Buradasınız
İşe İade Davası Açmak Artık Pahalı: Adalet İşçiye Değil Patronlara Çalışıyor!
Sarıgazi’den bir işçi

Havva Kaya Gebze’de bir inşaat firmasında sekreter olarak çalışıyordu. 700 lira ücret alıyordu. 5 Eylülde işten atıldı. İşten atılma sebebi bir akrabasının cenazesine gitmesiydi. Patronu cenazeye gitmesi için izin vermişti ama izin verdiğine dair yazılı bir kâğıt vermemişti. Bir gün sonra mesaiye gelmediği için işten atıldı. Haksız yere işten atılmıştı. Hakkını aramak için dava açmaya karar verdi. Bir aylık bir süresi vardı. Dava açabilmesi için 100 TL yatırması gerekiyordu. Maddi durumu iyi değildi. 100 TL’yi ancak 2 Ekimde bulabilmişti. Fakat 1 Ekimden itibaren kanun değişmişti. Dava öncesi yatırılması gereken miktar 616 TL olmuştu. Kaya 616 TL’yi bulamadı ve dava açma hakkını kaybetti. Bir işçinin hukuksal olarak hakkını arayabilmesi için neredeyse maaşı kadar para yatırması gerekiyor. Nasıl adalet bu!
Havva Kaya 1 Ekimde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemesi Kanunun yeni 120. maddesinden dolayı dava açamadı. Bu maddeye göre davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorunda. İşçi dava açabilmek için öncelikle peşin peşin bu haraçları ödemek zorunda. Daha öncesinde 100 TL olan dava masrafları 616 TL’ye çıkarıldı. Bu rakam çalıştığımız yıla ve maaşımızın miktarına göre de değişiyor. Örneğin 4 yıldır asgari ücretle çalışan bir işçi işten çıkarıldığında 6 bin TL’lik tazminatını alabilmek için, dava açtığında 926,40 TL ödemesi gerekiyor. Bu rakam şu masraflara göre çıkarılıyor:
- Taraf sayısının beş katı kadar tebligat gideri: 60 TL
- En az üç tanık için tebligat gideri: 18 TL
- En az üç tanık için tanıklık ücreti: 90 TL
- Bilirkişi ücreti: 300 TL
- Keşif harcı-ulaşım ücreti: 300 TL
- Diğer işlemler: 50 TL
- Peşin nisbi harç: 90 TL
- Başvuru harcı: 18,40 TL
- Toplam: 926,40 TL
Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak’ın bu değişikliğe ilişkin yaptığı açıklama da oldukça dikkat çekici. “Davaların bir an önce bitirilmesinde sözün bittiği yerdeyiz. Bu kanunu uygulamaya başladık. Bu uygulamanın amacı, adaletin hızlı gelişmesidir.” Görüyoruz ki devlet dava açmak isteyen işçilerin önüne para engeli koyuyor. Alacağımız tazminatın dörtte birini devlet dava masrafları adı altında bizden kesiyor. Dava açmak için bu kadar çok para ödenmesinden dolayı birçok işçi “bu parayı nasıl ödeyebilirim ki” deyip hakkını aramaktan vazgeçiyor. İşçiye hukuk yoluyla hakkını aramanın kapısı da kapatılmış oluyor. Patronlara hizmet eden devlet böylelikle bir kez daha bunu açığa vurmuştur. Oysaki tüm dava masraflarının ücretsiz olması gerekiyor.
Patronlar ve onların sistemi olan kapitalizm egemen olduğu sürece adalet onlardan yana olur. Patronların parasıyla, polisiyle, mahkemesiyle önümüze koyduğu engelleri biz birleşerek, işyerlerimizde birbirimize sahip çıkarak, mücadeleye atılarak aşabiliriz ancak.
Deprem Vergileri Nerede?
- Çare Sınıfımızda ve Örgütlü Mücadelemizde
- “Eşim Öyle Yerlere İzin Vermiyor”
- Hafta Tatili Haktır, Gasp Edilemez!
- Adres Doğru mu?
- Emekliler “AÇIZ” Diyor, Onları Kim Duyuyor?
- Geleceğimizi Kurmak İçin Birliğimizi Büyütelim
- “Asıl Haber Biziz Be Abla”
- Sağlık Çalışanlarına Sağlıksız Yemekler
- Sorunlar Mücadeleyle Çözülür
- İşyerinde “Paralı Eğitim!”
- Onların İnsafına Bırakmayalım!
- “Sana Ceza Veriyorum Tayfun!”
- Emekli Maaşı Ne Zaman Ödenecek?
- “Çalışanlarımıza Rapor Vermeyin!”
- “Kırtasiye Ürünleri İkinci Ele Düştü”
- Örgütlü Olmak ve Toplu İş Sözleşmeleri
- Alo 170: Yanlış Numara Çevirdiniz!
- Turgut Özal, Gökova Santrali ve Sonrası
- TÜİK Kimin Hizmetinde?
- Emekliler Sendika Kuramazmış!
Son Eklenenler
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...