Buradasınız
Dershanede Öğretmen Olmak!
Ankara’dan bir dershane öğretmeni

Dershanede öğretmen olmak nedir? Bundan bahsetmek isterim sizlere.
Mezun olmanızı takip eden ilk yıl işe alınmazsın, çünkü deneyimin yoktur. Dershaneleri dolaşırsın tek tek, çoğundan geri çevrilirsin. Sonunda bir dershanede iş bulursun ve çalışmaya başlarsın. Ama şartlarını kabul edersen. Peki, nedir bu şartlar? Bir yıl boyunca stajyer öğretmen olarak çalışacaksın ve 150 TL maaş alacaksın, yani asgari ücretin beşte biri kadar bir maaşla zorunlu olarak bir yıl köle gibi çalışacaksın. Mesai saati diye bir şey yoktur, herkesten önce gelir, herkesten sonra çıkarsın. Ne Cumartesin vardır ne Pazarın. Haftanın altı günü makine gibi çalışırsın. İzin günün Pazartesidir ama onda da sınav gözetmenliği yaparsın, böylece haftanın yedi günü esnek mesai şartları ile bir yıl çalışırsın. Ha, diyelim ki yoruldun, işi yarıda bıraktın, işte o zaman stajyerliğin yanar ve seneye tekrar stajyer öğretmen olarak işe başlarsın. Ve iki kere stajyer öğretmenlik hakkını yakarsan bir daha stajyer olarak bile iş bulmak imkânsızlaşır. İşyerinde adam yerine konmazsın. Patron sana dershanede öğretmenliğin yanında bütün işleri yaptırır (bahçe sulama, broşür dağıtma, yük taşıma, sekreterlik vs.). Bir yılı tamamlarsın, stajyer değil uzman öğreticisindir artık. Peki, neye yarar bu? Hiç…
Patronlar senin gibi stajyerleri hiçe sayar, deneyim arayan adamlar “ne kadar ucuza kapatabiliriz bu işi” diyerek maaş pazarlığına başlarlar. Önce senin bir güzel moralini bozarlar, “yetersizsin, öğrencilerden-velilerden senin hakkında şikâyet var” ve “yine de biz seninle çalışmak istiyoruz” derler. 400 TL maaş, yol parası yok, yemek parası yok, 10 ay sigortanı yapar, 9 ay maaşını verirler, Eylülde sigortan başlar, Ekimde ilk maaşını alırsın, yani tam 50 gün sonra. Haziranın 15’inde istifa ettirilirsin, yaz aylarında maaş yoktur. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında cebinde beş kuruş para olmaz. Haftada 40 saat ders, 20 saat etüt sana verilir sürekli, sesini çıkarmazsın çünkü seni destekleyen kimse yoktur. Sesini biraz yükseltsen, hakkını arasan öğretmen olduğuna bakılmaksızın işten atılırsın. Devamlı işten atılmakla tehdit edilirsin, “sokakta bir sürü öğretmen var, sen olmazsan başkası olur” diyerek tehditleri sürer.
Peki, dershaneleri denetleyen bir kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü var mıdır? Hayır! Dershane patronlarının her yerde adamı vardır, denetlenecekleri zaman bir haber gelir ve bütün usulsüzlükler kılıfına uydurulur. Gelen müfettişler öğretmenlerin yüzünü bile görmeden geri dönüp giderler. Ardından dershaneye her şey “düzgün ve pürüzsüz” olduğu için “Teşekkür Belgesi” gönderilir. Emeklilik bir hayaldir, çünkü yıllar geçip maaşınız artıkça fazla para vermek istemeyen patronlar “siz daha iyi kurumlara layıksınız” diyerek işinize son verirler. Maaşınız hiçbir zaman zamanında ve tam yatmaz, hep eksik ve gününden en az 15 gün sonra taksitle alırsınız. Değirmen nasıl buğdayı ezer, limon nasıl sıkılırsa dershane öğretmenleri de öyle ezilir ve sıkılır. İş bitince de bir kenara atılır. Geriye kalansa umutsuzluk ve nemli gözlerdir.
Her şeyin farklı olduğu, insanların insan gibi yaşadığı bir düzen içinde yaşamak istiyorum. Bunun nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum.
- Çare Sınıfımızda ve Örgütlü Mücadelemizde
- “Eşim Öyle Yerlere İzin Vermiyor”
- Hafta Tatili Haktır, Gasp Edilemez!
- Adres Doğru mu?
- Emekliler “AÇIZ” Diyor, Onları Kim Duyuyor?
- Geleceğimizi Kurmak İçin Birliğimizi Büyütelim
- “Asıl Haber Biziz Be Abla”
- Sağlık Çalışanlarına Sağlıksız Yemekler
- Sorunlar Mücadeleyle Çözülür
- İşyerinde “Paralı Eğitim!”
- Onların İnsafına Bırakmayalım!
- “Sana Ceza Veriyorum Tayfun!”
- Emekli Maaşı Ne Zaman Ödenecek?
- “Çalışanlarımıza Rapor Vermeyin!”
- “Kırtasiye Ürünleri İkinci Ele Düştü”
- Örgütlü Olmak ve Toplu İş Sözleşmeleri
- Alo 170: Yanlış Numara Çevirdiniz!
- Turgut Özal, Gökova Santrali ve Sonrası
- TÜİK Kimin Hizmetinde?
- Emekliler Sendika Kuramazmış!
Son Eklenenler
- Diyelim ki hayatınızda ilk kez bir koşu yarışmasına katılacaksınız ve yeterince idmanlı değilsiniz. İsteklisiniz, azimlisiniz ama diğer koşuculara göre hazırlığınız yetersiz ve deneyimli değilsiniz. Böyle bir yarışmada birinci olmanız şaşırtıcı...
- Bir dünya devi olan Amazon’un işçileri en ağır koşullarda çalıştırılmaya devam ediyor. Amazon Tuzla Depo’da çalışan işçiler olarak bizler de ağır iş yüküne, mobbinge, işyeri içinde zor bölümlere sürülme gibi uygulamalara maruz kalıyoruz.
- Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunduğundan, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminin sırtında kambur olduğundan, aylıklarının arttırılmasının kaynakların heba edilmesi anlamına geldiğinden bahsediyor. Bu sözlerle, sınıfımızın emeklilerini yük,...
- Geçtiğimiz haftalarda Sakarya’da iki çiftçi ürettikleri karpuzları yola atıp parçalamışlardı. Bu öfkelerinin nedeni toptancının son anda karpuzları almaktan vazgeçmesiydi. Belli ki evine, çoluğuna çocuğuna rızkını götüremeyecek olmanın öfkesiydi...
- Eskişehir Seyitgazi’de 23 Temmuz sabah saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmeye çalışırken 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü alevlerin içinde kalarak hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Türkiye haftalardır orman yangınlarıyla...
- Gün geçtikçe artan enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik çocukları da işçiliğe zorluyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2025 yılının başından beri 24 çocuk işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.
- Akkuyu Nükleer Güç Santralinde taşeron şirkette çalışan Türk ve Rus işçiler son üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için 23 Temmuzda iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.