Buradasınız
Zonguldak Maden İşçileri ve Eşleriyle Röportaj
Bugün maden işçilerinin sorunlarının çözülmesi için, taşeron sisteminin son bulması için, madenlerde yitirdiğimiz işçi kardeşlerimiz için “emeğe saygı” mitinginde bir araya geldik. Yaşamak, ev geçindirmek için işe giden işçilerin cenazeleri dönüyor evlerine. İşçi ölümleri durmuyor. Ne hissediyorsunuz, neler söylemek istersiniz?
Madenci-1: Bundan 20 gün önce iş amirimizi kaybettik. Onun için hep beraber toplandık. Gelen bütün sendikalara teşekkür ederiz. Şu anda yeraltından kömürü alıp dışarı veriyorsak, bu kader değil. İyi bir denetim, emniyet olsa, iş makineleri olsa ölüm olmaz. Bu kader değil. 1948’den kalma eski makinelerle ancak bu kadar iş oluyor.
Madenci-2: Bu acının bir tarifi yok. Kelimelerle ifade edilemez acımız.
Madenci-3: Bizim buradaki toplanma amacımız, taşeronlaştırma ve sağlıksız çalışmaya hayır demek. Bunun yanında işçilerin çeşitli sorunları var. Bunlar masada çözülmezse, meydanlarda çözeceğimizi ilan ediyoruz. İşçi ölümlerine cinayet diyorum.
Madenci-4: Çalıştığımız madende hala maaşımızı almış değiliz. Özel haklarımızın hiçbiri verilmiyor. İşçilerin hiçbir hakkı yok. İşçiler koşturuyor, çalışıyor. Bir şey istediğimizde başımızdaki müdürler iş kanunu kitabını bize gösteriyorlar, her konuda bizi haksız duruma düşürüyorlar. Çalışma Müdürlüğü’ne gidiyoruz, “sizi kandırmışlar” diyorlar. İçeride 2 aylık maaşımız var. Hiçbir sosyal hakkımız yok. Bütün resmi tatillerde bizi çalıştırıyorlar. Bize normal izin yaptırmış gibi sürekli imza attırıyorlar. Hiçbir şeyden haberimiz yoktu, yeni öğrendik. Yetkililerin bunu duymasını, bunun gereğinin yapılmasını istiyoruz.
Madenci-5:Başımızdakiler daha hızlı üretim istiyorlar.Ölümler bu yüzden oluyor. Yeraltında “hadi-hadi-hadi” diyorlar. Ölümlerin sebebi budur.
Madenci-6: Bugün %50 ile bu hükümeti iktidara getirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu kadar ölüm var, yine %50, yine %50! Bütün Türkiye için üzülüyoruz biz. Tersanede ölen işçi de bizim kardeşimiz, barajda boğulan işçi de bizim kardeşimiz.
Madene girdiğinizde korku duyuyor musunuz, ne hissediyorsunuz?
Madenci-6: Yaşadıklarımızı herkes anlayamaz, her akşam içimizden helalleşiyoruz ailemizle.
Madenci-1:Dört çocuğum var, onların rızkı için çalışıyorum, ölüm aklıma gelmiyor. Bundan 20 gün önce amirimiz öldü, onun öldüğü aynı yerde iş yapıyoruz. Korkuyu düşünmüyoruz. İşyerimizin önüne ambulans istiyoruz, ambulans yok. İşyerinde doktorumuz olsun, müdahale etsin kazalara. İçeride kaza olduğu zaman devlet hastanesinden ambulans geliyor. O gelene kadar kaybediyoruz arkadaşlarımızı. Kan kaybından, acıdan ölüyor işçiler.
Madenci-7: Öncelikle buraya geldiğiniz için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz, madenci arkadaşlarımız adına. Çok yoğun duygular içindeyiz son günlerde, arkadaşlarımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Evden çıkarken ailemizle vedalaşarak çıkıyoruz. Her gün ölümle baş başa kalıyoruz. Böyle olmaması lazım. Madencilere değer verilmesini istiyoruz. Taşeron firmaları istemiyoruz. Bizim sağlığımızla oynuyorlar. Bu ölümlerle bir daha karşılaşmak istemiyoruz.
Madenci-8: Genelde taşeronlarda yaşanıyor ölümler. Taşeronlaştırmanın sonucunu görüyoruz. Her yeri taşeronlaştırmaya çalışıyorlar. İleride ne olacağımız belli değil ama taşeronlaştırmanın sonucu belli. Ölümlere üzülüyoruz, hepsi kardeşimiz, hepimiz Zonguldak’ın çocuklarıyız. Arkadaşlarımız var içlerinde. Eşleri, çocukları televizyonlarda gördükçe çok üzülüyoruz. Ayağımız ocağa zor gidiyor. Her an ölümle burun burunayız. Akşama eve döneceğimiz belli değil. Korkuyor insan. İş güvenliği istiyoruz. Her yerde “önce iş güvenliği” yazıyor, ama yok öyle bir şey.
Madenci-9: Madenciliğin 160 yıldır yapıldığı bir ilde, dedelerimizi, babalarımızı kaybederek bu zamana kadar öğrendiğimiz işlerin, inşaat şirketi adı altında taşeron firmalara bir yıllığına verilmesine karşıyız. Zonguldak madencinin olduğu bir yer. İnşaat şirketi madencilikten ne anlar? Bunun bilinmesi lazım. Bir işçi işi öğrenmek için en az 5 yıl çalışıyor. 1 ayda usta olarak işçi çalıştırılamaz. Madenciye verilen para çok para değil. Her gün ölüp ölüp diriliyoruz! Bizim madencilerimiz bu ülkenin 81 iline dünyaları kazandırmış. İşçi sayısı 10 bine düşünce artık bir şey yapılmıyor. Sürekli zarar ettiklerini söylüyor patronlar. Ne zararı! İşçiden zarar etmiyorlar!
Madenci-10: Aynı şey bizim de başımıza gelecek. Maden işinde bütün teçhizatları kuşanmamız gerekiyor. Bunların hiçbirini kuşanmıyoruz. Müfettiş geleceği gün bize maskeleri veriyorlar. Meselâ, arkadaşlarımızın öldüğü madende maskeleri daha yeni vermişler. TTK bile aynı şeyi yapıyor, taşeron neden yapmasın ki! Her zaman takmamız gereken maskeleri müfettiş geldiği zaman takıyoruz. Daha da ne haklarımız var bilmiyoruz, yavaş yavaş öğrenemeye çalışacağız.
Madenci-11: Burada, yeraltında taşeron istemiyoruz. 2010 senesinde 30 arkadaşımızı kaybettik. Bu, madencilik tarihinde bir ilkti. Çünkü onlar taş galeride üretim yaparken, yani ilerleme yaparken hayatını kaybettiler. Daha 2-3 hafta önce Kozlu’da 8 arkadaşımızı kaybettik. Bunlar her ne kadar Türkiye Taşkömür’ün (TTK) içinde çalışsalar da, aslında taşerona bağlıydılar. Taşeron denen illeti asla istemiyoruz. Çünkü 3 kuruş para için arkadaşlarımız hayatını kaybediyor. Çoluk çocuk yetim kalıyor, eşleri dul kalıyor. Biz burada kömür üretiminin sadece devlet eliyle yapılması taraftarıyız. Hükümetin dediği gibi güzel ölmek istemiyoruz. Bizim kaderimiz bu değil!
Madencilerin eşleri ve yakınları olarak sizler neler söylemek istersiniz, ne hissediyorsunuz?
Madenci Eşi-1: Bunun yaşanması lazım. Eşim işe gidiyor, eve geleceği belli değil. Ölenlerin hiçbir sosyal güvencesi yok. TTK işçisinin girmesi gereken işe inşaat işçisi giriyor. İnsana insan gibi davranılmadığı buradan belli oluyor. Şu an duygularımı ifade edemiyorum. Bir eş olarak çok kötü hissediyorum. Çocuğumuz için, eşimiz için çok kötü bir durum. Geçen sene 26 yaşında, hamile ve 4 yaşında bir çocuğu olan arkadaşım eşini kaybetti. O çocuk baba demeden büyüyecek. Devlet buna nasıl çare bulacak? Sağ sol ayrımı yapmadan, taşerona hepimizin hayır demesi lazım. Siyasi kimlik güdülmeden herkesin buraya destek vermesi lazım…
Madenci Eşi-2: Benim eşim yerüstünde çalışıyor, ama madende kayınpederimi kaybettim. Eşim 5 yaşındaymış babası öldüğünde. Eşim yerüstünde çalışıyor, yerüstünde de ara sıra kazalar yaşanıyor. İşçi ölümleri çok acı bir durum, başka bir şey diyemiyorum.
Eski bir madenci eşi:Büyük bir acı hissediyoruz. Benim adam da madenden emekli. Kaç defa kazalandı. Ama bir çaresini bulamadılar. Bunun çaresini kim bulacak?
7 Ocakta yaşamını yitiren işçilerden Köksal Kadıoğlu’nun eşi: Eşim ilk çıkarılan 5 kişiden biriydi. Kimsenin bizim gibi olmasını istemiyoruz. Gidebildiğim yere kadar gideceğim, çocuğum için. Neresi olursa olsun. Eşimin kanını yerde bırakmayacağım. Biz yandık başkaları yanmasın. İşçilere sahip çıksınlar. Ne gerekiyorsa yapılsın. Herkese eşit davranılsın. İnsan ayrımı yapmasınlar. Eşim bu işin okulunu okudu, dünyayı göremeden de gitti. Gerek siz gerek basın buna sahip çıksın. Biz yandık başkaları yanmasın.
Köksal Kadıoğlu’nun kızkardeşi:Suçlular cezasını bulsun, bizim isteğimiz bu. Ben insanlara değer verilmesini, işçilerin hakkının verilmesini, taşeronluğun kaldırılmasını istiyorum. Eşitlik olsun, insanca yaşayalım. Ceplerini doldurmak için kimse garibanın sırtından geçinmesin. Kimse yetim kalmasın. İnsanları bir tutsunlar.
Gebze’de “Yangın Var” Filmini İzledik
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Örgütlenmeye İhtiyacımız Var
- Kâr Hırsı Doğayı ve İşçileri Katlediyor
- Gençlerimiz Ölmeye Devam Ediyor
- Kocaeli’de “MESEM’e ve Çocuk İşçiliğine Son”Eylemi
- Sağlıksız ve Kötü Çalışma Koşullarına Karşı Birleşelim
- Mesleki Eğitim mi Kâr Hırsı mı?
- Hayatımızı Değiştirecek Parolayı Unutmayalım!
- Gizli Açlık Tehlikesi Büyüyor
- Biz Mücadele Edersek Her Şey Düzelir!
- Hasköy Sanayi Sitesinden Sonra Şimdi Sıra Kimde?
- Ya Beni İşten Atarlarsa?
- İSG-SEN Ankara’da Siyah Baret Eylemi Yaptı
- Patronların Prestiji Yangın Riskinden Daha Önemli
- “El Cerrahisi 7/24 Yanınızda”
- Yangından Haberimiz Bile Olmadı!
- TMO Silosundan Fabrikalara Patlamalar ve Yangınlar Ne Anlatıyor?
- Aşırı Sıcaklar İşçi Sağlığı ve Güvenliğini Tehdit Ediyor
- Teknoloji Çağındayız Ama İşçiler Çalışırken Ölüyor!
- Örgütsüzlüğümüzün Bedeli: Artan İş Cinayetleri
- Grevci Tarkett İşçileri: “Birliğimizi Güç Haline Getirelim!
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Durak Tekstil İşçileriyle Söyleşi
- Bursa’dan Bir Özel Okul Öğretmeniyle Söyleşi
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- Nilgün Soydan ile Kemal Türkler Söyleşisi
- Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin ile Söyleşi
- İş Güvenliğimiz İçin 1 Mayıs’ta Sınıfımızın Saflarındayız
- Avukatlar Anlatıyor: Yasalar Yetmez, İşçi Sınıfını Örgütlülük Kurtarır
- Bir Afgan Göçmen İşçiyle Söyleşi: “Ölmek ya da Özgürce Yaşamak”
- Ekmekçioğulları İşçileri ve Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’la Direniş Üzerine
- Söz Hakları İçin Direnen Ekmekçioğulları İşçilerinde
- Trelleborg İşçileriyle Grev Üzerine Söyleşi
- Cargill İşçileriyle Sohbet
Son Eklenenler
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...