Buradasınız
Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi İle Söyleşi
Kürecik’te faaliyete geçirilen radar ve yapılması planlanan füze rampaları ve erken uyarı sistemine karşı tepkiler büyüyor. Bölge halkı radar sistemine karşı bir mücadele örgütlüyor. Kürecikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çabalarıyla kurulan Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi derneğimizi ziyaret ederek, mücadeleleri hakkında bilgi verdiler ve 25 Martta düzenleyecekleri eyleme davet ettiler. Bu ziyarette, Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi sözcüleri ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
UİD-DER: Kürecik’te faaliyete geçirilen radar ve yapılması planlanan füze rampaları ve erken uyarı sistemine, Türkiye egemenleri neden ihtiyaç duyuyor?
Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi Sözcüsü Hüseyin Hazar: Bir işçi bir fabrikada çalışıp ekmek parası kazanır. Bazı insanların kazançları da savaştadır. Başta ABD egemenleri olmak üzere, emperyalistlerin başlıca kâr kaynağı savaştır. Bölge halklarını birbirine kırdırıp, savaş malzemesi yapmak istiyorlar. Ya da silah satmaya çalışıyorlar. Akla gelebilecek ilk etken bu. Elbette ki ancak halklar birbirine düştüğünde, bunlar iktidar olabiliyorlar. İktidarlarını sağlamlaştırabiliyorlar. Meselâ, Türkiye son günlerde var gücüyle Suriye’de savaş kışkırtıcılığı yapmakta. Suriye’de “muhalefet” adı altında kim oldukları belli olmayan kişilerce çeşitli tertipler düzenlenmekte, olaylar çıkartılmaktadır. Biz bunların çok abartılı olduğunun farkındayız. Ancak kitle bu yolla kışkırtılmaktadır. Kürecik’teki radar da bunun hazırlığı olabilir. Suriye yerine İran’la çıkacak savaşın ön hazırlığı olabilir. Biz Kürecik halkı olarak ya da Malatya halkı olarak, bu hareketlerin üçüncü dünya savaşının da ilk kıvılcımları olabileceğini düşünerek kaygılanmaktayız. Bölge hızla büyük bir savaşa sürükleniyor. Bu savaşta, her zaman olduğu gibi en çok etkilenenler bizler, işçiler, köylüler, emekçiler olacaktır; bunun da farkındayız. Bu füze kalkanını alelacele yapmalarının nedeni, önümüzdeki birkaç ayda Suriye’de bir koridor açılacak olmasıdır. Irak’ta yapılanın aynısının Suriye’de yapılacağı söyleniyor. Bu, yakın zamanda savaşın çıkacağını gösteriyor. Bölge halkı olarak bir savaş istemiyoruz. Hiçbir halkla bir sorunumuz yok. Ancak diktatörler Türkiye’de olabilir, Suriye’de olabilir, İran’da olabilir. Bu bölgeyi diktatörler yönetiyor ne yazık ki. Bu diktatörlerin koltuklarını sağlamlaştırmalarının yolu halkları birbirine düşürmekten geçiyor. Bizler de bunun farkında insanlar olarak, gittiğimiz her kurumda, konuştuğumuz her platformda, katıldığımız her toplantıda bunu anlatmaya çalışıyoruz. Halkların bu haksız ve kirli savaşa alet olmaması için elimizden geldiğince, Kürecik halkı olarak, Malatyalılar olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu sistem tamamlanırsa, Türkiye’yi ve bölgede yaşayan insanları nasıl etkileyecek?
Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi Sözcüsü İbrahim Duman: Bir kere, radyasyon çevre kirliliği yaratacak. Bölgemizde daha önce de radar sistemi vardı. Birçok ağaç türleri kurumaya başladı. Kanser vakaları belirgin bir şekilde arttı. 1990’lı yıllarda sistem kaldırıldı. Zannederim, Sovyetlerin yıkılmasıyla birlikte sisteme gerek kalmadı. Ancak bu seferki çok daha kirletici, çok daha güçlü bir tesistir. Birincisi radyasyon kirlilik yaratacak, biz bunu biliyoruz. İkincisi, bölgemiz savaşta ilk tahrip edilecek yerler arasında yer alacak. Suriye’nin, İran’ın, Çin’in, Rusya’nın tehditleri bunu gösteriyor. Bölge insanları bu konuda çok kaygılılar. Yarın, biz köyümüze gidemeyeceğiz mesela! O nedenle bizim halkımız elinden geldiği kadar, Malatya’da, Kürecik’te, İstanbul’da, Avrupa’da buna karşı olduğunu vurguluyor. Ama bu mesele sadece biz Küreciklilerin meselesi değil. Bu bütün Türkiye’nin, bütün insanlığın meselesidir. Bunu her yerde vurguluyoruz. Bu planları dünya çapında bir karşı koyuşla engelleyebileceğimizi, sistemi kaldırıp geri götüreceklerini ümit ediyoruz. Gelin birlikte sivil bir inisiyatif kuralım diye herkese çağrıda bulunuyoruz. Türkiye çapında birleşip ABD’ye karşı, NATO’ya karşı, savaşa ve çevre kirliliğine karşı birlikte mücadele edelim.Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi’nin çalışmalarından söz eder misiniz?
İbrahim Duman: Füze kalkanının kurulmasını ABD, İsrail ve onların Ortadoğu’daki işbirlikçileri uzun süreden beri istiyorlardı. Ortadoğu’nun yeniden yapılandırılmasında Türkiye’ye bir rol biçiliyor. Arap Baharı dedikleri, şimdi yavaş yavaş kışa dönerken, Ortadoğu’daki çıkarlarını daha iyi koruyabilmek için Türkiye’ye bu rolü biçtiler. Neydi bu rol? Diğer ülkelerin durumu düşünüldüğünde bölgede en iyi işbirlikçi Türkiye’dir. Bu şekliyle ülke, bölgede bir savaş üssü haline getiriliyor. Biz de yöre halkı olarak ve yörenin bir kurumu olan Kürecikliler Derneği olarak bu duruma sessiz kalamazdık. Sessiz kalmamız, Küreciklilerin gelenek göreneklerine, dünya görüşüne ters bir şeydir. Bölgemizde bir savaş üssünün kurulmasına sessiz kalamazdık. Sonuçta bir savaş üssü kuruluyor. Bir HES olayından çok farklı bir şey. Buraya kurulmak istenen bir fabrika ya da yardım kurumu değil, insanların yaşamını etkileyecek bir sistemdir! Konu kamuoyunda özellikle tartıştırılmıyor, hiçbir şekilde halka bilgi verilmiyor. Biz gittiğimiz her yerde şunu soruyoruz: Ülkenin çıkarına olan bir şey ise neden bilgi dâhi verilmiyor? Kapalı kapılar ardında iki müsteşar anlaşma imzalıyor. Bölge halkının fikri sorulmuyor. Biz Kürecikliler Dayanışma Derneği olarak, ilk önce yöre halkıyla bir araya geldik. Halk kesinlikle böyle bir üssün kurulmasını istemiyor. Biz daha etkili bir ses çıkarmak için, İnisiyatifin daha etkili olması için sorunu tüm Türkiye’ye mal etmek, hatta uluslararası kamuoyuna mal etmek istiyoruz. Çalışmalarımız o şekilde yürüyor.
Kuşkusuz bu sorun yalnızca Kürecik’te yaşamını sürdürenler için değil, ülkedeki tüm emekçiler için tehdit oluşturuyor. Bu konuda çalışmalarınızı yaygınlaştırmak, duyarlılığı arttırmak ve güçlenmek için neler yapıyorsunuz?
İbrahim Duman: Bu sistem Malatya’da kurulacak dendi. Ondan sonra Kürecik üzerinde karar kılındı. İstanbul’daki Kürecikliler olarak bir araya gelip İnisiyatifi kurduk. İşin başını Kürecikliler Derneği çekti. Bazı televizyon kanallarına çıktık. Basın açıklamaları yaptık. Bazı milletvekilleri de katıldı. Daha sonra bölgeye gittik. 20-25 köy bir araya geldi. Köy köy, kaza kaza, tüm Malatya’yı dolaştık. İyi bir kalabalık topladık. 19 Kasım 2011’de 10 bin kişiyle bölgede bir miting yaptık. Sonra bir çadır eylemi başladı. Bu çadır eylemi oldukça ses getirdi. Çadır eylemi başlayalı bugün 148 gün oldu.
İstanbul’daki eylemimizin hedefi İnisiyatifi genişletmektir. Sadece Küreciklileri değil, diğer kurumları da katmak istiyoruz. Diğer kurumları bize yardımcı olmaya çağırıyoruz. Bu kurumlarla bir üst inisiyatif kurmak istiyoruz. Daha üst bir örgütlenme olarak beynelmilel bir inisiyatif kurmak istiyoruz. 25 Marttaki eylemimizde bir de mümkün olursa çadır kurmak istiyoruz.
Dünyada füze rampasının kurulmasına karşı verilmiş başka örnek mücadeleler var mı?
Kürecik’te Radar ve Füzelere Hayır İnisiyatifi Sözcüsü Asef Eligül: Füze kalkanı ilk önce Polonya’da kurulmak istendi. Polonya halkı oldukça güçlü biçimde karşı çıktı, kurulmasına müsaade etmediler. Ondan sonra Romanya düşünüldü. Oradan da büyük bir tepki aldılar. Amerika hükümeti diyor ki, “biz Türkiye’yi düşünmüyorduk, Türkiye hükümeti kendisi istedi. İlla gelin bizde füze kalkanı kurun, dedi.” Bir de diyorlar ki 2014’te Polonya’ya füze rampaları kurulacak. Bir de ondan sonra Romanya’ya kurulacak. Bir savaş çıktığında Türkiye savaşın tam ortasında olacak. Polonya ve Romanya’daki gibi mücadeleler verirsek, emperyalist füze kalkanı planları hayata geçemeyecektir. Bu nedenle isteğimiz, mücadelemizi uluslararası platformlara taşımaktır.
25 Martta Kadıköy’de yapacağınız eylemle ilgili bilgi verir misiniz?
Hüseyin Hazar: 25 Marttaki eylemimiz Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 13.00’te bir basın açıklaması ve oturma eylemi şeklinde olacak. Bir çadır kurup daha uzun süre orada kalmak istiyoruz. Füze kalkanına karşı duyarlı tüm kesimleri, eylemimize davet ediyoruz. Diyoruz ki füze kalkanına karşı çıkmak bir insanlık görevidir.
Mücadelenizde başarılar diliyoruz, teşekkürler.
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- Bir an için zifiri karanlıkta kaldığımızı düşünelim. Yanımızı yöremizi görememenin huzursuzluğuyla korkuya kapılırdık. Ne yazık ki bugün milyonlarca işçi ve emekçi yüreğinde benzer bir korku taşıyor. Çünkü dünyamıza egemen olan kapitalist düzende,...
- İşçi Dayanışması’nın 197. sayısında, Emekçi Gençlik köşemizdeki “Yaşadım Diyebilmek İçin” yazısında şöyle deniyordu: “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki her geçen gün daha fazla sayıda genç arkadaşımızın kendine “en güzel yıllarım bu mu?” diye sorduğunu...
- Merhaba, ben Polonez işçisiyim. Daha doğrusu işçisiydim. Direnişimizin 163. günündeyiz, son 21 gündür direnişimizi Çatalca Adliye Sarayı önünde yürütüyoruz. Geçenlerde bir gazeteci arkadaşımız “2025’ten beklentiniz nedir?” diye bir soru sordu. “...
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...
- Yıllar önce fabrika önlerine gidip işçi kardeşlerimize vardiya çıkışlarında İşçi Dayanışması’nı ulaştırıyorduk. Bu fabrikalar arasında sendikalı olan da vardı olmayan da. Amacımız sendikalı ya da sendikasız olsun fabrikalardaki işçi kardeşlerimize...
- Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Betek Boya (Filli Boya) işçileri Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alan sendika, toplu sözleşme görüşmeleri için haftalardır patrona çağrı...
- 24 Aralıkta Balıkesir’de ZSR A.Ş’de meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Katledilen işçilerin kimi henüz hayatının baharında fidan, kimi ana, kimi babaydı. Hepsi bir ananın evladıydı. Patlamanın ardından şirket internet sitesinde...
- Birleşik Metal-İş’in Aralık ayında grev kararı aldığı işletmelerden beşincisi olan Green Transfo Energy’de 25 Aralıkta grev başladı. Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikada çalışan 263 işçi, “sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmiyoruz” diyerek şalteri...
- Siyasi iktidar ve sermaye sınıfı temsilcileri, 2025 yılı için belirledikleri asgari ücreti düzenledikleri ortak toplantıyla açıkladılar. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Çalışma ve Sosyal...
- 11 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde metal işçilerinin MESS’e cevabı grev olmuş, Birleşik Metal-İş Sendikası, 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında, 13 Aralıkta Grid Solutions ve Schneider Elektrik fabrikalarında...
- Balıkesir’in Karesi ilçesinde bulunan ZSR A.Ş. mühimmat fabrikasında 24 Aralıkta sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonucu 11 işçi hayatını kaybederken 3 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Mühimmat, av, spor ve ses fişeği gibi patlayıcılar...
- Merhabalar dostlar. Yaklaşık 9 yıldır iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. Aslında yapmamız gereken çok daha fazla şey varken yasalar, yönetmelikler, patronların baskıları ve işçilerin canını umursamamaları nedeniyle temel olarak yapabildiğimiz...
- Birleşik Metal-İş üyesi 500 işçinin Hitachi Energy’nin Kartal, Tuzla, Dudullu ve Dilovası fabrikalarında 4 Aralıktan bu yana sürdürdüğü grev 20. gününde anlaşmayla sonuçlandı. 14 Aralıkta Cumhurbaşkanlığı kararıyla metal işçilerinin grevi “erteleme...