Buradasınız
Patronların Köle Arayışları
Haramidere’den bir kadın fabrika işçisi

Patronlar biz işçileri köle olarak görüyorlar ve köle gibi çalışalım istiyorlar. Ben kozmetik ürünler üreten bir fabrikada çalışıyorum. Ama daha önce bir plastik fabrikasında çalışırken yaşadığım bir olayı sizinle paylaşmak istedim. İşe ilk girdiğimde aslında ortada fabrika falan yoktu. Çünkü fabrika yeni taşınmıştı ve her şey karmakarışıktı. Diğer işçi arkadaşlarla birlikte orayı düzenleyip temizledik ve çalışabilir hale getirdik. O tempoyla bir ay çalıştık ve maaş günü geldi. Patron hepimizi teker teker odasına çağırdı. İlk önce beni çağırttı. Biraz sohbet ettik.
Çalışmamızdan memnun olduğunu ve bunun için bir teklifte bulunacağını söyledi. O tekliften bahsedince ben de epey merak ettim ve dinledim. Patronumuz bize asgari ücretin üzerine üç-beş kuruş ekleyerek fazla mesai paralarını ve maaşı birleştirmeyi düşündüğünü söylüyordu. Tabii sadece bu değildi. Karşılığında uslu durmamız gerektiğini tembihlemeyi de unutmamıştı. Ben biraz düşünmem gerektiğini söyleyip odasından dışarı çıktım. Bazı arkadaşlar kabul etmişler ve maaşlarını almışlardı. Aradan beş gün geçtikten sonra teklifini kabul ettiğimi söylemek için patronun odasına gittim. Maaş gününün üzerinden günler geçmesine rağmen henüz bir kuruş bile alamamıştık. Teklifi kabul ettiğimi söyledim. Ama patron yarın maaşını veririz deyip gönderdi. Uzun bir süre bu şekilde oyaladılar beni. O dönem Rize’de üniversite okuyan kızımın mezuniyeti vardı. Benim de kızımın yanında olmam lazımdı.
Tekrar maaşımı istemek için müdürün yanına gittim. Müdür de beni patrona yönlendirdi. Patronun yanına gidip paramı istedim. Ama koca patronun cebinde para yokmuş. Banka hesabımı istedi. Ben de muhasebeye mesajla gönderdim. Pazartesi banka hesabıma yatıracağını söyledi. Bu şekilde sürekli oyaladıkları için parasız pulsuz Rize’ye gitmek zorunda kaldım. Bir iki gün geçtikten sonra bankada hesabıma baktım. Parayı hâlâ yatırmamışlardı. Müdürü aradım, yanlış numara gönderdiğimi IBAN numarası vermemi söyledi, onu da gönderdim ama yine para yoktu. İstanbul’a geri döndüm, işe gittiğim gün müdür yanıma gelerek mesajı gösterdi.
Mesajda kutucuklar vardı, yine yanlış olmuş güya. Böylelikle aradan bir on gün daha geçti ve ben hâlâ maaş alamamıştım. Artık iyice sinir olmuştum çünkü ikinci maaş yaklaşmıştı ve ben birincisini alamamıştım. Sonra başka bir hesap kartımı müdürün yanına götürdüm. İlle de hesap numarası istiyorsanız alın size kart dedim. Kartı masasının üzerine bırakıp çıktım. Bir saat geçmeden para peşin olarak elime geçti. Sonunda paramı aldım, ama işi bırakacağımı, kendi paramın dilencisi olduğumu ve bunun hiç hoşuma gitmediğini söyleyerek yanından çıktım. Şimdi buradan PATRONLARA sesleniyorum, işçiler yani bizler olmadan sizler bir hiçsiniz bunu anlayın ve bizlere köle muamelesi yapmayın!
- Çare Sınıfımızda ve Örgütlü Mücadelemizde
- “Eşim Öyle Yerlere İzin Vermiyor”
- Hafta Tatili Haktır, Gasp Edilemez!
- Adres Doğru mu?
- Emekliler “AÇIZ” Diyor, Onları Kim Duyuyor?
- Geleceğimizi Kurmak İçin Birliğimizi Büyütelim
- “Asıl Haber Biziz Be Abla”
- Sağlık Çalışanlarına Sağlıksız Yemekler
- Sorunlar Mücadeleyle Çözülür
- İşyerinde “Paralı Eğitim!”
- Onların İnsafına Bırakmayalım!
- “Sana Ceza Veriyorum Tayfun!”
- Emekli Maaşı Ne Zaman Ödenecek?
- “Çalışanlarımıza Rapor Vermeyin!”
- “Kırtasiye Ürünleri İkinci Ele Düştü”
- Örgütlü Olmak ve Toplu İş Sözleşmeleri
- Alo 170: Yanlış Numara Çevirdiniz!
- Turgut Özal, Gökova Santrali ve Sonrası
- TÜİK Kimin Hizmetinde?
- Emekliler Sendika Kuramazmış!
Son Eklenenler
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...