Buradasınız
1 Mayıs’a Doğru: İşçiler Konuşuyor /4
UİD-DER 1 Mayıs’a dönük çalışmalarını sürdürüyor. Birleşik ve kitlesel bir 1 Mayıs örgütlenmesi, işçilerin fabrikalardan alanlara akması, işçi sınıfı için büyük bir moral olacaktır. İşçi sınıfının birliğinin ve gücünün alanlarda birlikte solunması, tek tek her işçiyi ve tüm işçileri güçlü kılacaktır. Bu amaç doğrultusunda UİD-DER çeşitli sanayi bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tuzla havzasında da bir dizi röportaj yaptık. Sorularımıza deri işçilerinden şu yanıtları aldık.
UİD-DER: Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a katılmak, sizin için neyi ifade ediyor?
Deri İşçisi 1: İşçilerin hakları için bir araya geldikleri bir günü ifade ediyor.
Deri İşçisi 2: 1 Mayıslarda alana giderdik, sendikaların önünde bir araya gelirdi işçiler. Katılmak isterdim, ama baskılardan dolayı ve güvenemediğimden dolayı gidemezdim. Anılarımda bunlar var.
Deri İşçisi 3: Örgütlülüğümüzü patronlara göstermek geliyor aklıma. İşçilerin hiçbir ayrım yapmadan bir araya geldikleri gün.
Deri İşçisi 4: 1 Mayıs, işçilerin güçlerini gösterdikleri bir gün. İşçilere, “ne yapabilirler ki” diye bakılıyor. İşçilerin hakları için bir araya geldikleri gün.
Deri İşçisi 5: İşçilerin bağımsızlığını ifade ediyor. İşçilerin hep birlikte hareket ettikleri bir gün. Biz işçiler 1 Mayıs’a katılarak haklarımızı aramalıyız. Taleplerimizi sonuna kadar haykırdığımız bir gündür. Onun için biz işçilerin en önemli günüdür.
UİD-DER: Krizin faturasını ödememek için ne yapılmalı?
Deri İşçisi 1: Krize karşı örgütlü olmak lazım. Patron villasından, hiçbir lüksünden fedakârlık etmezken işçileri işten çıkartıyor. Buna karşı 1 Mayıs’a kitlesel olarak katılmak gerekir.
Deri İşçisi 3: “Kriz var, patron ne yapsın” diye düşünmemek lazım. Patronlar kârlarına kâr katarken işçiler işsiz kalıyor. Bilmeyenlere anlatmak gerekir.
Deri İşçisi 5: Kendi çalıştığımız fabrikalarda birlikte olmalıyız. Patronlar tarafından bölünüyoruz. Bu birlikte olmamızı engelliyor. Biz işçiler de buna karşı durarak ayrımlara engel olmalıyız. İşte o zaman krizin faturasını patronlara ödetebiliriz.
UİD-DER: Deri işçileri 1 Mayıs’ta hangi talepleri dile getirecekler? Örneğin, bu seneki 1 Mayıs’ın ortak sloganı “işten atmaları geri püskürtmek için 1 Mayıs’a” olabilir mi?
Deri İşçisi 2: İş saatleri kısaltılsın! Asgari ücret yükseltilsin! Mesaiye kalmak zorunda kalmayalım, insanca yaşayabilelim.
Deri İşçisi 3: Özelleştirmeler durdurulsun, deneme süreleri kaldırılsın.
Deri İşçisi 4: Taşeronlaştırma kalksın, iş güvencesi sağlansın. Sendikal yasaklar kaldırılsın.
Deri İşçisi 5: İşten atmalar durdurulsun. Deneme süresi kaldırılsın. Sosyal haklar zamanında ödensin. Sendikal engellemeler kaldırılsın ve sendikasız fabrikalar sendikalılaşsın.
UİD-DER: 1 Mayıs’ın kitlesel ve coşkulu olması, işçilere güven vermesi ve patronların yüreğine korku salması için sendikalar nasıl bir hazırlık yapmalılar?
Deri İşçisi 3: Bizlerin yapması gereken, ayrım yapmaksızın tüm işçilere 1 Mayıs’ın önemini anlatmaktır. İşçiler sendikaya, sendikalar patrona baskı yapmalı.
Deri İşçisi 4: İşyeri temsilcileri, 1 Mayıs’ı işçilere anlatmadan zorla çağırıyor. Oysa örgütlülüğün devam etmesi için herkesin 1 Mayıs’a katılması gerekliliğini anlatmak gerekir. Sendikalar yeterince sorumluluk almıyorlar. Şu an sendikaların yapmış olduğu bir hazırlık yok. Oysa her 1 Mayıs’tan sonra yeni 1 Mayıs için hazırlıklara başlamak gerekir. 1 Mayıs’a yönelik toplantılar yapılmalı, sadece katılımı arttırmak için değil, bilinçli bir şekilde katılmak gerekir. Son 2 haftada 1 Mayıs gündem edilmemeli. 1 Mayıs ile ilgili film, belgesel, tiyatro gösterimleri yapılmalı.
Deri İşçisi 5: Yeterli bulmuyorum, çünkü sendikam işçileri 1 Mayıs alanlarına taşımak için yeterli hazırlıkta bulunmuyor. Sendikal eğitim yeterli düzeyde değil. 1 Mayıs’ın içeriğine dair bilgi verilmiyor. İşçiler yeterince bilinçlenemediklerinden dolayı da, kavga çıkar korkusuyla 1 Mayıslara katılmıyorlar. Bunun böyle olmadığı bize anlatılmıyor. Eğitim konusunda çok eksiklikler var. Sendikanın 1 Mayıs’a yönelik çalışması olmadığından dolayı şimdilik katılamıyorum. 1 Mayıs’a daha coşkulu katılmak için tüm fabrikalarda eğitim verilmesi gerekiyor.
UİD-DER: Devletin ve patronların 1 Mayıs’ın içeriğini boşaltmak ve katılımı azaltmak için her daim yaptığı karalamalar ve baskılara karşı ne yapmalıyız? Çevrenizde 1 Mayıslara bu korkular yüzünden katılmayanlar oluyor mu?
Deri İşçisi 1: Televizyonlarda izletilen haberlerin etkisiyle “acaba beni gözaltına alırlar mı, cop yer miyim” diye düşünüyor insanlar. Bunu kırmak için herkesin bir kere olsun mitinge katılması gerekir. Bunu en son Newroz örneğinde de gördük. Bayram havasında geçmesine rağmen küçücük olayları abartarak gösteriyorlar.
Deri İşçisi 4: 1 Mayıs’a neden katılmak gerektiğini anlatabilirsek ve güven sağlayabilirsek katılımı arttırabiliriz. Patronlar kendi medya aygıtlarını kullanıyorlar. Bizler işçi basınını, örneğin, İşçi Dayanışması bültenini kullanmalıyız.
Deri İşçisi 5: Bu seneye kadar “kavga çıkacak” korkusuyla 1 Mayıs’a ve hiçbir eyleme katılmadım. UİD-DER sayesinde, bu olayların medya tarafından uydurulduğunu anladım. Çevremde bu korkulardan dolayı 1 Mayıs’a katılmayan çok insan var. İşte bunlara engel olmak için çevremizdeki herkese medyada anlatılanların yalan olduğunu ve 1 Mayıs’ın önemini anlatmamız lazım.
UİD-DER: İlk kez 1 Mayıs’a katılacak olan diğer işçi kardeşlerimize ne söylemek istersiniz?
Deri İşçisi 2: Eski işçiler daha önce katıldıklarını ama bir şey değişmediğini söylüyorlar. Ben böyle olduğunu düşünmüyorum, daha fazla katılmak gerekir.
Deri İşçisi 3: Kriz derinleşiyor, daha fazla işçi arkadaş işsiz kalacak. İşyerlerimizde arkadaşlarımızı krize karşı 1 Mayıs’a çağırmalıyız. Adam işçi, ama patronunu babası gibi görüyor. Fakat farkında değil ki en ufak bir şeyde ona da tekmeyi vuracak. Ekmeğimize sahip çıkmamız için alanlarda olmamız lazım.
Deri İşçisi 4: 1 Mayıs’a kitlesel ve işçi disiplinimizle katılmamız ve daha fazla sahiplenmemiz gerekiyor. Lisedeyken, 4 sene boyunca 1 Mayıs ile ilgili başka şeyler anlattılar. Ta ki UİD-DER ile tanışana kadar. Şimdi bizim de başkalarına anlatmamız gerekiyor. 1 Mayıs’ın mirasına sahip çıkmalı, geçmişteki kazanımlarımızı korumak ve daha çok hak elde edebilmek için hep birlikte alanlarda olmalıyız.
Deri İşçisi 5: İşçiler ekmeği için mücadele etmezse aç kalır. Nereye kadar aç kalabiliriz ki? Biz işçiler patronlara karşı direnmeliyiz. Ve bunun önemini her işçiye anlatmalıyız. 1 Mayıs biz işçiler için birliğin ve mücadelenin en önemli günüdür. Bunun içinde her işçinin 1 Mayıs’a katılmasını istiyorum.
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...
- Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelde göz göre göre gerçekleşen katliam, iktidarın bugüne kadarki denetimsizlik ve cezasızlık politikalarının yeniden sorgulanmasına neden oldu. İktidar sahipleri her zamanki gibi “bu meseleye siyaset karıştırmayın...
- Egemen sınıfın siyasetçileri sıklıkla gençliğin öneminden bahsediyor ve gençliği kazanmanın gerekliliğinden dem vuruyorlar. Mesela geçen ay Erzurum’da “Gençlerle Buluşma” programına katılan Erdoğan şöyle seslendi gençlere: “Bizim keyfi yere feda...
- İngiltere’nin başkenti Londra’nın meydanlarında aylardır emekçilerin barış talebi yankılanıyor. 18 Ocak Cumartesi günü, Filistin halkıyla dayanışma kapsamında Londra’da düzenlenen 24. ulusal gösteriye on binlerce kişi katıldı. Sırbistan'da...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında 219 gündür grevde olan işçiler, 24 Ocakta Payas Belediyesi önünde eylem yaptılar. 20 Haziranda greve çıkan işçiler, grevlerinin 217. gününde de fabrikanın önünden yürüyüş yaparak yolu...
- İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik sebebiyle iş kazaları yaşanmaya, işçiler iş cinayetlerinde ölmeye devam ediyor. Yakın tarihte yaşanan çeşitli iş kazaları ve bunlarla ilgili yayınlanan bilirkişi raporları patronların kâr hırsı...
- İşçi Dayanışması’nın ilk sayısı 2008 Nisan ayında yayın hayatına başlamıştı. Elbette çıkarken kardelenler gibi toprağında kök saldıktan sonra filiz vermişti. İşte o günden beridir 1 Mayıs meydanlarında kırmızı şapka ve önlüklerle gelincik tarlası...
- 24 Ocak 1980’de, sermaye sınıfının ortak talepleri doğrultusunda bir dizi ekonomik karar alınmıştı. Adına “yapısal dönüşüm programı” denilen bu kararların alınmasında IMF, Dünya Bankası gibi emperyalist güçler, bu süre zarfında kurulan hükümetler,...
- Sonradan görme bir burjuva olan Turkuaz Tekstilin sahibi Nihat Zeybekçi, asgari ücreti vatan-millet-Sakarya’ya bağlamak için cambazlık yapıyor. Asgari ücret 660 dolara karşılık geliyormuş. 2003’te asgari ücret 100 dolar ediyormuş. Bunlar yanıltıcı...
- Teksif Sendikasında örgütlenen İzmir/Gaziemir’de Digel Tekstil, İstanbul/Tuzla’da TKİS Blinds ve Kayseri’de Almer Tekstil işçileri, patronların sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı mücadele ediyor. İBB’ye bağlı Beltur işçileri, 20...
- Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocakta gece saatlerinde meydana gelen yangında 79 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. Yapılan açıklamalara göre yangın sırasında otelde kayıtlı 238 kişi bulunmaktaydı...