Buradasınız
Emekçilerin İsyan Fırtınası Durmadı, Esmeye Devam Edecek!

2020’yi geride bırakırken internet sitemizde gerçekleştirdiğimiz “Zamanı Karanlığa Boğanlara İnat, Umut Ekiyoruz Yarınlara” yayın akışında şöyle demiştik: “Zaman, doğada ve toplumsal yaşamdaki değişim ve dönüşüm sürelerini ölçer yalnızca. Ancak belirli bir şeyin olgunlaşması için de zamanın geçmesi, tabiri caizse ham meyvenin olgunlaşması gereklidir. Nitekim işaret ettiğimiz gibi, son 20 yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde emekçiler isyan ediyorlar. Üstelik isyan bir ülkeden diğerine sıçrarken, mesela isyanın başladığı ülkede emekçi hareketlenmesi geçici bir süre geri çekilse de, çok geçmeden tekrar sahne almaktadır. Tarihsel ömrünü doldurmuş kapitalist sistem, yol açtığı sorunları hafifletecek gücünü kaybetmiştir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, dünya ölçeğinde büyük fırtınaların eseceği bir dönemdir.”
Tam da öyle oldu. 2021 yılı, kapitalist sömürü düzeninin yarattığı sorunların daha da katmerleştiği bir yıl oldu. Ekonomik kriz, küresel ekolojik kriz, depremler, yangınlar, kuraklık, büyüyen işsizlik, açlık ve yoksulluk, emperyalist savaş, göç dalgaları… Daima belirttiğimiz gibi her şey karşıtıyla vardır. Kapitalizmin yol açtığı sorunlar büyürken, emekçilerin öfkesi meydanlara taştı ve 2021’de de isyan fırtınası durmadı.
2020’de salgına rağmen kitlesel gösteriler düzenleyen Tunuslu emekçiler, 2021’e de mücadeleyle girdi. Ocak ayında “Korkmuyoruz, Sokaklar Halkındır” diyerek sokağa çıkan emekçiler, yıl boyunca işsizlik ve yoksulluğu protesto ettiler. İş ve özgürlük istediler! Komşumuz İran’da yolsuzluğa, hayat pahalılığına, düşük ücretlere karşı emekçilerin eylemleri aralıksız sürdü. Emekliler, liseli gençler, öğretmenler, fabrika işçileri… Ekonomik taleplerle sokağa çıkan emekçiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etme kararı aldılar. Hazirandaki seçim İran tarihinin en düşük katılımlı seçimi oldu.
Myanmar’da emekçilerin askeri darbeye karşı başlattığı mücadeleyi hatırlayalım. Şubat ayında yapılan askeri darbeye karşı başlayan protestolar ve grevler, darbeci ordunun yüzlerce insanı katletmesine rağmen aylarca sürdü. Emekçiler henüz darbecilere geri adım attırabilmiş değiller ancak bu direniş şimdiden Myanmar işçi sınıfının mücadele geleneğinde yerini aldı.
Brezilya’da ise emekçiler yıl boyunca faşist devlet başkanı Bolsonaro’ya karşı öfkelerini meydanlarda “Bolsonaro Defol” sloganlarıyla haykırdı. Sendikaların, muhalif partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen eylemlerde Bolsonaro’nun görevden azledilmesi istendi; yoksulluk, yolsuzluk ve yüksek enflasyon protesto edildi.
“Fakirlere Ekmek Yoksa Zenginlere Huzur Yok!” Kolombiyalı emekçiler dünya işçi sınıfı tarihine bu sloganı yazdılar. İşçi sınıfı, vergileri daha da arttırmayı amaçlayan yasaya karşı süresiz genel grev ilan etti, sokaklara çıktı. 1 Mayıs’ta kitlesel gösteriler düzenlendi. Yükselen toplumsal mücadele, bir halk uyanışına, bir devrimci duruma dönüştü. Emekçiler baskı ve saldırılara rağmen geri adım atmadı ve hükümet yasa tasarısını geri çekmek zorunda kaldı. Bunu yeterli görmeyen işçi ve emekçiler; emeklilik, sağlık ve eğitim sisteminde iyileştirme istediler, protestolarına devam ettiler.
İsyan fırtınasının bir başka adresi de Sudan’dı. Sudanlı emekçiler 2018’de 30 yıllık diktatör Ömer El Beşir’i devirmeyi başardı. Büyüyen isyanı bastırmak ve kurulu zulüm düzenini korumak isteyen ordu, Nisan 2019’da darbe yaparak iktidara oturdu. Emekçilerin mücadelesinin devam etmesi üzerine Ağustos 2019’da Egemenlik Konseyi adı altında bir sivil-askeri konsey kuruldu ve bu konsey altında bir geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak ordu, Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah El Burhan eliyle 25 Ekim 2021’de yeniden darbe yaparak geçiş hükümetini feshetti. Bunun üzerine emekçiler yeniden ayağa kalktı. 30 Ekimde 4 milyon kişi meydanlara çıkarak “Askeri Diktatörlüğe Hayır” diye haykırdı. Sudanlı emekçilerin mücadelesi sürüyor.
Hindistan’da 250 milyon kişinin greviyle açılan 2020 yılı, yüz milyonlarca işçi ve çiftçinin mücadelesiyle kapanmıştı. 2021 yılı da büyük kitle mücadelesine sahne oldu ve tarım emekçilerinin yıl boyunca sürdürdüğü mücadele zaferle sonuçlandı. Faşist devlet başkanı Modi’nin tarımda hayata geçirmek istediği sermaye yanlısı politikalara karşı aylarca zorlu koşullarda mücadele yürüten çiftçiler, sonunda hükümete geri adım attırmayı başardı. Yasa geri çekiliyor!
Burada sayamadığımız onlarca ülkede işçi sınıfı hakları için ayağa kalktı. Bu tablo, kapitalist sömürü ve yıkıma karşı dünya işçi sınıfının kaderinin ortak olduğunu ve mücadelesinin de ortaklaştırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Çok açık ki insanlık ilk kez bu denli yakıcı sorunlarla aynı anda boğuşuyor. Latin Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Avrupa’ya ve oradan Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanında uluslararası işçi sınıfı aynı sorunlara karşı benzer taleplerle mücadele ediyor. Sadece işsizlik, açlık ve yoksulluk değil; artan baskılar, demokratik hak ve özgürlüklerin yok edilmesi de emekçileri derinden etkiliyor.
Salgın sürecinde dünya genelinde yüz milyonlarca insan yoksulluk çukurunun en diplerine itilirken, kapitalistlerin serveti misliyle büyüdü. Nisan 2021’de açıklanan verilere göre dünyada 2 bin 755 dolar milyarderi var. Listedeki milyarderlerin serveti bir yıl içerisinde yüzde 60’tan fazla artarak 8 trilyon dolardan 13,1 trilyon dolara yükseldi. Bu servetler yoktan var olmadı, dünya üzerindeki yüz milyonlarca insanın yoksulluğunun daha da büyümesi pahasına birikti. Kapitalizm, toplumsal eşitsizliği ve çelişkileri her geçen gün yeni zirvelere çıkartıyor. İşte bu eşitsizlik tüm dünyada isyan fırtınalarının esmesine neden oluyor. Bu sistem insanın, bilim ve teknolojinin bugünkü gelişmişlik düzeyine ters düşüyor. İnsanlık, tarihin en büyük dönemeç noktasına gelmiş, bir eşikte bekliyor. Ancak insanlık gelip durduğu dönemeci alamadığı için teknoloji ve üretici güçler kapitalist efendilerin elinde yıkıcı bir güce, bir kâbusa dönüşüyor. İşte bu yüzden dünya işçi sınıfının tahammül sınırları daralıyor, öfkesi artıyor. Önümüzdeki yıllarda da emekçiler işsizliğe, açlık ve yoksulluğa, kapitalist sömürüye, baskı ve yasaklara karşı dünya meydanlarını doldurmaya devam edecek! Yani isyan fırtınası büyüyerek devam edecek!
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Yıkanan Eller, Hayatları Kurtulan Anneler ve Geleceğimiz
- Mücadele Geleneğimizin İzinde: Bayrak Elden Ele
- En Büyük Engelimiz Kapitalizmdir
- “Ekonomi Tıkırında” Masallarına Devam!
- Grev Hakkımıza Sahip Çıkalım!
- Mücadele İçinde Dönüşenler: Derby’den 15-16 Haziran’a!
- Kurtuluş Ellerimizde, Örgütlü Gücümüzde!
- İşçi Dayanışması 206. Sayı Çıktı!
- Sabırla, İnatla, İnançla: Sıra Bize de Gelecek!
- Tarihin Tekerleğini Geriye Çevirmek İsteyenler
- Kasırgalar Kimleri Vuruyor?
- ABD’den Türkiye’ye Ülkeyi Şirket Gibi Yönetenler
- Gençliğe Çağrı: Bize Kılavuz Gerek!
- Anna’nın Annesi ve Anneler Günü
- Baskılara, Zorbalığa, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Karşı Umut Örgütlü Mücadelede!
- İşçi Dayanışması 205. Sayı Çıktı!
- “Kıyamet Sığınakları” ve Bizim Sığınağımız
- Bu Kadar Çok Parayı Nereden Buluyorlar?
- “Çingene Kızı” ve İşçi Sınıfının Birliği
- Nefes Almak İçin…
- İşçiyiz, Filistin Halkına Yapılan Zulmü Kabul Etmiyoruz!
- Talan Yasasına Karşı Köylülerin Mücadelesi Sürüyor
- Sivas Katliamı 32. Yılında Lanetlendi, Katledilenler Anıldı
- Göçmenlerin Sağlığa Erişim Hakkı Yok Ediliyor!
- “Halkımız Yoksul Değil, Devletimiz Sosyal”
- Gazze’de Yardım Merkezine Saldırı: Kapitalizmin Geldiği Nokta
- Dünya Mülteciler Günü: Umut Kapitalizme Karşı Mücadelede!
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- ABD Büyükelçiliği Önünde Eylem: “Filistin’de Ablukaya ve İşgale Son”
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevinin Gösterdikleri
- Tüm İnsanlık İçin Atan Kalplerin Anısına
- Enflasyonun Bize Faturası
- Örgütlü Gücümüzden Korkuyorlar Kardeşlerim
- TPI Compozit Grevcilerinin Anlattıkları
- İşçiler Grevi Nasıl Yürütmeli?
- Yönetmen ve Senarist Ali Özgentürk’e Veda
- Sırrı Abi, Beynelmilel ve İşçi Sınıfının Enternasyonali
- Yaşasın Sınıf Dayanışması
- Soma Katliamının 11. Yılında 301 Madenci İçin Eylemler Yapıldı
Son Eklenenler
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...
- Karanlık ve aydınlık… Ölüm ve yaşam… Emek ve sermaye… Sonsuz evrenimizde her şey karşıtıyla birlikte var. Sömürü ve zulüm varsa isyan da var. Sınır, din dil, ırk farkı tanımadan dünya meydanlarında tek ses tek yürek olan işçiler, işçi sınıfımız var...
- Emperyalist savaşın alevlerini büyüten, milyonlarca masum insanı, doğayı katleden, kentleri yok eden egemenler ne yaparlarsa yapsınlar emekçilerin birbirleriyle dayanışmasının önüne geçemiyorlar. İşçi ve emekçiler fabrikalardan limanlara,...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi grevinde yaşananlar hakkında Marksist Tutum’da bir makale okudum. Tam da içimden geçenleri, cümlelere dökemediklerimi noktasına virgülüne kadar yansıtan bir yazıydı. Konuyu derinlemesine ele alan bu yazı her mücadelede...