Buradasınız
UİD-DER ve Petrol-İş Gebze Şubesi’nden Flormar İşçileriyle Dayanışma Etkinliği

Flormar işçilerinin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası Gebze şubesi ile işçilerin mücadele örgütü UİD-DER, dayanışmayı güçlendirmek için ortak bir etkinlik düzenledi. Flormar işçilerinin Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki direnişi 235 gündür kararlılıkla devam ediyor. “Flormar Değil Direniş Güzelleştirir, İşçi Sınıfının Mücadelesi Dayanışmayla Güçlenir!” şiarıyla düzenlenen etkinliğe, Flormar direnişçilerinin yanı sıra, sendika yöneticileri, işyeri temsilcileri ve birçok sektörden işçiler katıldı. İşçi sınıfının birliğinin öneminin vurgulandığı, Türkiye işçi sınıfının görkemli mücadele deneyimlerinden kısa kesitlerin sunulduğu, mücadele şiirlerinin ve şarkılarının seslendirildiği etkinlik, direnişçi işçilere büyük coşku yaşattı. UİD-DER Müzik Topluluğu’nun mücadele şarkıları ve işçilerin okuduğu mücadele şiirleri tüm katılanlara enerji ve coşku verdi. Flormar işçileri direnişleri için güç ve enerji topladı.
Petrol-İş Sendikası Gebze Şube yöneticisi Şivan Kırmızıçiçek dayanışma etkinliğinin başında bir konuşma yaptı. Kırmızıçiçek, direnişin ilk gününden bu yana UİD-DER’in direnişçi işçilerle beraber olduğunu söyledi. Direnişin 235. gününde havanın soğukluğuna rağmen direnişin tüm sıcaklığıyla sürdüğünü vurguladı. “Haklılığımızdan ve kararlılığımızdan aldığımız güçle mutlaka kazanacağız” diyen Kırmızıçiçek, Flormar işçilerinin kazanmasıyla tüm işçi sınıfının kazanmış olacağına dikkat çekti. “O güzel günleri hep birlikte kazanacağız” dedi.
UİD-DER Kadın Komitesini temsilen söz alan bir kadın işçi ise Flormar işçilerini selamladı ve onlara hitaben şöyle konuştu: “Siz kazandıkça biz de kazanacağımızı biliyoruz. İşten atmalara, baskılara, yasaklara, sıcaklara, soğuklara boyun eğmediniz. Güzellik Flormar’la değil, Flormar’da direnmekle olur dediniz. Petrol-İş Sendikamızı ve Flormar direnişçisi kardeşlerimizi yürekten kutluyoruz. Direnişinizi direnişimiz olarak görüyoruz. Yaşasın Flormar Direnişimiz, Yaşasın İşçilerin Birliği!”
Kısa konuşmaların ardından etkinlik, Flormar işçilerinin mücadelesini ve işçi örgütlerinin dayanışma ziyaretlerini gösteren bir videonun izlenmesiyle devam etti. Flormar işçilerinin 235 gündür OHAL’e, baskılara, yasaklara rağmen sürdürdükleri direnişin coşkusu ekrana yansıdı. İşçiler, gülen yüzleriyle soba yakma yasağına inat “üşümüyoruz, direniyoruz, haksızlıklara da soğuğa da direniyoruz” dediler.
Dayanışma etkinliğinde yapılan sunumda, sömürü düzenini teşhir eden, işçi sınıfının mücadelesini anlatan videolar izlendi, şiirler okundu, şarkılar söylendi. Türkiye işçi sınıfının mücadeleyi büyüttüğü 1960’lı ve 70’li yıllara ilişkin hatırlatmalar yapıldı. Kavel Grevi, 1976-77 1 Mayısları, 15-16 Haziran Genel Direnişi gibi tarihi dönüm noktalarına değinildi ve o günlerde yazılmış işçi marşları, mücadele şiirleri seslendirildi.
Tüm etkinlik boyunca, hiçbir baskının işçilerin mücadelesini engelleyemeyeceği hatırlatıldı. Sömürülenlerin, iş cinayetlerine kurban edilenlerin, grev hakları ellerinden alınanların, asgari ücrete mahkûm edilenlerin, sendikalı oldukları için işten atılanların günü geldiğinde ayağa kalkacakları, hesap soracakları, kararlı bir şekilde “HAYIR” diyecekleri ifade edildi. UİD-DER Müzik Topluluğu’nun “Biz Hayır Deriz” şarkısını işçiler hep bir ağızdan söyledi. Flormar işçileri havaya kalkan yumrukları ve coşkulu sloganlarıyla bir kez daha patronların saldırılarına, baskılarına tepki gösterdiler.
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada patronların ekonomik krizin yükünü işçi sınıfına yıkmak istediği, işçilerin artan işsizlik, hayat pahalılığı ve yoksullukla beraber ağır saldırılara maruz kaldığı; daha baskıcı rejimlerin işbaşına geldiği, grev gibi en temel demokratik hakların yasaklandığı anlatıldı. Çeşitli ülkelerde işçilerin baskılara ve saldırılara karşı gerçekleştirdiği mücadelelerden örneklerin yer aldığı görüntüler izlendi.
Sunumda, işçi sınıfının sendikalarının işçilerin haklarına sahip çıkmalarıyla mücadelenin güçleneceğine dikkat çekildi. “Biz işçilerin güvencesi birliğimizdir, kardeşliğimiz ve dayanışma içinde olmamızdır” denildi. Etkinlik mücadele çağrısıyla sona erdi: “Biz diyoruz ki gelin işçiler olarak aramızdaki yapay ayrımları bir kenara koyalım. Birleşelim ve baskılara, yasaklara, haklarımızın gasp edilmesine birlikte karşı duralım. Umutla, dirençle, örgütlü mücadeleyle daha güzel günleri getirelim!”
Etkinliğin sonunda UİD-DER Müzik Topluluğu’nun Flormar işçileri için uyarladığı müzik parçalarının peş peşe söylenmesiyle coşku doruğa yükseldi. İşçiler coşku ve kararlılıkla sloganlarını haykırdılar: “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Flormar’a Sendika Girecek Başka Yolu Yok!”
Flormar işçilerinin duyguları
UİD-DER’li işçilerin hazırladığı ve sunduğu etkinliğe katılan Flormar işçileri, duygularını şu şekilde ifade ettiler:
Kadın işçi: Güçlü olduğumuzu hissediyoruz. Dayanışma oldukça daha güçlü, daha mutlu oluyoruz.
Kadın işçi: Biz de yanımızda birilerinin olduğunu hissediyoruz. Teşekkür ederiz, bizler için bir şeyler yaptığınız için. Birlik olunca güçlenir insanlar, bize kuvvet verdiler.
Erkek işçi: Direniş beni çok duygulandırdı. Etkinlik de beni çok duygulandırdı.
Kadın işçi: Etkinlik çok güzeldi. Direnişi birinci gününden 235’inci güne kadar yeniden yaşadık. Diğer işçiler de bu etkinliği izlemeli ve örnek almalı.
Kadın işçi: Çok duygulandım, çok güzel bir gündü. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Direne direne kazanacağız!
Kadın işçi: Bu soğuk günde UİD-DER’in bizler için gerçekleştirdiği bu dayanışma etkinliği için çok teşekkür ederiz. Çok keyif aldık, güzel vakit geçirdik, moral bulduk. Geçmişte yaşanmış mücadeleleri eskiden anlamamız mümkün değildi. Ama biz de bugün aynı mücadelenin içindeyiz. Umuyoruz ki daha da çoğalırız. İlk değiliz, sonuncu da olmayacağız. Daha birlik beraberlik içinde olursak daha güzel olacak.
Kadın işçi: UİD-DER ilk günden beri bizimle beraber, bu bizi çok mutlu ediyor. 9 ay olmasına rağmen böyle bir günü hazırladığı için çok sevinçliyiz. İyi ki yanımızdasınız, iyi ki bizimlesiniz. Kendimizi daha güçlü hissediyoruz.
Erkek işçi: Çok gururlandık, onur duyduk. Bizim için o kadar güzel bir program hazırlanmış ki, bu motivasyonla bir 235 gün daha direniriz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.
Kadın işçi: Çok güzeldi, çok motive ediciydi. Bu şekilde bizim için bir şeyler yapılması güç veriyor gerçekten. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. Etkinlikte söylenen şarkıların direniş alanında birçoğunu öğrendik, ezberledik, burada da birlikte söyledik. Çadır ve soba konusunda baskılarla karşılaşıyoruz. Direnişimiz dağıtılmaya çalışılıyor. Ama biz sabırla bekliyoruz. Kesinlikle vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Direne direne kazanacağız! Bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Yanımızda olduklarını bilmek çok güzel.
Kadın işçi: Etkinlik çok güzeldi, çok duygulandım. Direnişe ilk çıktığımız güne geri döndüm. UİD-DER’liler en başından beri yanımızdalar. Gerek şarkılarıyla olsun, diğer türlü olsun, maddi-manevi her türlü yanımızdalar. Çok teşekkür ederim. Bu tür etkinliklere işçilerin katılması çok önemli. Az önce izledik 60’lar, 70’lerdeki eylemleri. Biz bunların hiçbirini bilmiyorduk. Biz direnişe çıkmadan önce, yaklaşık bir yıl önce sanayinin girişinde ücretlerinin yükseltilmesi için greve çıkan işçileri görüyorduk. “Bu insanlar delirmiş mi, bu soğukta dışarıdalar” diyorduk. Hiçbir şey yaşanılmadan öğrenilmiyor. Bu direniş bize hayat okulu oldu. İnşallah kazanacağız, zaferle taçlandıracağız.
Erkek işçi: Bizim yaptığımız direniş ancak dayanışmayla büyür. Bunun da güzel bir örneğini bugün yaşadık. UİD-DER’e teşekkür ediyoruz. Bu etkinlik, bizim direnişe coşkuyla devam etmemizi sağlayacak unsurlardan biri haline geldi.
Şivan Kırmızıçiçek: Moral ve motivasyon açısından bizler için çok iyi oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Buradan aldığımız coşku, moral ve motivasyonla Pazartesi günü bütün arkadaşlarla daha coşkulu, daha kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz. UİD-DER mücadeleye başladığımız ilk günden beri teknik altyapısıyla, müzik gurubuyla, yaptığı videolarla, üyeleriyle beraber yanımızda. Direnişimizi beraber sürdürdük. Emek dostu bir kurum. Emeği geçen herkese hem sendikam adına hem direnişçi işçiler adına çok teşekkür ediyorum.
İşsizlik, Yoksulluk ve Çaresizlik
- UİD-DER 1 Mayıs’a Hazırlanıyor: Umut Örgütlü Mücadelede!
- Birlik ve Dayanışmamızı Büyütmeye Devam Edeceğiz
- Çatalca’da “Polonez İşçileri Diyor ki: Birlik ve Dayanışmamızı Büyütelim!” Etkinliği
- UİD-DER’de “İşçi Sınıfının Mücadelesi Durdurulamaz” Etkinlikleri Devam Ediyor
- “Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” Kitabı Üzerine Söyleşi
- UİD-DER Mersin’de 1 Mayıs Etkinliği Düzenledi
- UİD-DER’de “Sermayenin ve İktidarın Saldırılarına Karşı 1 Mayıs Ruhuyla Mücadeleye!” Etkinlikleri
- UİD-DER’de Bir Kez Daha 8 Mart Coşkusu
- UİD-DER’de 8 Mart Etkinlikleri: Geçmişten Geleceğe Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
- Ukrayna Savaşının 2. Yıldönümü: “Emperyalist Savaşa Karşı Mücadeleye!”
- “Ben Rosa Luxemburg” Oyunu İşçilerle Buluştu
- UİD-DER’in Coşkulu 1 Mayıs Etkinlikleri Devam Ediyor
- UİD-DER’den Coşkulu Etkinlik: 1 Mayıs’ta ve 14 Mayıs’ta Değişim İrademizi Gösterelim!
- Rosa Luxemburg: İnsanlığın Büyük Davasına Adanmış Bir Ömür, Yaşam Dolu Cesur Bir Yürek!
- Bu Heyecan Farklı Bir Heyecan
- Heyecan ve Duygu Dolu Bir Film Şeridiydi
- İşçi Sınıfının Aktarma Kayışı UİD-DER’e Teşekkürler
- Gerçeğin Işığını Taşıyanlara Selam Olsun!
- Ekim’in İzinde: Yeni Bir Dünyaya Mecburuz
- The Strike/Grev Resmi Bana Üniversitedeki Eğitim Seviyesini Hatırlattı
- Kütahya Şeker Grevi 3’üncü Gününde
- İşçiler Sendika Düşmanlığına Karşı Mücadele Ediyor
- Omsa Metal İşçileri Sendika Hakları İçin Direnişte
- Cam İşçileri Grevde, İzBB İşçilerinin Direnişi Sonuç Verdi
- Sefalet Zammı Dayatmasına, İşten Atmalara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Soygun Değil de Ne?
- İzmir’de Grevci İşçiler Sefalet Dayatmasına Hayır Dedi
- DYO Boya Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- İşçiler, Emekliler Sefalet Dayatmasına Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
Son Eklenenler
- Düşük ücretler, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve ağır çalışma koşulları nedeniyle işçilerin yaşadığı sorunlar büyüyor. Çalışma yaşamını düzenleyen yasalar yalnızca kâğıt üzerinde kalıyor, patronlar hiçbir yaptırıma maruz kalmadan hukuksuz...
- Sosyal medyaya, Türkiye’nin geleneksel sermaye kesimlerinin önde gelenlerinden olan bir annenin paylaşımı düştü.
- Birleşik Metal-İş ve Türk Metal sendikaları 4 Eylülde sendika genel merkezlerinde basın toplantıları yaparak TİS tekliflerini açıkladılar.
- Rejimin toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik saldırıları artarak sürüyor. 2 Eylülde İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul 38. Olağan İl Kongresini iptal etti. İl Başkanı Özgür Çelik’i ve yönetimi görevden alarak yerine kayyum atadı.
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Ankara Adalet Bakanlığı önünde, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten atılan emekçilerin görevlerine iade edilmesi talebiyle basın açıklaması düzenledi.
- Türkiye’de her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Haftasının amacını “halkın sağlığını korumak, geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle (bulaşıcı hastalıklar, çevresel...
- Kozasından çıkmaya çalışan kelebeğin hikâyesini bilir misiniz? Bir adam ormanda yürürken, bir kelebeğin kozasından çıkmaya çalıştığını görür. Saatlerce, kelebeğin küçücük bir delikten çıkmak için verdiği mücadeleyi izler. Ancak bir süre sonra...
- Yalova’da bulunan Sefine Tersanesi işçileri, patronun çalışma koşullarında yaptığı tek yanlı değişikliğe karşı direnişe geçti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) grevi beşinci gününde anlaşmayla sonuçlandı. Artvin Şavşat Belediyesinde...
- Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklisinin taleplerini boşa çıkaran 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci, Kamu Hakem Kurulu tarafından karara bağlandı. Hakem Kurulu, 2026 yılında ilk altı ay için yüzde 11, ikinci altı ay için yüzde 7; 2027 yılı için ise...
- 1 Eylül Dünya Barış Gününde Diyarbakır’dan Ankara’ya pek çok kentte eylemler düzenlendi. Ankara’da Emek Barış ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Kolej Meydanında bir araya gelen kitle sloganlar, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde Sakarya Meydanına...
- Bazı zenginlerin “ölmeden yapılacaklar listesi”nde dünyanın en yüksek tepesi olan Everest’e tırmanmak vardır mesela. Zaman zaman sosyal medyada bu insanların “başarı”larını anlatan çeşitli videolar, haberler çıkar karşımıza.
- Şeker-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kütahya Şeker Fabrikasında, Mart ayından bu yana süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 30 Ağustosta başlayan grev, 3’üncü gününde sürüyor.
- İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de yapılan mitinge binlerce kişi katıldı. Kadıköy Söğütlüçeşme’de toplanan kitle, “Savaşa ve Sömürüye Karşı Demokrasi ve Barış Kazanacak” pankartı arkasında rıhtımdaki miting...