Buradasınız
Hendek’ten Sonra: İş Güvenliği Uzmanları Gerçekten Sorumlu mu?
İstanbul’dan bir iş güvenliği uzmanı

Sakarya Hendek’te bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi yaşamını yitirmiş, 126 işçi de yaralanmıştı. Olayın ardından gerçek sorumlular yerine fabrikada çalışan mühendis, ustabaşı ve iş güvenliği uzmanı tutuklandı. Tepkilerden sonra patronlardan Yaşar Coşkun tutuklandı. Yaşar Coşkun, savcılıkta verdiği ifadede büyük bir ikiyüzlülükle fabrikaya doğru düzgün gitmediğini, asıl sorumluların kimya mühendisi, iş güvenliği uzmanı ve işçiler olduğunu söyledi. Elbette bu ifadeler şaşırtıcı değil. Tüm iş cinayetlerinde patronlar benzer açıklamalar yapıyorlar. Bir mühendis bulup fabrika müdürü/işveren vekili yapıyorlar, tüm sorumluluğu o mühendisin üstüne atıyorlar. İş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu olduğu için iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Çoğu zaman iş güvenliği uzmanına verilen parayı boşa verilmiş bir para, maliyeti arttıran bir unsur olarak düşünüyorlar. Uzmanın alınması gerektiğini söylediği önlemlerin birçoğunu almıyorlar. Çünkü iş güvenliği önlemlerini de gereksiz masraf, maliyet görüyor patronlar.
6 yıldır iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. Kısmi zamanlı olarak birçok işyerinde görev yaptım. Bizler bağımsız denetmenler gibi çalışamadığımız için söylediklerimizi patronlar hiçbir zaman dinlemiyorlar. Bu süreçte zorluklar yaşadığım birçok fabrika oldu. Bunlardan birkaç tanesini örnek olarak anlatmak istiyorum. Biz uzmanlara patronların nasıl baktığını daha net anlayabilirsiniz. Daha önce gittiğim fabrikalardan biri demir döküm fabrikasıydı. Bu fabrika ilkel çağlardan kalmış gibi görünen bir yerdi. Her yerden alevler çıkıyordu. Kumdan kalıplar yapıldığı için fabrikada her yer kum ve toz içindeydi. Burada tüm işçilerin pnömokonyoz olabileceğini, bir an önce önlem alınması gerektiğini, bu şekilde bu fabrikanın çalışmaması gerektiğini söyledim patronlara. Eğitimde işçilere de benzer durumları anlattım. O gün peşimden OSGB’yi (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin çalıştığı işyerleri) arayarak benim patronumla görüşmüşler. “Biz bu uzmanı istemiyoruz, bize başka uzman gönderin” demişler. Beni o fabrikadaki görevden aldılar başka bir uzman arkadaş görevlendirdiler.
Başka bir fabrika denetiminde yüksekte çalışan işçiler vardı. İşi durdurdum, işçileri yüksekten indirdim, o sırada hemen patron yanıma geldi. “Sen ne yapıyorsun, biz bu işi yıllardır bu şekilde yapıyoruz, sen kim oluyorsun da işi durduruyorsun” gibi cümleler kurdu ve beni çalışma sahasından uzaklaştırdı. Benim durdurduğum işi hiçbir önlem almadan tekrar başlattı. Burada iş güvenliği uzmanı olarak yapabilecek hiçbir şeyim yoktu. Yasal olarak bizlerin iş durdurma yetkileri de bulunmamaktadır. Kendi inisiyatifimizle bu tür işlemler yapıyoruz fakat düzeltebildiğimiz yer çok az. Bu fabrika için yapabileceğim tek şey vardı, o da fabrikayı Bakanlığa bildirmek. Fabrikayı 2 kere Bakanlığa bildirdim. Uzun bir aradan sonra fabrikaya müfettişler geldi. Gelen müfettişler fabrikada doğru düzgün hiçbir önlem aldıramadılar. Çünkü para cezası dışında patronlara kesilebilecek bir ceza bulunmamaktadır. O fabrikaya da komik bir rakamda ceza kesildi. Patron önlem almak isteseydi yapacağı masraf ödediği cezanın belki de 10 katı olacaktı. Bu durum patronun işine gelmediği için cezayı ödedi, aynı şekilde hiçbir önlem almadan fabrikada çalışmaya devam etti.
İş güvenliği uzmanı olarak alınması gereken önlemleri veya tespit ettiğimiz uygunsuzlukları noter onaylı “iş güvenliği öneri tespit defterleri”ne yazmamız gerekiyor. Birçok işyerinde bu defter patronun kasasında kilitli olarak duruyor. Bir şey yazmak isterseniz patrondan izin almanız, defteri istemeniz gerekiyor. Defteri alabilsek bile önce yazacaklarımız hakkında bilgi alıyorlar. İşlerine gelmeyen hususları yazdırmıyorlar. Üstüne utanmaz bir şekilde “siz deftere yazıp sorumluluktan yırtmak istiyorsunuz, sorumluluğu bizim üstümüze atmak istiyorsunuz, yok öyle bir şey” diyerek deftere bir şey yazdırmak istemiyorlar. Sanki işyerleri bize ait! Her önlemi masraf diyerek engelliyorlar üstüne de bizim sorumluluk almamızı istiyorlar.
Başka bir fabrikada deftere tespit ettiğim eksiklikleri yazdım. Patrona defteri götürdüm, imza atmasını istedim. Yasal olarak patron imza atmasa da deftere yazılanları tebliğ etmiş sayılıyoruz. Defteri okudu, bunu imzalamayacağını söyledi. Peşinden “sizin paranızı ben veriyorum, siz gelmiş benim aleyhime olan durumları deftere yazıyorsunuz” diyerek yine beni OSGB’deki patronuma şikâyet etti. OSGB’deki patronum beni yanına çağırarak “neden her şeyi deftere yazıyorsunuz, sözlü söyleyin yaparlar zaten. Her şeyi deftere yazdığınızda sorun yaşıyoruz, bizimle çalışmak istemiyorlar” dedi. Bu arada patronumuz da bir iş güvenliği uzmanı ve bal gibi de biliyor yasal olarak bizim deftere yazmaktan başka şansımızın olmadığını. Ben de “benim yapabilecek bir şeyim yok, deftere yazmam gerekiyor, yazdıklarımızı yaparlarsa deftere yapıldı diye de yazarız. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki deftere yazmadıklarımızdan bizler sorumlu tutuluyoruz” dedim. Yine sorun çıkartan işyerindeki görevimden alınıp başka işyerlerinde görevlendirildim.
En ucuz önlem olan kişisel koruyucu donanım aldırmak istiyorsunuz, en ucuzundan en kalitesizinden alıp işçilere dağıtıyorlar. Gittiğim birçok işyerinde tek kullanımlık kulaklık ve maskeleri işçilere haftalık veya aylık veriyorlar. Oysaki onlar tek kullanımlık veya bir gün kullanım için uygun. Diğer günlerde hiçbir koruyuculuk özelliği kalmıyor. Bu konu ile ilgili bir şey söylediğimizde hemen çok masraflı oluyorsunuz diyorlar.
Sakarya-Hendek’te yaşanan patlamanın ardından patronun verdiği ifadelere baktığımızda bizlerin sürekli yaşadığı sorunları görüyoruz. Hendek’te yaşanan patlamada çalışan işçilerin yanlarında fazla patlayıcı malzeme olduğu söylenmişti, patron ise mevzuat gereği bulundurması gerektiği kadar malzeme bulundurduklarını öne sürüyor. Bakın ifadesinde ne diyor:“Bunun, belirlenmesinin sorumluları ise kimya mühendisleri ve iş güvenliği uzmanıdır. Uyarılara rağmen işçiler fazla malzeme getirmeye devam ediyorsa işçiler de sorumludur. Bunun kontrolü ve sorumluluğu bende değildir. Bu hususta iş güvenliği ve sorumlu müdür deftere yazmış ise de bana iletmemiştir.
“Ayrıca defter önüme gelmemiştir. Gelseydi zaten imzam olurdu. Yapılan iş güvenliği toplantısına en son 4-5 sene kadar önce katılmıştım. Bundan sonra toplantılara katılmadım çünkü fabrikanın işveren vekili Asiye Hanım’dır. İmza yetkisi ondadır. MÜSİAD Başkanı olduğum için çok yoğunum. Yaklaşık 3-4 yıldır fabrikaya nadiren gelirim. İş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt’un tespitleri varsa çalışmaya neden devam etti ya da neden durumu deftere yazmadı? Çalıştığı sürece de bana herhangi bir eksiklik bildirmemiştir. Ayrıca fabrikada yılda 3-4 denetim yapılırdı. Kesinlikle bize denetimden önce haber gelmezdi.”
İfadeleri okuduğumuzda deftere yazılmadığını söylüyor. Acaba iş güvenliği defteri nerede? Uzman bu deftere ulaşabiliyor muydu? Bu durumu fabrikanın iş güvenliği uzmanı ifadesinde anlatmıştı. Söylediklerinin hiçbirinin yapılmadığından, deftere tespitleri yazdırmadıklarından bahsetmişti. Patron fabrikayı yönetmiyormuş, bütün kararları mühendisler ve yetkilendirdiği kişiler alıyormuş gibi ifade vermiş, düpedüz yalan ifadedir. Hangi işyerinde patrondan habersiz önlem aldırılabilir?
Önlem almak demek para harcamak demek, iş güvenliği önlemlerini masraf olarak gören patronlar hiçbir işyerinde bu önlemler için para harcamak istemiyorlar. O yüzden de her yıl 2000’den fazla işçi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Bu durumu düzeltebilecek tek durum işçilerin örgütlü hareket etmesidir. İş kazalarında ölmemek için örgütlenmekten başka çaremiz yok.
- Çocuk İşçilikle Mücadele İşçi Sınıfının Örgütlü Mücadelesinin Büyümesiyle Mümkün
- 301’i, Soma’yı, O Günden Beri Hiç Unutmadık…
- Nurtani İçin Adalet, Adalet İçin Mücadele Gerek
- Sorumluluğu İşçiye Yıkmanın Yolu: “Ya Güvenli Çalış Ya Hiç Çalışma”
- “Benim Suçumdu Abla”
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
- Soma’yı Hatırlamak
- Soma'yı Unutma, Örgütlen, Hesap Sor
- Nurtani İçin Adalet, Adalet İçin Mücadele Gerek
- İş Cinayetinde Ölen İşçiler Kusurlu Sayıldı
- Oba Makarna, ZSR, Amasra, Kartalkaya… İş Cinayetleri, Denetimsizlik, Teşvikler
- “Emekliler Yılında” 512 Emekli İş Cinayetlerinde Katledildi
- İşçilerin Canının Hiçe Sayılmasına Birlikte Karşı Duralım!
- Amasra Katliamının 10. Duruşması Görüldü
- İş Cinayetleri Artıyor, Hayatımız İçin Mücadele Etmeliyiz
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- Kocaeli’de Oba Makarna’daki İş Cinayeti Eylemle Protesto Edildi
- Oba Makarna’da İş Cinayeti
- Soma Katliamı Davası: “Parasına Göre mi İşliyor Bu Adalet?”
- Torunlar Center Katliamının 10. Yılında Kâr Hırsı Can Almaya Devam Ediyor
- İşçi Sınıfı Örgütlü Olursa İş Cinayetleri Son Bulur…
- Desan Tersanesinde İş Cinayeti Protesto Edildi
- İş Cinayetinde Ölen Zafer Açıkgözoğlu Anıldı
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Hendek Katliamının Dördüncü Yılında Ailelerin Adalet Arayışı da Yası da Sürüyor!
- Güney Kore’de Fabrika Yangını: Kâr Hırsı Öldürüyor
Son Eklenenler
- İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek için çalışan UİD-DER, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yılı vesilesiyle 29 Haziranda, “Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!”...
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında yüzde 30 sefalet dayatmasına karşı işçiler, 3 Temmuzda greve başladı. Devrimci Sağlık-İş Sendikasının, kamu işçilerine dayatılan sefalet...
- Geçtiğimiz hafta sonu, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55, UİD-DER’in kuruluşunun 19. yılı vesilesiyle Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yüzlerce işçi arkadaşımızla yan yanaydık. Grevleri devam eden Petrol-İş üyesi DYO işçileri, DİSK’in kurucusu...
- Sivas katliamının 32. yılında Türkiye’nin birçok kentinde anma etkinlikleri ve eylemler düzenlendi. Katledilen 33 aydın ve sanatçı anıldı, katliam bir kez daha lanetlendi. Sivas katliamının unutulmadığının, tüm katliamların er ya da geç hesabının...
- Bak, ufukta görünen/ Özgürlüğün bayrağını sallayanlar/ Başı dik/ Gözleri umut umut bakanlar/
- Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü kamu işçileri, 2025-2026 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde siyasi iktidarın sefalet zammı dayatmasına karşı eylemlerine devam ediyor. 1 Temmuzda Türkiye genelinde kent meydanlarında kitlesel basın...
- İzmir Buca Belediyesi işçileri, birikmiş maaş ve alacakları ödenmediği için 18 Haziran’dan bu yana iş durdurmuş durumda. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesi gereği yasal haklarını kullanan işçiler, belediye binası önünde maaş, gıda kartı ve diğer...
- Merhaba dostlarım. Bu yıl da Haziran ayını hem UİD-DER’in kuruluş yıl dönümünü hem de sınıfımızın tarihine damgasını vurmuş 15-16 Haziran günlerini anarak ve anlamlandırarak geçirdik. UİD-DER’imizin internet sitesinde, sosyal medyasında ve İşçi...
- UİD-DER’in 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yıldönümünde gerçekleştirdiği “15-16 Haziran: Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!” etkinliğine farklı sektörlerden yüzlerce işçi katıldı. Etkinliğe katılan konuklar arasında; unutulmaz...
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının 25 Haziranda başlattığı Büyük Öğretmen Yürüyüşünü gerçekleştiren ve bugün Ankara’ya ulaşan öğretmenlerin önü Ziya Gökalp Caddesi üzerinde polis barikatıyla kesildi. Talepleri için yürüyüşlerini Milli Eğitim...
- 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin ardından İzmir Çiğli Belediyesinde çalışan 147 işçi tasarruf bahanesiyle işten atılmış, yürütülen mücadele sonucu işçilerin bir kısmının işe iadesi yapılmıştı. Verilen tüm sözlere rağmen işe iadesi yapılmayan...
- Bu yıl 1 milyondan fazla öğrenci LGS sınavına, 2,5 milyon öğrenci YKS sınavına girmek için başvuru yaptı. Her yıl milyonlarca çocuk ve genç, aileleriyle birlikte sınav stresiyle baş etmeye çalışıyor. Çocuklarının geleceğine yönelik kaygı duyan...
- Artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşmeye devam ediyor. Enflasyonun artış hızının azaldığı söyleniyor ama bu, fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Yaz meyveleri tezgâhlara çıktı ama kilosu 150-200 liraya varan fiyatlar yüzünden alamıyoruz....