki aylarda kent meydanlarını daha fazla eylem alanına dönüştürmeye hazırlanıyor!
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Yıkanan Eller, Hayatları Kurtulan Anneler ve Geleceğimiz
- Mücadele Geleneğimizin İzinde: Bayrak Elden Ele
- En Büyük Engelimiz Kapitalizmdir
- “Ekonomi Tıkırında” Masallarına Devam!
- Grev Hakkımıza Sahip Çıkalım!
- Mücadele İçinde Dönüşenler: Derby’den 15-16 Haziran’a!
- Kurtuluş Ellerimizde, Örgütlü Gücümüzde!
- İşçi Dayanışması 206. Sayı Çıktı!
- Sabırla, İnatla, İnançla: Sıra Bize de Gelecek!
- Tarihin Tekerleğini Geriye Çevirmek İsteyenler
- Kasırgalar Kimleri Vuruyor?
- ABD’den Türkiye’ye Ülkeyi Şirket Gibi Yönetenler
- Gençliğe Çağrı: Bize Kılavuz Gerek!
- Anna’nın Annesi ve Anneler Günü
- Baskılara, Zorbalığa, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Karşı Umut Örgütlü Mücadelede!
- İşçi Dayanışması 205. Sayı Çıktı!
- “Kıyamet Sığınakları” ve Bizim Sığınağımız
- Bu Kadar Çok Parayı Nereden Buluyorlar?
- “Çingene Kızı” ve İşçi Sınıfının Birliği
- Nefes Almak İçin…
Son Eklenenler
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...
- Karanlık ve aydınlık… Ölüm ve yaşam… Emek ve sermaye… Sonsuz evrenimizde her şey karşıtıyla birlikte var. Sömürü ve zulüm varsa isyan da var. Sınır, din dil, ırk farkı tanımadan dünya meydanlarında tek ses tek yürek olan işçiler, işçi sınıfımız var...
- Emperyalist savaşın alevlerini büyüten, milyonlarca masum insanı, doğayı katleden, kentleri yok eden egemenler ne yaparlarsa yapsınlar emekçilerin birbirleriyle dayanışmasının önüne geçemiyorlar. İşçi ve emekçiler fabrikalardan limanlara,...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi grevinde yaşananlar hakkında Marksist Tutum’da bir makale okudum. Tam da içimden geçenleri, cümlelere dökemediklerimi noktasına virgülüne kadar yansıtan bir yazıydı. Konuyu derinlemesine ele alan bu yazı her mücadelede...
- Zeytinlik alanları maden ve enerji işletmeciliğine açacak yasa teklifine karşı tepkiler sürüyor. Çeşitli illerden Ankara’ya gelen köylüler, talan yasasına karşı TBMM yakınında bulunan Cemal Süreya Parkı’nda direniş nöbetindeler.
- Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli mücadeleler, dönemeç noktaları vardır. 1970 Haziran’ı bu tarihte önemli bir yere sahiptir. Bugün halen aşılamamış bir zirve olan 15-16 Haziran direnişi sürecinde, işçi sınıfı yapay kutuplaştırma...