Buradasınız
Samandağ Sağlık Koordinasyonundan Acil Önlem Çağrısı

Depremin vurduğu illerde barınma, hijyen, ısınma, beslenme gibi temel yaşamsal ihtiyaçlar hâlâ karşılanmış değil. Bu alanlarda sorunlar ağırlaşarak devam ederken sağlık sorunları ve bulaşıcı hastalık riski de giderek büyüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere pek çok emek ve meslek örgütü, yetkilileri bulaşıcı hastalık riskine karşı derhal harekete geçmeye çağırıyor. Samandağ Sağlık Koordinasyonu 3 Martta bir basın açıklaması gerçekleştirerek konuya dikkat çekti. Aşağıda Koordinasyon’un çağrısını yayınlıyoruz:
Samandağ’da Bulaşıcı Hastalıklar Kapıda! Yetkilileri Derhal Adım Atmaya Çağırıyoruz!
- Samandağ’da koruyucu sağlık hizmetleri çökmüş durumdadır. Az sayıdaki ASM’de sağlık emekçilerinin özverisi ile çok sınırlı bir hizmet yürütülmektedir. Bu sebeple, gebe ve bebek izlemleri neredeyse yapılamaz durumdadır. Gebe ve bebek aşılamaları sadece 2 ASM’de ve yetersiz şekilde yapılabilmektedir.
- İlçeye gebe izlemleri, gebe ve çocuk aşılamaları yapması için resmi olarak görevlendirilmiş olan sağlık emekçilerine, günler geçmesine rağmen aşı, aşı dolabı, bilgisayar ve internet erişimi temin edilmemiş durumdadır.
- İlçede ayakta kalan tek hastane olan Samandağ Devlet Hastanesinde, 20 Şubattaki Hatay depremleri sonrasında sadece acil sağlık hizmetleri verilmektedir. Büyük bir özveriyle hastanede çalışmakta olan gönüllü sağlık emekçilerinin yeterli ve dengeli şekilde beslenebilmesi için yeterli bir organizasyon bulunmadığı gözlemlenmiştir. Son 3 gündür sağlık emekçilerine yemek temini ilçedeki gönüllüler tarafından yapılmaktadır.
- TTB ve SES’in köylerde yaptığı sağlık taramalarında tetanoz aşısı olmamış gebe ve topuk kanı alınmamış yenidoğan tespiti yapılmıştır. Köylerde çadır temini yapılmamış yurttaşlar mevcuttur. İnsanlar toplu şekilde seralarda, sağlık açısından uygun olmayan koşullarda yaşamaktadırlar.
- İlçede gönüllü olarak sağlık hizmeti verilmekte olan tüm noktalarda kaygı verici düzeyde uyuz ve bit vakası görülmektedir. Bu vakalar için yeterli düzeyde ilaç bulunmamaktadır. Yeterli ilaç bulunsa dahi, bu hastalıkların önlenebilmesi için hijyen olanakları yetersizdir. İnsanlar duş alamamakta ve çamaşırlarını yıkayamamaktadır. İlçede derhal ve yeterli sayıda çamaşırhaneler kurulmalıdır. İlçe merkezindeki şebeke suyunda gerçekleştirdiğimiz testte suyun klorlanmış olduğunu gözlemledik. Klorlama işlemi titizlikle devam etmelidir. Su tankerleriyle kullanma suyu ihtiyacının giderildiği yerlerde de klorlama işlemi yapılmalı ve denetlenmelidir.
- İlçe merkezinde dahi insanların dış ortamlarda tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıkları gözlemlenmiştir. İlçe genelindeki tuvalet sorunu derhal çözülmeli ve hijyenik koşulları sağlanmalıdır.
- Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda ağızda uçuk vakası başvurmaktadır. Stres kadar ağız ve diş hijyeninin sağlanması konusundaki eksiklikler buna sebep olmaktadır.
- Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda göz enfeksiyonu olan hasta başvurmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmaları ve diğer inşaat işleri dolayısıyla ilçe merkezinde ciddi bir toz ve hava kirliliği oluşmaktadır. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında sulama işlemleri yapılmamakta ve ne işçilere ne de halka FFP2 veya FFP3 tipi maskeler temin edilmemektedir.
- Barınma, ısınma, duş, tuvalet, su, toz ve hava kirliliği problemleri çözülmedikçe enfeksiyon hastalıklarının salgına dönüşmesi durdurulamayacaktır.
- İlçede diş sağlığı hizmeti veren tek bir klinik dahi bulunmamaktadır. Bu sorunun en yakın zamanda çözüme kavuşması gerekmektedir.
- İlçe merkezinden 112’ye yapılan başvurularda, ambulansların geliş süresi ortalama 40 dakikadır. Bu durum, sağlık açısından ciddi sonuçlara ve ölümlere yol açabilir.
- Deprem sonrası birçok gebe, bebeğinin yaşayıp yaşamadığı yönünde sıkıntı yaşamıştır. Gönüllü sağlık emekçilerinin özel çabasıyla yapılan ultrason tetkikleri ile bu soruna cevap üretilmeye çalışılmıştır.
- İlçe genelinde çocuklar için olan antibiyotikler neredeyse tükenmiş durumdadır.
- Nebülizatörler yetersizdir. Düzenli kullanmakta olan hastaların makineleri ya enkazda ya da binalarda olduğu için ulaşılamaz durumdadır.
- Kendileri de afetzede olan sağlık emekçileri, yaşam koşulları iyileşene ve kendilerini hazır hissedene kadar çalışmaya zorlanamazlar. Afetzede olan sağlık emekçilerinin psikososyal rehabilitasyonları için derhal harekete geçilmelidir. Afetzede sağlık emekçilerinin istedikleri şehirlere atanmaları için gerekli kolaylaştırma sağlanmalıdır.
- Aile planlaması için derhal harekete geçilmesi gerekmektedir. Doğum kontrol yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve başta kondom olmak üzere insanların bu yöndeki ihtiyaçları karşılanmalıdır. İstenmeyen bir gebelik sonucu deprem bölgesindeki bir kadının yaşayacağı çaresizliği göz önünde bulundurarak, bu konuda yetkilileri derhal adım atmaya çağırıyoruz.
- Barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri bakımından hâlâ sürmekte olan eksikliler, afetzedeler için ilçede yaşamı sürdürmenin imkânsızlaşmasına doğru ilerlemesi bakımından kaygı vericidir. Samandağ halkı, bu politikanın bölgenin insansızlaştırılması veya kültürel dokusunun bozulması için uygulandığı konusunda kaygı taşımaktadırlar. Bu kaygının giderilmesi sorumluğu kamu otoritesinden sorumlu olan yetkililerindir.
Samandağ’daki sağlık hizmetlerindeki yetersizlik, gönüllü sağlık emekçilerinin çabasıyla giderilemez boyuttadır. Sağlık hizmetlerinin birinci ve ikinci basamaktaki kurumsallığının yeniden tesis edilmesi gerekmektedir. 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana bu yönde yeterli adımların atılmamış olması kabul edilemezdir. Yetkilileri çok acil bir şekilde adım atmaya çağırıyoruz.
SAMANDAĞ SAĞLIK KOORDİNASYONU
- İkinci Yılında Depremin Anlattıkları
- 6 Şubatta Emekçiler Haykırdı: “Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok!”
- 6 Şubat Depremlerinin 2. Yılı: Felaketlerin Hesabını Örgütlü İşçiler Soracak!
- 6 Şubat Depremlerinde Yaşamını Yitirenler İstanbul’da Anıldı
- 1999’dan Bugüne Önlem Yok, Adalet Yok!
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Patronlara Yeni Teşvikler, Emekçilere Derinleşen Yıkım
- Felaketlerden Dayanışmayla Kurtuluruz
- Avcılar’da 6 Şubat Depremleri Anması
- Beşiktaş’ta 6 Şubat Anması: Unutmadık!
- Depremin Yıldönümünde Yükselen Sesler: Unutmak, Affetmek Yok!
- Hesap Sormazsak Aynı Acıları Yaşamaya Mahkûmuz!
- 6 Şubat 2023’ün Ardından
- 6 Şubat Depremlerinin Birinci Yılı: Asrın Kötülüğünü Unutma, Unutturma!
- Japonya’da Depremler Can Aldı
- 17 Ağustostan 6 Şubata: Bu Sesi Duyan Yok!
- Depremi Yaşadık, Cehennemi Yaşıyoruz!
- Samandağ Halkı: “Deprem Öldürmedi Asbestle Öldürecekler!”
- “Devlet Baba” Kime Hizmet Ediyor?
- Kader Değil Felaket!
- Dayanışmamızı Yok Etmek İsteyenlere İnat, Buradayız!
- “Ah” Etmeyelim, Birbirimize Bir Söz Verelim
- Felaketlerden Dayanışmayla Kurtuluruz
- Unutma, Örgütlen, Hesap Sor!
- Depremin Yıldönümünde Yükselen Sesler: Unutmak, Affetmek Yok!
- Hesap Sormazsak Aynı Acıları Yaşamaya Mahkûmuz!
- 6 Şubat 2023’ün Ardından
- 6 Şubat Depremlerinin Birinci Yılı: Asrın Kötülüğünü Unutma, Unutturma!
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- “Depremin Yaraları Sarılıyor” mu?
- Depremi Yaşadık, Cehennemi Yaşıyoruz!
- 6 Şubat, UİD-DER’le Tanışmam ve Sonrası
- “Bu Yaş Bu Çimeni Büyütür!”
- Gitmedik, Buradayız, Direniyoruz!
- Saraylıların İç Burukluğu!
- 1 Mayıs’ta Buluşalım Depremin Hesabını Soralım!
- Sahte Temel Atma Törenleri Neyin Acizliği?
- Kader Değil Felaket!
- Ben Hatay’dan Güneş
- Gösteriş İçin Değil Depremzedeler İçin!
Son Eklenenler
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...
- Arjantin’de faşist devlet başkanı Javier Milei’nin 2023 yılı sonunda iktidara gelmesinden bu yana işçiler üçüncü kez genel greve çıktı. Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla 10 Nisan Perşembe günü ülke çapında 24 saatlik grev gerçekleşti....
- Panayırdaki gösteri için adam avazı çıktığı kadar bağırarak müşteri çekmek istiyormuş ama gösteri o kadar kötüymüş ki kimse adama kanıp gösteriye gitmiyormuş. Panayır açılalı epey olmuştur ve çığırtkana kanarak girenlerin söyledikleri de kulaktan...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Peki, hangi koşullarda karşılıyoruz 1 Mayıs’ı? İşçiler, emekçiler olarak hepimiz ağırlaşan sorunlarımızın çözülmesini, üzerimizdeki baskının hafiflemesini istiyoruz....
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....