Buradasınız
Kredi Kartı Kullanmayana Ceza!
Sefaköy’den bir sağlık işçisi

Banka patronları, kredi kartı kullanıcılarını sürekli borç batağında tutmak için türlü tuzaklar kuruyor. Faiz gelirleri düşen bankalar, kredi kartlarını kullanmayan müşterilerden “İşlemsizlik Ücreti”, hesabı olanlardan ise “Hesap Bakım Ücreti” adı altında yeni bir soyguna giriştiler.
Kredi kartlarını aldıktan sonra yüklü ekstreler görmekten çekindikleri için korkarak kullananlar ya da bankanın ısrarı üzerine kredi kartlarını kullanıma açtıranlar ekstrelerine yansıyan “Aylık İşlemsizlik Ücreti” ile şaşkına dönüyorlar. Bu uygulamaya göre kredi kartlarını kullanmayanlar kredi kartını kullanana kadar bu ücreti ödemek zorunda. Kredi kartını 3 ay boyunca kullanmayanlardan 8 TL gibi bir işlemsizlik ücreti kesintisi yapılıyor. Yine kullanmamaya devam ederseniz, bu sefer kredi katını kullanana kadar aylık 3 TL ödüyorsunuz.
Bunun üzerine kart sahipleri, şikâyet portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikâyetlerle kullanmadıkları kartlar için ekstrelere yansıyan Aylık İşlemsizlik Ücretini şikâyet ettiler. İşte o şikâyetlerden iki örnek:
“Bugün tarafıma Garanti Bankası tarafından şu mail geldi: ‘Alışverişin tadını Flexi ile çıkarın. Flexi Card’ınız ile 3 ay boyunca hiç işlem yapmadığınız için hesap özetinize 7,99 TL işlemsizlik ücreti yansıtılmıştır. Bundan sonra Flexi’nizi kullanmadığınız her ay için hesap özetinize 2,99 TL işlemsizlik ücreti yansıtılacaktır. Bu ücretin kartınıza yansıtılmaması için Flexi’niz ile tutarı ne olursa olsun en az bir işlem yapmalısınız.’ Benim elimde Flexi kartım yok ki! Olmayan bir şeyden nasıl ücret alınıyor? Müşteri hizmetlerini arıyorum, aktif kartınız bulunmamaktadır diyor. Lütfen bu saçmalığa son verin, var olmayan bir şeyden ücret alınamaz.”
“Aylar önce kapatmış olduğum ek kartımın yeniden açılması için Garanti Bankası’ndan teklif aldım. Açılmasını kabul ettim. Ancak kart daha elime ulaşmadan 7,99 TL işlemsizlik ücreti ve 1,99 TL de kart kullanım ücretinin yansıtıldığını fark ettim. Bu tutarların iptal edilmesi için müşteri hizmetlerini aradım.
Ancak kart elime ulaşmadan bu tutarları iade edemeyeceklerini belirttiler. Borç yansıtırken sorun yok. İptal etmek istediğimizde kartın elimizde olmaması sorun mu oluyor? Bu arada dün kart elime ulaştı. Artık toplamda 9,98 TL’lik bu ücretlerin iadesini istiyorum.”
Bankada hesabı olan tüketiciler hesaplarını kontrol ettiklerinde yeni bir kesinti daha gördüler. 2012’de başlayan yeni uygulama ile bankada hesabı bulunan tüketicilerden hesap bakım ve saklama ücretleri kesilmeye başlandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) bankalardan istediği ve bankaların da hesap sahiplerinden kestiği paranın yanı sıra, bu paranın yüzde 5’i kadar da Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kesilmeye başlandı. Hesap bakım ücreti yıllık 3 lirayı bulan işlem için de alınıyor.
Görüldüğü gibi sistemin çürümüşlüğü gitgide derinleşiyor. Patronlar, sistemlerinden kaynaklanan krizlerden kurtulmak için her defasında emekçileri daha fazla soymanın yöntemlerini geliştiriyorlar. Sömürü sistemi her yanından su aldıkça, patronlar daha da pervasızlaşarak saldırılarını arttırıyorlar. Kredi kartı mağduriyeti nedeniyle akıl sağlığını yitiren, canlarına kasteden, aileleri dağılan onbinlerce işçiyi hiç düşünmeden onlar, kârlarını katlayabilmek ya da düşen kârlarını artırmak için büyük bir gayretle saldırıyorlar. Patronlar sınıfının hırsızlıklarına karşı biz işçiler sesimizi yükseltmeliyiz. Yaşananlar gösteriyor ki bizler örgütlü bir güç olmadıkça sorunlar sarmalından kurtuluş olmayacaktır.
Kimin Devleti, Kimin Polisi?
- Çare Sınıfımızda ve Örgütlü Mücadelemizde
- “Eşim Öyle Yerlere İzin Vermiyor”
- Hafta Tatili Haktır, Gasp Edilemez!
- Adres Doğru mu?
- Emekliler “AÇIZ” Diyor, Onları Kim Duyuyor?
- Geleceğimizi Kurmak İçin Birliğimizi Büyütelim
- “Asıl Haber Biziz Be Abla”
- Sağlık Çalışanlarına Sağlıksız Yemekler
- Sorunlar Mücadeleyle Çözülür
- İşyerinde “Paralı Eğitim!”
- Onların İnsafına Bırakmayalım!
- “Sana Ceza Veriyorum Tayfun!”
- Emekli Maaşı Ne Zaman Ödenecek?
- “Çalışanlarımıza Rapor Vermeyin!”
- “Kırtasiye Ürünleri İkinci Ele Düştü”
- Örgütlü Olmak ve Toplu İş Sözleşmeleri
- Alo 170: Yanlış Numara Çevirdiniz!
- Turgut Özal, Gökova Santrali ve Sonrası
- TÜİK Kimin Hizmetinde?
- Emekliler Sendika Kuramazmış!
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...