Buradasınız
Samandağ Sağlık Koordinasyonundan Acil Önlem Çağrısı
Depremin vurduğu illerde barınma, hijyen, ısınma, beslenme gibi temel yaşamsal ihtiyaçlar hâlâ karşılanmış değil. Bu alanlarda sorunlar ağırlaşarak devam ederken sağlık sorunları ve bulaşıcı hastalık riski de giderek büyüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere pek çok emek ve meslek örgütü, yetkilileri bulaşıcı hastalık riskine karşı derhal harekete geçmeye çağırıyor. Samandağ Sağlık Koordinasyonu 3 Martta bir basın açıklaması gerçekleştirerek konuya dikkat çekti. Aşağıda Koordinasyon’un çağrısını yayınlıyoruz:
Samandağ’da Bulaşıcı Hastalıklar Kapıda! Yetkilileri Derhal Adım Atmaya Çağırıyoruz!
- Samandağ’da koruyucu sağlık hizmetleri çökmüş durumdadır. Az sayıdaki ASM’de sağlık emekçilerinin özverisi ile çok sınırlı bir hizmet yürütülmektedir. Bu sebeple, gebe ve bebek izlemleri neredeyse yapılamaz durumdadır. Gebe ve bebek aşılamaları sadece 2 ASM’de ve yetersiz şekilde yapılabilmektedir.
- İlçeye gebe izlemleri, gebe ve çocuk aşılamaları yapması için resmi olarak görevlendirilmiş olan sağlık emekçilerine, günler geçmesine rağmen aşı, aşı dolabı, bilgisayar ve internet erişimi temin edilmemiş durumdadır.
- İlçede ayakta kalan tek hastane olan Samandağ Devlet Hastanesinde, 20 Şubattaki Hatay depremleri sonrasında sadece acil sağlık hizmetleri verilmektedir. Büyük bir özveriyle hastanede çalışmakta olan gönüllü sağlık emekçilerinin yeterli ve dengeli şekilde beslenebilmesi için yeterli bir organizasyon bulunmadığı gözlemlenmiştir. Son 3 gündür sağlık emekçilerine yemek temini ilçedeki gönüllüler tarafından yapılmaktadır.
- TTB ve SES’in köylerde yaptığı sağlık taramalarında tetanoz aşısı olmamış gebe ve topuk kanı alınmamış yenidoğan tespiti yapılmıştır. Köylerde çadır temini yapılmamış yurttaşlar mevcuttur. İnsanlar toplu şekilde seralarda, sağlık açısından uygun olmayan koşullarda yaşamaktadırlar.
- İlçede gönüllü olarak sağlık hizmeti verilmekte olan tüm noktalarda kaygı verici düzeyde uyuz ve bit vakası görülmektedir. Bu vakalar için yeterli düzeyde ilaç bulunmamaktadır. Yeterli ilaç bulunsa dahi, bu hastalıkların önlenebilmesi için hijyen olanakları yetersizdir. İnsanlar duş alamamakta ve çamaşırlarını yıkayamamaktadır. İlçede derhal ve yeterli sayıda çamaşırhaneler kurulmalıdır. İlçe merkezindeki şebeke suyunda gerçekleştirdiğimiz testte suyun klorlanmış olduğunu gözlemledik. Klorlama işlemi titizlikle devam etmelidir. Su tankerleriyle kullanma suyu ihtiyacının giderildiği yerlerde de klorlama işlemi yapılmalı ve denetlenmelidir.
- İlçe merkezinde dahi insanların dış ortamlarda tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıkları gözlemlenmiştir. İlçe genelindeki tuvalet sorunu derhal çözülmeli ve hijyenik koşulları sağlanmalıdır.
- Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda ağızda uçuk vakası başvurmaktadır. Stres kadar ağız ve diş hijyeninin sağlanması konusundaki eksiklikler buna sebep olmaktadır.
- Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda göz enfeksiyonu olan hasta başvurmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmaları ve diğer inşaat işleri dolayısıyla ilçe merkezinde ciddi bir toz ve hava kirliliği oluşmaktadır. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında sulama işlemleri yapılmamakta ve ne işçilere ne de halka FFP2 veya FFP3 tipi maskeler temin edilmemektedir.
- Barınma, ısınma, duş, tuvalet, su, toz ve hava kirliliği problemleri çözülmedikçe enfeksiyon hastalıklarının salgına dönüşmesi durdurulamayacaktır.
- İlçede diş sağlığı hizmeti veren tek bir klinik dahi bulunmamaktadır. Bu sorunun en yakın zamanda çözüme kavuşması gerekmektedir.
- İlçe merkezinden 112’ye yapılan başvurularda, ambulansların geliş süresi ortalama 40 dakikadır. Bu durum, sağlık açısından ciddi sonuçlara ve ölümlere yol açabilir.
- Deprem sonrası birçok gebe, bebeğinin yaşayıp yaşamadığı yönünde sıkıntı yaşamıştır. Gönüllü sağlık emekçilerinin özel çabasıyla yapılan ultrason tetkikleri ile bu soruna cevap üretilmeye çalışılmıştır.
- İlçe genelinde çocuklar için olan antibiyotikler neredeyse tükenmiş durumdadır.
- Nebülizatörler yetersizdir. Düzenli kullanmakta olan hastaların makineleri ya enkazda ya da binalarda olduğu için ulaşılamaz durumdadır.
- Kendileri de afetzede olan sağlık emekçileri, yaşam koşulları iyileşene ve kendilerini hazır hissedene kadar çalışmaya zorlanamazlar. Afetzede olan sağlık emekçilerinin psikososyal rehabilitasyonları için derhal harekete geçilmelidir. Afetzede sağlık emekçilerinin istedikleri şehirlere atanmaları için gerekli kolaylaştırma sağlanmalıdır.
- Aile planlaması için derhal harekete geçilmesi gerekmektedir. Doğum kontrol yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve başta kondom olmak üzere insanların bu yöndeki ihtiyaçları karşılanmalıdır. İstenmeyen bir gebelik sonucu deprem bölgesindeki bir kadının yaşayacağı çaresizliği göz önünde bulundurarak, bu konuda yetkilileri derhal adım atmaya çağırıyoruz.
- Barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri bakımından hâlâ sürmekte olan eksikliler, afetzedeler için ilçede yaşamı sürdürmenin imkânsızlaşmasına doğru ilerlemesi bakımından kaygı vericidir. Samandağ halkı, bu politikanın bölgenin insansızlaştırılması veya kültürel dokusunun bozulması için uygulandığı konusunda kaygı taşımaktadırlar. Bu kaygının giderilmesi sorumluğu kamu otoritesinden sorumlu olan yetkililerindir.
Samandağ’daki sağlık hizmetlerindeki yetersizlik, gönüllü sağlık emekçilerinin çabasıyla giderilemez boyuttadır. Sağlık hizmetlerinin birinci ve ikinci basamaktaki kurumsallığının yeniden tesis edilmesi gerekmektedir. 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana bu yönde yeterli adımların atılmamış olması kabul edilemezdir. Yetkilileri çok acil bir şekilde adım atmaya çağırıyoruz.
SAMANDAĞ SAĞLIK KOORDİNASYONU
- 1999’dan Bugüne Önlem Yok, Adalet Yok!
- Toplu Konut Değil, Toplu Mezar!
- Patronlara Yeni Teşvikler, Emekçilere Derinleşen Yıkım
- Felaketlerden Dayanışmayla Kurtuluruz
- Avcılar’da 6 Şubat Depremleri Anması
- Beşiktaş’ta 6 Şubat Anması: Unutmadık!
- Depremin Yıldönümünde Yükselen Sesler: Unutmak, Affetmek Yok!
- Hesap Sormazsak Aynı Acıları Yaşamaya Mahkûmuz!
- 6 Şubat 2023’ün Ardından
- 6 Şubat Depremlerinin Birinci Yılı: Asrın Kötülüğünü Unutma, Unutturma!
- Japonya’da Depremler Can Aldı
- 17 Ağustostan 6 Şubata: Bu Sesi Duyan Yok!
- Depremi Yaşadık, Cehennemi Yaşıyoruz!
- Samandağ Halkı: “Deprem Öldürmedi Asbestle Öldürecekler!”
- “Devlet Baba” Kime Hizmet Ediyor?
- Kader Değil Felaket!
- Boşaltılan Yurtlar ve Büyüyen Sorunlar!
- Depremin 40. Gününde İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçlerinden Anma Eylemi
- Samandağ Dayanışması Su Sorununa ve Salgın Riskine Dikkat Çekti
- Samandağ Dayanışma Koordinasyonu: Dayanışma Yaşatır!
- Dayanışmamızı Yok Etmek İsteyenlere İnat, Buradayız!
- “Ah” Etmeyelim, Birbirimize Bir Söz Verelim
- Felaketlerden Dayanışmayla Kurtuluruz
- Unutma, Örgütlen, Hesap Sor!
- Depremin Yıldönümünde Yükselen Sesler: Unutmak, Affetmek Yok!
- Hesap Sormazsak Aynı Acıları Yaşamaya Mahkûmuz!
- 6 Şubat 2023’ün Ardından
- 6 Şubat Depremlerinin Birinci Yılı: Asrın Kötülüğünü Unutma, Unutturma!
- Malatyalı Kadın Tekstil İşçisi İle Deprem ve Kadın İşçiler Üzerine Söyleşi
- “Depremin Yaraları Sarılıyor” mu?
- Depremi Yaşadık, Cehennemi Yaşıyoruz!
- 6 Şubat, UİD-DER’le Tanışmam ve Sonrası
- “Bu Yaş Bu Çimeni Büyütür!”
- Gitmedik, Buradayız, Direniyoruz!
- Saraylıların İç Burukluğu!
- 1 Mayıs’ta Buluşalım Depremin Hesabını Soralım!
- Sahte Temel Atma Törenleri Neyin Acizliği?
- Kader Değil Felaket!
- Ben Hatay’dan Güneş
- Gösteriş İçin Değil Depremzedeler İçin!
Son Eklenenler
- İşçi Dayanışması yayınlandığı ilk günden bu güne biz işçilere kocaman bir sınıf olduğumuzu, yaşamlarımızın, sorunlarımızın ve çözüm yollarının ne kadar yakın olduğunu anlatmaya devam ediyor. Yazıların kaleme alınmasından görsellerin hazırlanmasına,...
- İstanbul Planlama Ajansının (İPA) Ekim ayı araştırmasına göre, İstanbul’da ortalama stres seviyesi 10 üzerinden 6,9 çıktı. Aslında bu veri sadece İstanbul’u yansıtmıyor. Mersin olsun, İstanbul olsun hiç fark etmiyor: Stres seviyemiz artıyor,...
- Sevgili işçi kardeşlerim, başlıktaki sözlere gelmeden meramımın tamamını anlatmak için 6 ay geriye gitmem gerekiyor. Mayıs ayının son haftasında iki azı dişime kanal tedavisi için Dokuz Eylül Üniversitesi diş bölümüne randevu alarak gitmiştim. İki...
- “Zeytinyağlı yiyemem aman/ basma da fistan giyemem aman…” Kütahya ya da Bursa yöresine ait olduğu düşünülen bu türkü düğünlerde, keyifli eş dost toplantılarında hep bir ağızdan söylenir. Hatta eğlenceli ritmi karşılıklı oynamaya da teşvik eder....
- Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı korkunç boyutlara ulaştı. Emekçiler olarak temel ihtiyaçlarımız olan barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Aldığımız maaşlarla kirayı mı ödeyelim, karnımızı mı doyuralım diye kara kara...
- Kapitalist sistemde yaşıyoruz ve bu sistemin yol açtığı büyük-küçük pek çok sorunla boğuşuyoruz. Peki sorunlarımızı çözmek için ne yapıyoruz? Örneğin pek çoğumuzun ailesinde çocuk, hasta, yaşlı ya da engelli olduğu için bakıma muhtaç yakınlarımız...
- İşçi Dayanışması çıktığında her birimiz ilk görüşte etkilendiğimiz yazıyı seçiyoruz. Neden etkilendiğimizi, yazının bizi nasıl etkilediğini, neyi düşünmemizi sağladığını anlatıyoruz birbirimize. Bu yazıyı herhangi bir arkadaşımıza nasıl ve neden...
- Mutsuzluk ve umutsuzluk gençler arasında adeta bir salgın gibi yayılıyor. Etrafımıza, arkadaşlarımıza bakıyoruz, yaşamdan tat alamadığını söyleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. “Her günüm bir öncekiyle aynı”, “yarından bir beklentim yok”, “bana...
- Biz işçiler haftanın her günü vardiyalı bir şekilde 24 saat çalışırız. Yeri gelir Pazar mesai yaparız. Dinlenmeye, ailemize vakit ayırmaya zaman bulamayız. Sanki biz işçiler için hayat sadece çalışmaktan ibaretmiş gibi. Fabrikada mühendis bir...
- Eskiden her sorunun beni bulduğunu, bu sorunları yaşayan tek kişinin ben olduğumu düşünüyordum. Sonra UİD-DER ile tanıştım ve İşçi Dayanışması’nı düzenli olarak okumaya başladım. Bir genç olarak, gençlik yazılarını okudukça bu sorunları yalnızca...
- Ben büyük bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere siyasi iktidar sözcülerinin, asgari ücret zammının hedeflenen enflasyon oranına göre yapılacağını her fırsatta söylemelerine rağmen asgari ücrete...
- Son günlerde sohbet edebildiğim her insana Türkiye’deki Suriyeliler hakkında ne düşündüklerini soruyorum. Devamındaysa nerede dünyaya geldiklerini, neden göçüp büyük kentlere geldiklerini soruyorum. Son olarak aile büyüklerinin nerelerden göçerek...
- Sevgili işçi kardeşlerim, 8 yaşına kadar babasız, 8 yaşından sonraysa hem anasız hem de babasız büyümüş sayılırım. 12-13 yaşıma kadar mahallede ve çalıştığım fabrikada anası-babası yanında olan arkadaşlarıma imrenmiş, onları kıskanmışımdır. O halimi...