Buradasınız
Hasta Bakıcıların Sorunlarını Biliyor musunuz?
Cerrahpaşa’dan bir kadın işçi

Merhaba işçi kardeşlerim, ben Cerrahpaşa’da çalışan bir kadın işçiyim. Yaklaşık 7 yıldır Cerrahpaşa’da çalışıyorum. Sizlerle hastanede yaşadığımız sorunları paylaşmak istiyorum. Fakat o kadar çok sorun yaşıyoruz ki bir mektuba sığdırmam imkânsız. Bu yüzden sorunlarımızı her hafta bir mektupla size ileteceğim. Ama bu mektupta bir kadın işçi olarak biz kadın işçilerin yaşadığı sorunlarla başlayacağım.
Cerrahpaşa’da hasta bakıcı olarak kadınlar çalıştırılıyor. Sedyelerle 6 katlı binalardan ameliyathanelere hasta taşıyoruz. Hastaların kimisi çok ağır ve kilolu olduğu için sıkça meslek hastalıklarına yakalanıyor ve iş kazalarına maruz kalıyoruz. Ağır kaldırdıkları için hamile hasta bakıcılar düşük yapıyor ya da doğuma az süre kalmasına rağmen mecbur bırakılarak hasta taşımaya devam ediyor. Mesela bir kadın arkadaştan, erkek işçi olmadığı için 150 kiloluk hastayı ameliyathaneye götürmesi isteniyor. Kadın arkadaş hastayı tek başına sedyeye taşımaya çalışırken hasta sedyeden yuvarlanıp, üstüne düşüyor. Hasta bakıcının ayaklarında ciddi bir şişme meydana geliyor. O arkadaşımız şiş ayakla günlerce çalışmak zorunda bırakıldı. Ayrıca hastada bu durumdan mağdur oldu.
Gece vardiyası her işyerinde kadınlar için sorun olduğu gibi bu hastanede de büyük sorun. Gece vardiyasına bırakılan kadın hasta bakıcılar, gecenin bir yarısı ellerinde kan torbalarıyla acil binasına gönderiliyor. Bu durum kadınlar için çok ciddi iki tehlike yaratıyor. Birincisi kadınlara tecavüzün, tacizin arttığı şu dönemde o saatlerde dışarıda olmak tehlikeli. İkincisi ise ellerine verilen kanlar korunaklı bir şekilde taşınmadığı için birçok bulaşıcı hastalık riski taşıyor. Bu durum hastaların sağlığını da tehdit ediyor.
Taşeron işçisi olduğumuz için emeğimiz görmezden geliniyor. Bazı devlet memurları (hemşire, doktor) tarafından sözlü tacize maruz kalıyoruz. Çalıştığımız alan çok steril bir yer değil. Kirli hasta bezleri birçok enfeksiyona davetiye çıkardığı halde bir binadan başka bir binaya taşımak zorunda kalıyoruz. Ayrıca çamaşırhane de fazlasıyla temizlikten yoksun.
Haftalık çalışma saatimiz 45 saat ve vardiyalı çalışıyoruz. Çalışma saatlerimiz belirsiz ve keyfi düzenleniyor. Kendimiz, sevdiklerimiz için bir plan yapamıyoruz. Tabii bu kadar sıkıntı yaşatırlarken fazla mesai olmazsa olmaz. Bayram ve resmi tatillerde yaptığımız fazla mesailerin ücretlerini duysanız gülersiniz.
Sıkıntılarımız yazmakla bitmez. Bu kadar soruna karşı bizim de kadınlar olarak birçok talebimiz var. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Çocuklarımız için kreş, sağlığımız için iş güvenliği istiyoruz. Ücretlerin yükseltilmesini ve kadın işçilere gece vardiyalarının yasaklanmasını istiyoruz. Ayrıca yaşanılacak bir hayat için güvenceli iş ve gelecek istiyoruz. Ben bir kadın işçiyim ve Cerrahpaşa’daki kadın işçilerin sesi olarak tüm işçilere sesleniyorum; bilinçlenip örgütlenelim, sendikalaşalım ve sendikalarımıza sahip çıkalım.
Hereke Çöp Olmasın!
- Çare Sınıfımızda ve Örgütlü Mücadelemizde
- “Eşim Öyle Yerlere İzin Vermiyor”
- Hafta Tatili Haktır, Gasp Edilemez!
- Adres Doğru mu?
- Emekliler “AÇIZ” Diyor, Onları Kim Duyuyor?
- Geleceğimizi Kurmak İçin Birliğimizi Büyütelim
- “Asıl Haber Biziz Be Abla”
- Sağlık Çalışanlarına Sağlıksız Yemekler
- Sorunlar Mücadeleyle Çözülür
- İşyerinde “Paralı Eğitim!”
- Onların İnsafına Bırakmayalım!
- “Sana Ceza Veriyorum Tayfun!”
- Emekli Maaşı Ne Zaman Ödenecek?
- “Çalışanlarımıza Rapor Vermeyin!”
- “Kırtasiye Ürünleri İkinci Ele Düştü”
- Örgütlü Olmak ve Toplu İş Sözleşmeleri
- Alo 170: Yanlış Numara Çevirdiniz!
- Turgut Özal, Gökova Santrali ve Sonrası
- TÜİK Kimin Hizmetinde?
- Emekliler Sendika Kuramazmış!
Son Eklenenler
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...